«صدیق صدیقی» در واکنش به دیدار مقامات پاکستانی با هیات گروه طالبان در اسلام آباد گفت، دیدار و میزبانی از گروهی که هنوز به دنبال جنگ و درگیری در افغانستان است خلاف تمام اصول روابط میان کشورها است.
سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان افزود، دیدار مقامات پاکستان با هیات گروه طالبان به صلح در افغانستان کمکی نمیکند.
انتقاد سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان ازبرنامه دعوت پاکستان برای سفرهیات طالبان به این کشور درحالی است که هفته گذشته «عبدالله عبدالله» رئیس اجرایی کابینه افغانستان در دیدار سفیر پاکستان در کابل ابراز امیدواری کرده بود اسلام آباد به برقراری صلح در کشورش وشروع گفت وگوهای بین الافغانی کمک کند.
کنارهم قرار گرفتن سخنان سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان و رئیس اجرایی کابینه این کشور نشان می دهد که این دو مقام دولت کابل درباره نقش آفرینی پاکستان در روند صلح آن کشور و مسئله سفر هیات طالبان به اسلام آباد موضع یکسانی ندارند.
اگرچه موضع سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان درباره آنکه تا زمانی که مدیریت گفت وگوهای صلح این کشور در اختیار دولت کابل نباشد تلاش ها برای دیدار با هیات سیاسی طالبان بی نتیجه خواهد بود، قابل تامل است اما باید توجه داشت که توقع از دولت پاکستان برای کمک به شروع گفت وگوهای بین الافغانی بدون رایزنی و نشست با نمایندگان این گروه امکانپذیر نخواهد بود.
براساس رویکرد اعلامی عمران خان نخست وزیر پاکستان، دولت این کشور خواهان ایفای نقش موثر در روند تحولات صلح افغانستان است که به طور طبیعی فراهم کردن زمینه شروع گفت وگوهای دولت کابل با طالبان در چارچوب مذاکرات بین الافغانی به رایزنی و دیدار مقامات اسلام آباد با هیات سیاسی طالبان بستگی دارد.
بنابراین دولت افغانستان که انتظار دارد دیگر کشورها در چارچوب کمک به برقراری صلح در افغانستان زمینه را برای گفتگوهای دولت این کشور با طالبان فراهم کند باید توجه داشته باشد که بستر سازی برای چنین مذاکراتی قطعا به رایزنی این کشورها در قالب نشست های مشترک با این گروه نیاز دارد و ملاقات مقامات کشورها با نمایندگان طالبان چنانچه در راستای تهیه مقدمات نشست های این گروه و دولت افغانستان باشد، نه تنها مانعی ندارد بلکه مقامات کابل باید از آن استقبال کنند.
البته باید توجه داشت هراقدامی که به بهانه برقراری صلح و آرامش در افغانستان موجب تضعیف حاکمیت ملی این کشور و نادیده گرفته شدن نقش دولت کابل در تصمیم گیری ها برای جنبه های مختلف حکومتداری شود، به هیچ وجه پذیرفتنی نیست و این اقدامات منافع و امنیت ملی افغانستان را بشدت به مخاطره می اندازد.
برنامه خطرناک دولت آمریکا در بیش از یکسال گذشته در برگزاری گفت وگوهای دو جانبه با طالبان در قطر به بهانه استقرار صلح و خاتمه جنگ در افغانستان نماد اصلی تضعیف حاکمیت ملی این کشور و تلاش برای پیشبرد منافع یکجانبه کاخ سفید در افغانستان است که موجب شده تا عرصه های مختلف از جمله انتخابات و دموکراسی نیز دراین کشور نیز با تهدیدات جدی از سوی واشنگتن مواجه باشد.
نویسنده: محمدرضا عسگری
116
بیشتر بخوانید:
پاکستان: طالبان آماده امضای توافق صلح با آمریکاست
درخواست پاکستان از آمریکا برای از سرگیری مذاکرات با طالبان/ تحلیل
سفر هیات طالبان به پاکستان/تحلیل