ایران پرس-«مایک پومپئو» وزیر امور خارجه آمریکا با هدف رایزنی با مقامات مکزیک و تلاش برای حل مشکلات میان دو کشور، در صدر یک هیات بلند پایه به مکزیک سفر کرد.

روابط آمریکا و مکزیک در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا، به دلیل نزاع بر سر مهاجرانی که از مرز مکزیک وارد آمریکا می‌شوند و طرح جنجالی ترامپ برای ایجاد دیواری در مرز مکزیک آن هم با هزینه دولت این کشور، بیش از پیش تیره شده است.

سفر پومپئو در آستانه آغاز به کار رئیس جمهوری جدید مکزیک در حالی صورت می گیرد که این کشور با چالش های داخلی و خارجی بسیاری از جمله نابرابری های اجتماعی و اقتصادی، فساد و ناامنی و فعالیت گسترده باندهای قاچاق رو به رو است. در این شرایط می توان سفر پومپئو را در سه محور مهاجرت، امنیت و تجارت بررسی کرد.

چالش مهاجرتی ترامپ برای مکزیک

مهاجرت مهمترین معضل و چالش کنونی میان آمریکا و مکزیک است. دونالد ترامپ مقابله با مهاجران و ساخت دیوار مرزی میان آمریکا و مکزیک را در راستای ممنوعیت ورود مهاجران از مکزیک در دستور کار قرار داده است.

دولت آمریکا در اجرای سیاست ضد مهاجرتی جدید با عنوان تحمل صفر zero tolerance از آوریل گذشته، بیش از دو هزار و سیصد کودک متعلق به خانواده های مهاجران را در مرز مکزیک از فرزندانشان جدا و در اردوگاهی درون قفس های آهنی زندانی کرد. اگر چه سرانجام ترامپ مجبور به عقب نشینی از فرمانش شد اما معضل مهاجران همچنین چالش جدی میان دو کشور است.

از سوی دیگر ترامپ همواره بر کشیدن دیوار در مرز آمریکا و مکزیک تاکید کرده و خواستار پرداخت بخشی از هزینه های آن توسط مکزیک شده است ،موضوعی که مقامات مکزیک آن را نپذیرفته اند.

«انریکه پنیا نیِتو» رئیس جمهوری مکزیک در این باره تاکید کرد: کشورش هرگز پول ساخت دیوار مرزی برای توقف ورود مهاجران غیرقانونی به آمریکا را نمی پردازد.

مهاجران و اقتصاد؛ موضوع مذاکرات پمپئو با مقامات مکزیکی

در این شرایط رییس جمهوری مکزیک وعده داده است مشکل مهاجرت را حل خواهد کرد. از این رو یکی از محورهای رایزنی مایک پومپئو با مقامات مکزیکی، موضوع مهاجران خواهد بود.

موضوع اقتصادی نیز محور دیگر گفت و گوها خواهد بود. مکزیک اکنون با مشکلات اقتصادی بسیاری مواجه است و سیاست های کنونی آمریکا نیز بر این مشکلات افزوده است.

افزایش تعرفه های تجاری و تاکید ترامپ بر بازنگری بر پیمان نفتا دو موضوع اصلی میان دو کشور است. در موضوع نفتا ترامپ خواهان بازنگری اساسی در پیمان نفتا و تغییر آن در راستای تامین منافع واشنگتن است. موضوعی که مقامات مکزیک و کانادا با آن مخالف هستند.

افزایش خشونت و ناامنی در مکزیک و فعالیت گسترده باندهای مواد مخدر از دیگر چالش های کنونی مکزیک است. مقامات آمریکا همواره مدعی گسترش فعالیت های باندهای مواد مخدر از مکزیک به امریکا هستند.

ترامپ مقامات مکزیک را متهم کرده است که به وظایفشان برای ایمن نگهداشتن خاک مکزیک و مرز مشترک با امریکا در برابر حرکت کاروان های قاچاق مواد مخدر و مهاجران غیرقانونی عمل نمی کند.

لوئیس ویدگارای وزیر امور خارجه مکزیک

"لوئیس ویدگارای" وزیر امور خارجه مکزیک در این باره گفت: هر دو کشور آمریکا و مکزیک باید با همکاری یکدیگر به روند قاچاق مواد مخدر و سلاح میان دو کشور پایان دهند.

اگر چه اکنون می توان سفر وزیر امورخارجه آمریکا به مکزیک را تلاشی در راستای بهبود شرایط و رسیدن به راه حل هایی برای حل مشکلات میان دو کشور دانست اما با توجه به مواضع و شرایط کنونی دو کشور به ویژه اقدامات و تهدیدات ترامپ، به نظر نمی رسد رفع چالش های میان دو کشور در آینده نزدیک امکانپذیر باشد. 134/110

نویسنده: آتوسا دینیاریان

بیشتر بخوانید:

پیامد سیاست «تحمل صفر»؛ توقف همکاری‌های مکزیک با آمریکا

سیاست پاندولی ترامپ درقبال نفتا؛ مذاکره مجدد آمریکا، کانادا و مکزیک

بازنگری مکزیک در همکاری‌ با آمریکا/ تحلیل

چالش مهاجرتی ترامپ برای مکزیک