لاوروف شامگاه چهارشنبه با«آلکساندر ووچیچ» رئیس جمهوری صربستان دیدار و درباره روابط دو کشور و مسائل سیاسی و منطقهای گفت و گو کرد.
صربستان و روسیه دارای روابطی دیرینه و چند جانبه بوده و دو کشور رویکرد مشترکی در زمینه شیوه های ایجاد صلح و ثبات در حوزه بالکان دارند.
روسیه از موضع دولت بلگراد درباره منطقه جدایی طلب کوزوو حمایت کرده و استقلال آن را به رسمیت نشناخته است.
روابط با روسیه برای صربستان از دو جنبه انرژی و نظامی دارای اهمیت زیادی است. مسکو از تدارک کنندگان اصلی گاز برای صربستان محسوب شده و بر افزایش صادرات گاز روسیه به صربستان تاکید کرده است.
«مسکو» و «بلگراد» دارای روابط دیرینه نظامی و امنیتی و تسلیحاتی هستند
«مسکو» و «بلگراد» دارای روابط دیرینه نظامی و امنیتی و تسلیحاتی هستند. با این حال صربستان در صدد ایجاد روابط متعادل با آمریکا، اروپا، روسیه وچین است. چنانکه «ایویچا داچیچ» وزیر امور خارجه صربستان در واکنش به درخواست واشنگتن درباره کاهش روابط با روسیه، اعلام کرد که بلگراد رویکردی را که بیشترین سود را برایش داشته باشد در پیش خواهد گرفت.
موضع صربستان درباره سیاست خارجی آمریکا، نشاندهنده رویکرد بلگراد درباره ماهیت روابط با واشنگتن و مسکو است. رئیس جمهوری صربستان بارها تاکید کرده است صربستان، روسیه را تحریم نکرده و نخواهد کرد.صربستان درمورد پیوستن به کشورهای غربی تحریم کننده روسیه، تحت فشارهای سیاسی قرار دارد، اما بلگراد با توجه به روابط سنتی با مسکو، تحت هیچ شرایطی حاضر به تحریم روسیه نیست.
به رغم پیوندهای نزدیک صربستان با روسیه، مقامات صرب به این جمع بندی رسیده اند که باید آینده کشور خود را در همگرایی با اتحادیه اروپا و پیوستن آن تعریف کنند، بدون اینکه بلگراد بخواهد تا به عضویت ناتو به عنوان بزرگترین پیمان امنیتی غربی درآید.
تاکید بر سیاست موازنه منفی در قبال آمریکا و روسیه حاکی از این مساله است که بلگراد خواهان آن نیست تا نقش سرباز پیاده را برای این دو قدرت بین المللی در حوزه بالکان ایفا کرده و تبدیل به مهره هر یک از این دو کشور شود. با این همه آمریکایی ها از این وضعیت ناراضی هستند.
به گفته «یوری نیتکاچوف» Yuri Nitkachev کارشناس سیاسی، آمریکایی ها خود را برای سازماندهی یک «انقلاب رنگین» دیگر و این بار در کشور صربستان آماده می کنند. ازسوی دیگرمقامات ارشد صرب بر این باور هستند که برای بهبود وضعیت اقتصادی نامناسب این کشور باید همه تلاش خود را صرف عضویت در اتحادیه اروپا کنند.
«ولادیمیر بروتر»Vladimir Bruterکارشناس سیاسی معتقد است که مناسبات با روسیه دلیل اصلی کند شدن فرایند همگرایی اروپایی صربستان نیست، لاینحل ماندن مسأله کوزوو علت اصلی است. بلگراد تلاش می کند تا تعادل بین غرب و شرق را در زمینه سیاست خارجی حفظ کند و به همین دلیل منتقد سر سخت رویکرد واشنگتن در قبال سیاست خارجی این کشور است و این دقیقا همان موضع مسکو در قبال سیاست های تحمیل گرایانه و یکجانبه گرایانه واشنگتن است.112/135
نویسنده : میرطاهر
بیشتر بخوانید :
تاکید روسای جمهوری صربستان و کرواسی بر بهبود روابط سیاسی و اقتصادی/ تحلیل
افزایش تلاش صربستان برای عضویت در اتحادیه اروپا/تحلیل