ایران پرس- رقیب خوانده شدن روسیه، فروش سلاح به اوکراین و تحریم متحد نزدیک «ولادیمیر پوتین» احتمال بهبود روابط مسکو- واشنگتن را از بین برده است.

«نیکول گوئیت»(1) در مقاله ای در تارنمای شبکه سی ان ان نوشت، طی یک هفته، دولت «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا، روسیه را قدرتی رقیب خواند، یک متحد نزدیک ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه را تحریم کرد و تصمیم گرفت تا موشک ضد تانک در اختیار اوکراین قرار دهد تا نیروهای این کشور امکان مقابله با مخالفان تحت حمایت روسیه را داشته باشند.

این اقدامات ضد روسی امریکا با اظهارات شدیدالحن مقام های وزارت امور خارجه این کشور درباره اقدامات بی ثبات کننده روسیه در شرق اوکراین، و اتهامات جدی پنتاگون به مسکو درباره نقض عمدی توافقات روسیه و آمریکا درباره سوریه، همراه شد.

این اقدامات آمریکا بیانگر تغییر رویکرد این کشور در داشتن روابط گرم تر و همکاری با روسیه است که ترامپ بارها ان را طی مبارزات انتخاباتی اش و همچنین در ابتدای حضور در کاخ سفید تکرار کرده بود.

در حالی که زمان حضور ترامپ در کاخ سفید در حال نزدیک شدن به یک سال است، به نظر می رسد برنامه هایی که آمریکا برای نزدیک شدن به روسیه داشته، نقش بر آب شده است.

ترامپ با تحقیقات مربوط به مداخله روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با مشکل روبرو شد و شماری از سیاستمداران آمریکایی از بی اعتمادی شان به روسیه خبر دادند و همچنین جامعه اطلاعاتی آمریکا، دیپلمات ها، قانونگذاران و مقام های پنتاگون نیز از ادامه فعالیت های خرابکارانه سایبری مسکو ابراز نگرانی کردند.

رویارویی همه جانبه با روسیه

آن دسته از نزدیکان ترامپ که خواستار روابط نزدیک آمریکا با روسیه بودند با تهدید اخراج شدن از کاخ سفید روبرو شدند و اکنون نیز پست های امنیتی در دولت آمریکا پُر است از افرادی که درباره سیاست های روسیه ابراز نگرانی  و از دیدگاه سنتی حاکم در آمریکا درباره مسکو پیروی می کنند.

«مت روجانسکی» (2) مدیر موسسه «کنان» (3) گفت:

"تقریبا یک سال از زمان حضور ترامپ در کاخ سفید می گذرد و سیاست آمریکا در قبال روسیه همچنان ثابت مانده است، سیاست واشنگتن در قبال مسکو کاملا" خصمانه است، در واقع می توان گفت که شما از ترامپ به هیچ وجه انتظار نداشتید که سیاست خصمانه امریکا در قبال روسیه را حفظ کند.

فکر می کنم که حتی روس ها نیز این موضوع را درک کرده اند که سیاست تجدید نظر در روابط امریکا با روسیه دیگر روی میز نیست.

شواهد نشان می دهد که در سال 2018 نیز تنش ها بین دو کشور افزایش خواهد یافت و روابط آتی دو کشور پُر از حادثه خواهد بود."

وزارت خارجه آمریکا در 22 دسامبر اعلام کرد که تجهیزات دفاعی پیشرفته در اختیار اوکراین قرار خواهد داد و چند روز پیش از آن نیز واشنگتن اعلام کرده بود که با درخواست اوکراین برای خرید سلاح از شرکت های آمریکایی موافقت خواهد کرد.

در همان روز پنتاگون پس از آنکه چندین فروند هواپیمای اف 22 آمریکا در فاصله غیر ایمن با جنگنده های سوخو 25 در آسمان سوریه قرار گرفتند؛ اعلام کرد که روسیه توافقات با آمریکا درباره ممانعت کردن از روی دادن حوادث هوایی در آسمان سوریه را به عمد نقض کرده است.

«دانا .دابیلو.وایت» (4) سخنگوی پنتاگون اعلام کرد: "روسیه در بوجود آوردن فضایی امن در آسمان سوریه شکست خورده است، برخی از حوادث هوایی که در آسمان سوریه به وقوع می پیوندد، تصادفی نیست."

همچنین «جیمز ماتیس» وزیر دفاع آمریکا در نشستی خبری اعلام کرد: "من انتظار ندارم که هیچ حادثه ای در آسمان سوریه روی ندهد اما مانورهای خطرناک جنگنده های روس نیز دور از انتظار است."

«سرگئی ریابکوف» (5) معاون وزیر امور خارجه روسیه روز شنبه اعلام کرد: "تصمیم امریکا در ارسال سلاح به اوکراین باعث افزایش کشتارها در این کشور خواهد شد، آمریکا با اقدامش در شعله ور کردن آتش جنگ در اوکراین، خط قرمز را رد کرده است. ارسال سلاح های جدید آمریکایی به اوکراین باعث افزایش کشتارها در این کشور خواهد شد و روسیه به عنوان یک کشور همسایه نمی تواند به این موضوع بی اعتنا باشد."

تصمیم امریکا برای ارسال سلاح به اوکراین که مدت ها است از سوی مقام های ارشد دولت و قانونگذاران در دست بررسی است، در شرایطی نهایی شده که درگیری ها بین نظامیان اوکراینی و مخالفان مسلح مورد حمایت روسیه وارد مرحله جدیدی شده است.

وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد، تجهیزاتی که قرار است این کشور در اختیار اوکراین قرار دهد از جمله موشک ضد تانک، کاملا" مصارف دفاعی دارد و آمریکا همچنان به توافقنامه مینسک، نقشه راهی که برای پایان درگیری ها در شرق اوکراین تدوین شده،  پایبند است.

منشا درگیری ها

آمریکا پیشتر تحریم های جدیدی را ضد سه تبعه روسیه و همچنین ضد «رمضان قدیروف» (7) رئیس جمهوری منطقه خودمختار چچن که از نزدیکان پوتین به شمار می آید وضع کرد.

دلیل تحریم «رمضان قدیروف» توسط آمریکا نقض گسترده حقوق بشر عنوان شد.

«ویاچسلاو ولودین»  رئیس مجلس دومای روسیه گفت: "تصمیم آمریکا برای ارسال سلاح به اوکراین خطر اقدامات تلافی جویانه را افزایش می دهد، اصول مربوط به اقدام متقابل از سوی روسیه بررسی خواهد شد."

تمام این رویدادها پس از انتشار راهبرد امنیت ملی در روز دوشنبه از سوی دولت امریکا اتفاق افتاد.

در راهبرد امنیت ملی آمریکا امده است که روسیه قصد دارد دنیایی در تضاد با ارزش های آمریکایی و در تضاد با منافع این کشور شکل دهد.

مسکو تلاش دارد تا میزان نفوذ بین المللی آمریکا را کاهش دهد و قصد دارد بین این کشور با همپیمانان و شرکایش اختلاف بیاندازد.

محتوای راهبرد امنیت ملی آمریکا در تضاد با هدف مهم ترامپ برای احیای روابط این کشور با روسیه قرار دارد.

پوتین راهبرد امنیت ملی آمریکا را خصمانه خواند و گفت که روسیه آنرا در سیاست هایش در نظر خواهد گرفت.

بر خلاف محتوای سند راهبرد امنیت ملی آمریکا، زمانی که ترامپ قصد داشت آنرا در سخنرانی اش قرائت کند بخشی را که در آن به مداخله روسیه در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 امریکا اشاره شده بود را حذف  و در عوض به تماس تلفنی دوستانه ای که با پوتین داشت، اشاره کرد.

به گفته «انگلا استنت» (9) مدیر مرکز اورآسیا، "آنچه در یک سال اخیر مشاهده کرده ایم سیاست متناقض امریکا در قبال روسیه بوده است. از یک سو ترامپ از تمایل اش برای نزدیک کردن روابط دو کشور خبر می دهد و از سوی دیگر جیمز ماتیس وزیر دفاع امریکا، «اچ. آر مک مستر» مشاور امنیت ملی این کشور و «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه آمریکا مواضع خصمانه ای ضد روسیه اتخاذ می کنند."

تیلرسون که ارتباطاتش با روسیه به زمان حضورش در شرکت «اکسان‌ موبیل» باز می گردد، سیاست سه وجهی را در برابر روسیه اتخاذ کرده است که مبتنی بر عقب نشینی در زمان لازم، همکاری با روسیه در صورتی که در چارچوب منافع آمریکا باشد، و همچنین همکاری با روسیه برای شکل دهی ثبات راهبردی، بوده است.

مقام های آمریکا چندین نشست را با مقام های روسیه برای داشتن روابط دوجانبه نزدیکتر و مدیریت کردن تنش های موجود بین دو کشور، پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار کردند.

یا مذاکرات آمریکا با روسیه متوقف شده است و یا واشنگتن از اعلام برگزاری این مذاکرات امتناع می کند.

وزارت امور خارجه امریکا به درخواست ها برای شفاف سازی روابط این کشور با روسیه پاسخی نداده است.

استنت گفت: "احساس من این است که دولت آمریکا به این نتیجه رسیده که نتیجه گرفتن از مذاکره با روسیه بسیار دشوار است و به همین دلیل واشنگتن از موضع اش عقب نشینی کرده است، همچنین روسیه به فعالیت های سایبری که طی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری امریکا انجام داده بود، پایان نداده است."

ترامپ در جریان سخنرانی که موضوع آن تبیین راهبرد امنیت ملی آمریکا بود گفت که پوتین از وی به دلیل کمک این کشور به روسیه که حمله تروریستی در سن پترزبورگ را ناکام گذاشت، تشکر کرده است.

ترامپ افزود که همکاری روسیه و امریکا در این رابطه بسیار مهم بوده است.

مت روجانسکی مدیر موسسه کنان گفت: "اما به نظر نمی رسد که روابط کشورهای آمریکا و روسیه در کوتاه مدت ترمیم شود. آیا ترامپ این نظرش را که پوتین شخصیتی است که آمریکا باید با وی همکاری داشته باشد، تغییر داده است؟ نمی توانم به این پرسش پاسخ دهم، اما آنچه مشخص است این است که دولت آمریکا این نظر ترامپ را در سیاست خارجه این کشور لحاظ نکرده است."

1-Nicole Gaouette

2-Matt Rojansky

3-Kennan

4-Dana W. White

5- Sergei Ryabkov

6- Heather Nauert

7-Ramzan Kadyrov

8-Vyacheslav Volodin

9-Angela Stent

مترجم: جواد مالکی

116/110

بیشتر بخوانید:

اذعان آمریکا به عدم دخالت روسیه در انتخابات آمریکا

انتقاد روسیه از آمریکا/ ریابکوف: تحریم‌های آمریکا علیه ایران مغایر برجام است