گوپال باگلای Gopal Baglay سخنگوی وزارت خارجه هند در بیانیه ای اعلام کرد، هند به نشانه اعتراض به پروژه "کریدور اقتصادی مشترک چین و پاکستان" (CPEC) تصمیم گرفت مقام رده بالای کشورش را برای شرکت در این نشست به چین اعزام نکند.
سخنگوی وزارت خارجه هند افزود، طرح چین برای گسترش حضور اقتصادی این کشور در اوراسیا باید بر اساس هنجارهای بین المللی شناخته شده جهانی، حاکمیت مورد قبول، حاکمیت قانون، شفافیت و برابری استوار باشد.
تصمیم هند برای عدم مشارکت مقامات ارشد این کشور در نشست بین المللی "یک کمربند- یک جاده" به میزبانی چین در پکن،حاکی از تداوم منازعات و رقابت های سیاسی، اقتصادی در مناسبات این دو کشور است که هر دو درگروه بریکس در کنار روسیه، برزیل و آفریقای جنوبی حضور دارند.
از نظر دولت هند، کریدور اقتصادی چین و پاکستان که عملیات اجرایی آن آغاز و حتی برخی فازهای آن هم مورد بهره برداری قرار گرفته است،بر خلاف منافع هند است و می تواند تهدیدی راهبردی برای دهلی نو باشد.
مهمترین نگرانی اعلام شده راهبردی دولت هند در خصوص کریدور اقتصادی چین و پاکستان،عبور آن از کشمیر تحت کنترل پاکستان است .
علیرغم اینکه بخشی از این کریدور درچارچوب محدوده سرزمینی پاکستان از کشمیر تحت کنترل این کشور عبور می کند،مخالفت های هند با این مسئله تا حدودی تعجب برانگیز شده است.
به همین دلیل است که با وجود اعتراض فراوان مقامات هندی درباره عبور کریدور اقتصادی پکن و اسلام آباد از کشمیر تحت کنترل پاکستان، اما چین و پاکستان به دلیل ناموجه بودن موضعگیری دهلی نو،به این اعتراض ها پاسخی نداده اند.
مخالفت های هند درحالی است که بسیاری از کشورهای منطقه از کریدور اقتصادی چین و پاکستان استقبال کرده اند و آنرا موجب پیشرفت و شکوفایی اقتصادی منطقه ارزیابی کرده اند.
حضور مقامات ارشد کشورهای دعوت شده به اجلاس بین المللی"یک کمربند-یک جاده" درچین حاکی از ظرفیت های قابل توجه این طرح کلان و همچنین کریدور اقتصادی چین و پاکستان است که نقش مکمل این طرح تحول آفرین در عرصه اقتصادی با ابعاد منطقه ای و فرا منطقه ای را دارد.
کارشناسان می گویند، دلیل اصلی مخالفت های هند با کریدور اقتصادی چین و پاکستان،رونق اقتصادی این کشور است که در چارچوب رقابت های راهبردی هند و پاکستان،برای دهلی نو بشدت نگران کننده است.
با توجه به سرمایه گذاری کلان 46 میلیارد دلاری چین در این کریدور اقتصادی،مقامات هندی این هراس را دارند که با تقویت توان اقتصادی پاکستان،این کشور ظرفیت های جدیدی به عرصه رقابت های استراتژیک خود با دهلی نو بیفزاید.
به خصوص آنکه اجرای کامل این طرح بزرگ اقتصادی،مناسبات چین و پاکستان را بیش از پیش تقویت و جنبه های راهبردی آن از جمله در همکاری های هسته ای دو کشور را پررنگتر خواهد کرد.
با توجه به این که مخالفت های هند بر تصمیم چین و پاکستان برای ادامه اجرای کریدور اقتصادی دو کشور تاثیر نداشته است، بسیاری از کارشناسان می گویند منافع راهبردی هند در درازمدت در مخالفت با این طرح نیست و باید گزینه مشاکت در این کریدور را بررسی کند.114/111
بیشتر بخوانید:
سفر ولادیمیر پوتین به چین/ویدئو
چین و پاکستان شش یادداشت تفاهم امضا کردند