دولت افغانستان در نامهای به کمیته تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد پاکستان برای میزبانی از نمایندگان طالبان که قرار است فردا (دوشنبه) انجام گیرد، با دولت کابل مشورت نکرده است.
در نامه دولت افغانستان آمده که اجازه دادن به طالبان برای سفر به اسلامآباد و دیدار با مقامات پاکستانی، به معنای به رسمیت شناختن این گروه است. دولت افغانستان با تهدید خواندن گروه طالبان برای صلح و ثبات افغانستان اعلام کرد، ۹ تن از اعضای هیأت مذاکره کننده این گروه که قراراست عازم پاکستان شوند، در فهرست سیاه سازمان ملل قرار دارند.
پیشتر نیز، دولت افغانستان از سفر نمایندگان طالبان به مسکو به سازمان ملل شکایت کرده بود.
سه روز پیش، ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان اعلام کرد، برخی از اعضای این گروه در سفر به اسلامآباد، با عمران خان نخستوزیر پاکستان دیدار خواهند کرد.
در این خصوص نگرانیهای دولت افغانستان از چند جهت قابل توجه است.
اول انکه دولت کابل با هرگونه دخالتهای پاکستان در امور صلح افغانستان مخالف و معتقد است دولت اسلامآباد با همکاری واشنگتن درصدد پیشبرد روند صلح افغانستان براساس خواست و منافع خودشان هستند و این در حالی است که مذاکرات صلح افغانستان باید با مدیریت دولت این کشور صورت گیرد.
«موسی فریور» استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه کابل در اینباره معتقد است: "سیاست منفی را که پاکستان در قبال افغانستان در پیش گرفته بیشتر به ضرر خودش تمام میشود زیرا پاکستان یک کشور شدیداً آسیبپذیر است و ادامه سیاست های منفی اش ضد کابل به هیچ عنوان به سود آن کشور نیست."
دومین نگرانی دولت افغانستان خارج شدن ابتکار عمل صلح از دست کابل است زیرا آنرا مساله داخلی این کشور میداند و بر گفت وگوهای بین الافغانی تاکید دارد.
از اینرو دیدار عمران خان نخست وزیر پاکستان با هیات طالبان را پیش از دیدار آنان با هیات آمریکا در دوحه قطر، دخالت آشکار دولت اسلام آباد در امور داخلی افغانستان میداند.
سومین نگرانی دولت افغانستان از سفر هیات طالبان به اسلام آباد، ادامه نادیده گرفتن کابل در روند صلح این کشور است که پدیدهای نادر در روند تحولات جهانی محسوب میشود. زیرا مهمترین طرف بحران در افغانستان دولت این کشور و گروه طالبان است اما دولت کابل در هیچیک از مذاکرات صلح این کشور در پاکستان، روسیه، دوحه، قطر و امارات نه تنها حضور نداشته است بلکه به دیدگاههای آن نیز توجه نمیشود.
به همین دلیل دولت افغانستان با ارسال نامهای به کمیته تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل ضمن شکایت از دولت پاکستان به خاطر دعوت از اعضای طالبان که در لیست سیاه این سازمان قرار دارند عصبانیت و اعتراض شدید خود را به تلاشهای مداخله گرایانه عمران خان در امور افغانستان نشان داد.
زیرا وی بارها با این ادعا که پیگیری مذاکرات صلح افغانستان به دلیل کمکهای دولت پاکستان بوده است بیش از پیش نارضایتی و اعتراض دولت افغانستان را برانگیخته است. از دیدگاه دولت این کشور چنانچه عمران خان و دولتش درمورد روند صلح افغانستان نگاه خیرخواهانه دارند باید از مسیر قانونی یعنی از طریق دولت کابل به پیشبرد روند صلح این کشور کمک کنند.
"عباس حسن زاده" کارشناس مسایل سیاسی در گفت وگو با رادیو دری برونمرزی در این باره معتقد است: "مقامات پاکستان به این درک رسیدهاند که بدون صلح و امنیت نه تنها مردم و دولت افغانستان به آرامش نمیرسند، بلکه پاکستان هم آسیب میبیند و ضرر حملات تروریستی و انفجارها به این کشور هم میرسد اما باید از راه قانونی به صلح افغانستان کمک کنند."
در هر حال به نظر میرسد دولت افغانستان از کمیته تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل نیز انتظار دارد با نظارت بیشتر بر قطعنامههای خود مانع از خودسریهای پاکستان در امور صلح افغانستان شود.
زیرا بیتوجهی به آن باعث میشود اعضای تحت تحریم طالبان آزادانه سفر کنند که نتیجه آن را تضعیف بیش از پیش حاکمیت ملی افغانستان میداند. 118/120
بیشتر بخوانید:
شکایت افغانستان به سازمان ملل بهدلیل سفر هیأت طالبان به پاکستان
آمادگی روسیه برای برداشتن تحریم سازمان ملل علیه طالبان/تحلیل
کشته شدن 28 عضو طالبان در مناطق مختلف افغانستان