رویترز پیشتر به نقل از برخی مقامهای ترک نوشت که «جمال خاشقچی» روزنامهنگار سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسیده است.
خاشقچی سه شنبه گذشته به همراه نامزدش برای ثبت ازدواج به کنسولگری عربستان در استانبول مراجعه کرد.
در حالی که عربستان مدعی است این روزنامهنگار از کنسولگری خارج و پس از آن ربوده شده است، دولت ترکیه اعلام کرد، براساس اطلاعات موجود، خاشقچی همچنان در ساختمان کنسولگری است.
برخی منابع خبری گفتهاند که خاشقچی، زیرشکنجه به قتل رسیده است. نام «جمال خاشقجی» روزنامهنگار منتقد رژیم سعودی در فهرست افراد بازداشتی و تحت تعقیب رژیم سعودی قرار داشت و وی از بیم بازداشت شدن، در خارج از عربستان زندگی میکرد.
جمال خاشقچی روزنامهنگار منتقد عربستانی در سال 2003 به دستور وزارت اطلاعات عربستان از سردبیری روزنامه الوطن برکنار و از این روزنامه اخراج شد و در سال 2010 پس از بازگشت به کار مجدد مجبور به استعفاء از این سمت شد.
وی سپس به کار در روزنامهها و رسانههای بینالمللی عربی پرداخت. خاشقجی در سپتامبر سال 2017 به دلیل مطالب انتقادی خود مجبور به ترک خاک عربستان شد.
منابع عربستانی درحالی از خروج خاشقچی از کنسولگری عربستان در استانبول سخن میگویند که هیچکس، حتی نامزد وی شاهد خروج وی از کنسولگری نبوده است.
از سوی دیگر؛ منابع امنیتی ترکیه بر این نکته تاکید کردهاند که بازبینی تصاویر امنیتی خروج خاشقچی از کنسولگری عربستان را نشان نمیدهد.
همچنین این منابع معتقدند که وی توسط یک تیم 15 نفره عملیاتی در کنسولگری به قتل رسیده و سپس بقایای جسد وی به خارج از کنسولگری برده شده است.
این وقایع نشان میدهد که عربستان کنسولگری خود در ترکیه و کشورهای دیگر را به محلی رسمی برای اجرای عملیات ترور تبدیل کرده است.
امری که پیش از این نیز بارها در حوادثی همچون 11 سپتامبر و حمله به برجهای دو قلوی آمریکا و همچنین ناپدید شدن ثابت شده بود و سالهاست که محافل امنیتی، نگران نقش عربستان سعودی و حمایتهای این کشور از گروههای تروریستی افراطگرا در سرتاسر جهان هستند.
«نواف عبید» Nawaf Obaid کارشناس روابط بینالملل در موسسه بلفار درخصوص نقش عربستان در حمایت از تروریسم مینویسد: «عربستان به شدت تلاش میکند حمایتهای خود از تروریسم را پنهان کند. امری که پیش از این در گزارش کنگره و نهادهای امنیتی آمریکا درخصوص حمله 11 سپتامبر منتشر شده بود اما به دلایلی اسناد مرتبط با نقش عربستان ناپدید شد.»
حال، با روشن شدن ابعاد مختلف قتل خاشقچی به نظر میرسد زمان آن فرارسیده تا جامعهجهانی و ترکیه به فعالیتهای پنهان و موازی عربستان که با بهرهگیری این کشور از نهادهای دیپلماتیک خود صورت میگیرد واکنش نشان دهند. سکوت در برابر چنین اقداماتی تنها به معنی بازگذاشتن دری برای فعالیت آزاد تروریسم دولتی است.
135/120
نویسنده: منوچهر شفیعی
بیشتر بخوانید:
ماجرای قتل خاشقچی؛ ورودی که بازگشت نداشت
قتل «جمال خاشقچی»؛ وحشیگری آلسعود ضد مخالفان
الخلیجآنلاین: واکنش ترکیه بهترور خاشقجی چهخواهد بود؟
واکنشها بهترور خاشقجی؛ عربستان زیر تیغ منتقدان
الجزیره خبر داد؛ کشف جسد خاشقجی در استانبول