هنوز مشخص نیست نشست «اسلام آباد» را کدام یک از طرف ها لغو کرده اند؛ آمریکا، طالبان یا پاکستان بعنوان میزبان مذاکرات.
طالبان با صدور بیانیه ای اعلام کرد، نمایندگان طالبان برای حضور در نشست اسلامآباد آمادگی داشتند اما به دلیل اینکه بیشتر اعضای طالبان در فهرست سیاه آمریکا و سازمان ملل قرار دارند زمینه سفر آنها به پاکستان فراهم نشد و برگزاری نشست به تعویق افتاد.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان گفت: به تعویق افتادن این نشست ارتباطی به طالبان ندارد و این گروه برای برگزاری نشست آمادگی داشته است.
با توجه به رفت و آمد آزادانه اعضای طالبان به پاکستان و حتی برخی از کشورهای دیگر، لغو نشست اسلام آباد به علت تحریم اعضای هیات طالبان از سوی برخی با شک و شبهه مواجه شده است.
هر چند می توان گفت که طالبان قبل از توافق احتمالی با آمریکا، می خواهد با لغو یک نشست، از طرف مقابل امتیاز بگیرد. اما، برخی منابع و تحلیلگران از احتمال لغو نشست اسلام آباد از طرف پاکستان خبر می دهند.
وحید مژده تحلیلگر افغانستانی به رادیو پشتو برونمرزی گفت: «پاکستان بدلیل تحت فشار قرار گرفتن مقامات افغانستان از جمله اشرف غنی رئیس جمهور و تدابیر شدید امنیتی برای سفر بن سلمان ولیعهد عربستان به پاکستان، نشست با طالبان را لغو کرده است.»
واقعیت این است که پاکستان در روزهای اخیر به علت نوع رفتارش با طالبان با تشدید فشار دولت افغانستان و همچنین فشارهای آمریکا مواجه شده است.
صبغت الله احمدی، سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان دیروز گفت: «کابل در مورد دخالت پاکستان در قضیه طالبان که در آن با دولت افغانستان مشورت نشده است به شورای امنیت سازمان ملل متحد شکایت کرده است.»
اشرف غنی رییس جمهور افغانستان نیز دیروز گفت: کابل از گروه طالبان و دولت پاکستان می خواهد درباره روابط خود شفاف سازی کنند و توضیح بدهند که این رابطه بر چه اساسی استوار است؟ حتی زلمی خلیل زاد نماینده آمریکا در گفتگوهای صلح با طالبان که قرار بود به اسلام آباد برود دیروز در سخنانی انتقادی گفت: پاکستان باید نقش عملی تر و پررنگ تری در فرایند صح افغانستان ایفا کند.
خلیل زاد از این هم فراتر رفت و در گفتگو با تلویزیون «طلوع» افغانستان در سخنانی آمیخته به تهدید گفت: «عربستان میتواند حمایت مالی خود از پاکستان را به حمایت اسلامآباد از روند صلح افغانستان مشروط کند.»
البته برخی منابع از جمله طالبان از احتمال لغو نشست اسلام آباد از سوی آمریکا خبر می دهند.
با توجه به انتقادات شدید مردم و دولت افغانستان از مذاکرات پشت پرده دو طرف وهمچنین نگاه نفی افغانها به پاکستان، این احتمال مطرح است که آمریکا برای کاستن از حجم انتقادات دولت و مردم افغانستان، مذاکرات به میزبانی پاکستان را لغو کرده باشد. اما، صرف نظر از اینکه نشست اسلام آباد را کدام طرف لغو کرد، واقعیت این است که مذاکرات آمریکا و طالبان با رفتن به سمت جزئیات در حال مواجه شدن با چالشهای متعدد است.
از همین روست که بسیاری از کارشناسان درباره چشم انداز این مذاکرات و بخصوص خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان ابراز تردید می کنند. البته باید دید آیا لغو مذاکرات اسلام آباد بر مذاکرات آمریکا و طالبان در دوحه هم تاثیر خواهد داشت یا نه؟
طبق گزارشهایی که پیش از این منتشر شده، دو طرف قرار است تا پایان ماه فوریه دور تازه ای از مذاکرات را در دوحه از سر بگیرند که لغو احتمالی این نشست نشانه بن بست در مذاکرات طرفین خواهد بود.
135/118
نویسنده : محمود بلند اختر
بیشتر بخوانید :
لغو نشست اسلام آباد در خصوص روند صلح افغانستان
لغو دیدار طالبان با نماینده آمریکا
فرایند گفتوگو با طالبان؛ خشم افغانستان از پاکستان/ تحلیل