کودتا علیه رئیس جمهوری منتخب و مشروع ونزوئلا مهر تائید آمریکا بر خود دارد.

روزنامه لوگران سوار در مقاله ای به قلم لوسین ژیرون Lucien GIRON به بررسی ماهیت کودتای ونزوئلا و عامل اصلی این اقدام پرداخت.

این نشریه فرانسوی نزدیک به حزب کمونیست فرانسه نوشت: کودتای خوان گوایدو رئیس پارلمان ونزوئلا علیه نیکلاس مادورو مثل همیشه مهر آمریکا بر خود دارد.

چیزی از اقدام گوایدو و معرفی خود به عنوان رئیس جمهوری ونزوئلا نگذشته بود که دونالد ترامپ حمایت خود از وی را اعلام کرد.

ترامپ در بیانیه ای که در 23 ژانویه در مطبوعات منشتر شد، خاطر نشان کرد: «امروز من خوان گوایدو رئیس مجلس ملی ونزوئلا را رسما به عنوان رئیس جمهوری موقت این کشور به رسمیت می شناسم.»

ترامپ افزود: مردم ونزوئلا شجاعانه علیه مادرو و رژیمش اعلام نظر کردند و خواستار آزادی و حاکمیت قانون شدند. من برای اعمال فشار به نفع حاکمیت دمکراسی در ونزوئلا از تمامی قدرت اقتصادی و دیپلماتیکی آمریکا استفاده می کنم." این موضع گیری دولت آمریکا یا به عبارتی به رسمیت نشناختن مادورو از سوی واشنگتن، در نقش واقعی آمریکا در به قدرت رساندن رئیس مجلس ملی جای شکی باقی نمی گذارد.

نیکلاس مادورو از خوان گوایدو به عنوان "پسربچه ای که با سیاست بازی می کند" یاد کرده است. خط مشی وی در دوران زندگی اش نظر مادورو را تایید می کند. وی یکی از اعضای حزب "عزم مردمی" راستگراترین و تندروترین حزب در ونزوئلا بوده و تا چند ماه پیش چهره ای کاملا ناشناس بود.

این حزب عامل مداخله نظامی با هدف خلاص شدن از دست دنباله روهای سیاست های هوگو چاوز بوده است. خوان گوایدو در پنجم ژانویه به یک باره به عنوان جوان ترین رئیس مجلس ملی در راس این نهاد قانونگذار قرار گرفت و عملا به اصلی ترین رقیب رئیس جمهوری ونزوئلا مبدل شد.

این جهش و موفقیت سیاسی چشمگیر با حمایت مالی و لجیستیکی آمریکا میسر شده است. شاهد این ادعا، حرکت کامیون های تبلیغاتی در خیابان های نیویورک چند ساعت پس از اعلام ریاست جمهوری موقت توسط گوایدو بود.

این کامیون های تبلیغاتی، "رئیس جمهور گوایدو" را جانشین "مادوروی غاصب" معرفی می کردند. پس می بینیم که همه شواهد نشان می دهند که اقدام به کودتا مخفیانه در آمریکا طراحی و از این کشور هدایت شده است. تلاشی دیگر برای به کنترل گرفتن قاره آمریکا.

حیات خلوت آمریکا

آمریکایی ها از سال ها پیش به طور احمقانه ای سرنگون کردن  دولت ها در آمریکای جنوبی را در دستور کار خود قرار داده اند. از «جاکوبو آربنز»  Jacobo Arbenz در گواتمالا گرفته تا سالوادور آلنده در شیلی و «ژواو گولارت» Joao Goular در برزیل.

روسای جمهوری که هدف کودتاهای آمریکایی ها به ویژه توسط بازوی نظامی سازمان سیا قرار گرفته اند، فهرست بلندی است و این فهرست هر سال طولانی تر می شود، تا جایی که شمار زیادی از کارشناسان آمریکای جنوبی را حیات خلوت آمریکا قلمداد می کنند.

مداخله جویی های کشور عمو سام در منطقه اغلب به نام مبارزه با کمونیسم و برقراری دمکراسی انجام گرفته اند. این مداخلات شکل گیری احساسات ضد آمریکایی در آمریکای جنوبی را به دنبال داشته و زمینه ساز ایجاد ائتلافی از کشورهای منطقه علیه آمریکا شده است که به عنوان مثال می توان به "ائتلاف بولیواری ها برای آمریکایی ها" که کوبا، ونزوئلا، بولیوی، نیکاراگوئه و اکواتور در آن عضو هستند.

 به قدرت رسیدن پوپولیست ها در برخی کشورهای آمریکای جنوبی، خیال آمریکا را آسوده کرده است. برای مثال می توان به حمایت «جایر بولسونارو» رئیس جمهوری برزیل و حمایت همتای کلمبیایی اش «ایوان دوکه»  Ivan Duque از رئیس جمهوری خودخوانده ونزوئلا خوان گوایدو اشاره کرد.

انتشار اسناد سازمان سیا توسط «اوا گولینگر» Eva Golinger وکیل نیویورکی دخالت این سازمان در کودتای سال 2002 برای سرنگونی «هوگو چاوز» را برملا کرد. آمریکایی ها پس از تلاش ناموفق برای سرنگونی چاوز با همان روش برای حمله به جانشین وی وارد عمل شده اند. اما اوضاع امروز با سال 2002 تفاوت دارد.

عوامفریبان در آمریکای جنوبی، بیش از هر وقت دیگری طرفدار آمریکا هستند. این طرفداری ممکن است تبعات وحشتناکی به دنبال داشته باشد. مردم شیلی امروز خواستار روشن شد حقایق در خصوص ناپدید شدن هزاران نفر در جریان حکومت خونین ژنرال پینوشه که توسط آمریکایی ها به قدرت رسیده بود، شده اند.

تایید اروپایی

«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه یک روز پس از آن که «خوان گوایدو» در ونزوئلا خود را رئیس جمهوری خواند، در پیامی توییتری از کسانی که وی از آن ها به عنوان کسانی که "برای آزادی شان راهپیمایی می کنند" حمایت کرد.

مکرون در پیام خود خاطر نشان کرد: "از زمان انتخاب غیرقانونی نیکلاس مادورو در ماه مه سال 2018، اروپا از حاکمیت دمکراسی (در این کشور) حمایت کرده است. من از شجاعت صدها هزار تن از مردم ونزوئلا که برای آزادی شان راهپیمایی می کنند، تقدیر می کنم."

فرانسه و اروپا همچنین از مداخله آمریکا در ونزوئلا حمایت کرده و در این راه با آمریکایی ها همدستی می کنند. «ژان – لوک ملانشون» Jean-Luc Mélenchon  رئیس حزب فرانسه مستقل در این خصوص گفت: از نظر مکرون انتخاب دمکراتیک غیرقانونی است و کودتای راست افراطی از برقراری دمکراسی پشتیبانی می کند." ملانشون از قدرت گرفتن خوان گوایدو را کودتا و نقض تمامی اصول پذیرفته شده در جهان پس از برگزاری یک انتخابات دانست.

شتابزدگی دونالد ترامپ در به رسمیت شناختن کسی که خود را رئیس جمهوری ونزوئلا خوانده است، نشان می دهد که سرچشمه این کودتا و آشوب در کجاست. «اریک کوکرِل» Eric Coquerel نماینده پارلمان فرانسه از حزب فرانسه مستقل در «سِن – سَن – دونی» Seine-Saint-Denis  در این خصوص گفت: مسئله این نیست که حکومت مادورو زیر سوال قرار گرفته است، مشکل اصلی زیر سوال رفتن حاکمیت کشوری در جنوب قاره آمریکا در پی مداخله آمریکاست."

اروپا با حمایت از خوان گوایدو از کسب قدرت از طریق غیرقانونی و ایجاد دولتی پوپولیستی پشتیبانی کرده است. این در حالی است که اروپایی ها همزمان از قدرت گرفتن پوپولیسم در خاک خود ابراز نگرانی می کنند. 118

مترجم:علیرضا فراهانی

بیشتر بخوانید:

درخواست اتحادیه اروپا برای برگزاری انتخابات زودهنگام در ونزوئلا

شکست نقشه امریکا در شورای امنیت؛ طرح پیش نویس ضد ونزوئلا وتو شد

افشای سفر مخفیانه گوایدو به آمریکا برای هماهنگی کودتا در ونزوئلا