روزنامه لیبراسیون پس از پیروزی «ولادیمیر زلنسکی» در انتخابات ریاست جمهوری اوکراین، به بررسی آینده این کشور پس از این رویداد پرداخت.
این نشریه فرانسوی نوشت: انتخاب ولادیمیر زلنسکی با توجه به ابهام های موجود در برنامه های وی و همچنین محدودیت های احتمالی اش، دوره ای از ابهام و تردید را در اوکراین ایجاد کرده است.
البته لازم به یادآوری است که ارتباط وی با «ایگور کولومویسکی» Igor Kolomoïsky مرد بانفوذ اوکراینی نیز سوال برانگیز شده است.
آراء کسب شده از سوی زلنسکی در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری نیز همانند عملکرد وی در مبارزات انتخاباتی، از زمان استقلال در اوکراین در سال 1991 بی سابقه بود.
زلنسکی در دور دوم با کسب 73 ممیز 23 دهم درصد از کل آراء اخذ شده به پیروزی رسید و در نهایت این کمدین 41 ساله پس از برگزاری مراسم تحلیف در ششم ماه ژوئن به عنوان ششمین رئیس جمهوری اوکراین راهی کاخ ریاست جمهوری می شود.
زلنسکی در مبارزات انتخاباتی رئیس جمهوری «اتفاقی» و «فساد ناپذیر» معرفی می شد. وی در حقیقت روی نارضایتی های گسترده مردمی موج سواری کرد و به موفقیت دست یافت.
پیروزی زلنسکی به همان اندازه که موجب امیدواری طرفدارانش شده، در بین مخالفانش هراس ایجاد کرده است. این کمدین اوکراینی می بایست تا پیش از مراسم تحلیف به ابهام در برنامه هایش برای اداره کشور پایان بدهد.
آیا زلنسکی اوکراین را به روسیه می فروشد؟
فروختن اوکراین به روسیه یکی از اصلی ترین اتهاماتی بود که در دوران مبارزات انتخاباتی علیه وی مطرح می شد. گروه ملی گرای «میرُتوُرست» Myrotvorests فهرستی از ایمیل های سرقت شده یک روز پس از برگزاری دور اول انتخابات ریاست جمهوری را منتشر کرد.
بر اساس محتویات این ایمیل ها زلنسکی، مخلوق دست سیاستمداران نزدیک به کرملین بوده و توسط همین سیاستمداران حمایت مالی شده است. مدرک دیگری برای تایید این اتهامات در دست نیست. اما به هر ترتیب انتشار این ایمیل ها بر بخشی از مردم اوکراین که بعضی از اظهارات ولادیمیر زلنسکی در گذشته را مورد انتقاد قرار می دادند، تاثیر گذار بود.
زلنسکی در سال 2014 پیشنهاد زانو زدن در برابر «ولادیمیر پوتین» با هدف جلوگیری از حمله به اوکراین را داد.
«دیمیتری مدودف» نخست وزیر روسیه ضمن حمایت از به قدرت رسیدن زلنسکی در کی یف، نسبت به بهبود روابط با اوکراین ابراز امیدواری کرد.
«ویکتور مِدوِدچوک» Viktor Medvetchouk یکی از فرستادگان ولادیمیر پوتین به اوکراین، بحث در خصوص احتمال کاهش قیمت گاز و یا آزادی 24 نظامی نیروی دریایی اوکراین را مطرح کرد.
این نظامیان که در نوامبر سال 2018 به اسارت روسیه در آمدند، احتمالا به نشانه حسن نیت مسکو آزاد خواهند شد. البته نماینده پوتین به سرنوشت «اولگ سنتسوف» Oleg Sentsov کارگردان اوکراینی که در روسیه محبوس است، اشاره ای نکرد. ویکتور مِدوِدچوک در خصوص این که روسیه در ازای این اقدامات چه خواسته ای دارد، سخنی به میان نیاورد.
در همین حال ولادیمیر زلنسکی پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری با موجی از تماس های تلفنی از سوی سران کشورها از جمله امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه، «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان و «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا روبرو شد.
زلنسکی همچنین از دنبال کردن روند صلح مینسک و دراز کردن دست دوستی به سوی جدایی طلبان مناطق «دونتسک» Dontesk و «لوهانسک» Louhansk با هدف این که "این مردم احساس کنند اوکراینی هستند"، سخن به میان آورده است.
اما زلنسکی در خصوص این که چطور روند صلح مینسک که از سال 2016 متوقف شده را به حرکت در خواهد آورد، سخنی به میان نمی آورد. وی از این که مصالحه با جدایی طلبان چگونه خواهد بود، حرفی نمی زند.
زلنسکی در اداره کشور چه توانایی هایی دارد؟
زلنسکی به لطف تولیداتش در استودیوی شخصی خود «کاوارتال» Kavartal در دو دهه اخیر به مشهورترین کمدین در اوکراین مبدل شده است، اما وی در زمینه سیاسی و اداره کشور کمترین تجربه ای ندارد. مسئله روش زلنسکی در اداره کشور یکی از بزرگترین مشکلات وی در دوران مبارزات انتخاباتی بود.
وی سه روز پیش از برگزاری دور دوم انتخابات، گروه خود برای اداره کشور را معرفی کرد. اکثر اعضای گروه زلنسکی نزد مردم چهره هایی ناآشنا بودند. ناشی گری های زلنسکی، مخالفت های وی با سیستم فاسد و بی اعتبار حاکم بر اوکراین پس از فروپاشی شوروی را تحت تاثیر قرار نداد.
«دیمیترو رازومکوف» Dmytro Razoumkov مدیر مبارزات انتخاباتی زلنسکی در تشریح برنامه های آینده وی از آماده بودن پیش نویس لوایحی قانونی بلافاصله پس از برگزاری مراسم تحلیف رئیس جمهوری جدید خبر داد، اما این خطر وجود دارد که این لوایح با مانعی بزرگ روبرو شوند، قانون اساسی که از میدان مانور رئیس جمهوری کاسته است. اما مخالفت اکثریت نمایندگان پارلمان اوکراین با زلنسکی، میدان مانور رئیس جمهوری را بیش از پیش کاهش خواهد داد.
زلنسکی در برابر پارلمانی که از وی حمایت نمی کند، در معرفی نامزدهای خود برای تصاحب کرسی های مهم در دولت از جمله وزارت امور خارجه، وزارت دفاع و یا رئیس سرویس های اطلاعاتی با مشکل مواجه خواهد شد. انتخابات پارلمانی در ماه اکتبر برگزار خواهد شد و رئیس جمهوری جدید ناگزیر است تا آن زمان این وضع را تحمل کند.
«آندری پاروبی» Andry Parouby رئیس پارلمان اعلام کرده است که دلیلی برای انحلال پارلمان وجود ندارد.
آیا یک فرد با نفوذ کنترل زلنسکی را در دست دارد؟
پترو پروشنکو مدعی است که فردی با نفوذ به نام «ایگور کولومویسکی» دشمن قسم خورده اش، پشت نامزدی ولادیمیر زلنسکی قرار دارد. این میلیاردر اوکراینی یکی از با نفوذترین و تهاجمی ترین شخصیت های اوکراین پس از فروپاشی شوروی است. وی متهم است که از بانک سابق خود «پریوات بانک» PrivatBank خود 5 میلیارد دلار پول به جیب زده است.
کولومویسکی و زلنسکی از مدت ها قبل یکدیگر را می شناسند و همین مسئله به موضوع حمایت این میلیاردر از کمدین اوکراینی دامن می زند: شبکه تلویزیونی 1+1 متعلق به کولومویسکی وقت زیادی را در اختیار زلنسکی قرار داد.
البته کولومویسکی خودرو شخصی، محافظان شخصی و وکیل خود را نیز در اختیار زلنسکی قرار داده است. نفوذ میلیاردر اوکراینی روی زلنسکی هنوز به اثبات نرسیده است. نزدیکان وی یادآوری می کنند که شخص پترو پروشنکو نیز یکی از صاحبان قدرت و افراد با نفوذ در اوکراین است.
زندان ها از مفسدان پُر خواهند شد؟
در کشوری که با فساد مالی سازمان یافته فلج شده، پر شدن زندان ها از مفسدان خواسته مردم است. اطرافیان پترو پروشنکو به فساد مالی متهم هستند. برخی از قهرمانان مبارزه با فساد پیشنهاد بستن فرودگاه ها با هدف خروج سیاستمداران، کارمندان عالیرتبه دولتی و قضات از کشور را مطرح کرده اند.
از هم اکنون می توان شاهد تغییر موازنه قدرت در پارلمان بود. برخی از نمایندگان بحث تصویب قانون لغو مصونیت پارلمانی را مطرح کرده اند. این در حالی است که در 5 سال گذشته با تصویب این قانون مخالفت می شد.
مترجم: علیرضا فراهانی
133/116
بیشتر بخوانید:
پیروزی زلنسکی در انتخابات ریاست جمهوری اوکراین؛ درخواست برای تغییر/ تحلیل
"زلنسکی" پس از پیروزی در انتخابات: فرآیند صلح اوکراین را احیا خواهم کرد
انتخابات ریاستجمهوری اوکراین؛ "زلنسکی" و "پروشنکو" به دور دوم راه یافتند