تهران - ایران پرس: سخنگوی صنعت آب ایران گفت که درخصوص حقآبه کشور در رودخانه ارس با طرف ترکیه ای مذاکره کرده ایم و پیشنهادهایی نیز ارائه داده ایم.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، فیروز قاسم زاده تاکید کرد که در بخش حقآبه رودخانه ارس و پروژه "گاپ" تنها معاهده ای که ایران در سال های گذشته با ترکیه امضاء کرده، مربوط به یکی از سرشاخه های رودخانه ارس است که حقآبه اندکی را شامل می شود.
ترکیه در طرح "گاپ" (پروژه جنوب شرق آناتولی GAP)  قرار است ۱۹ نیروگاه برقی و ۲۲ سد بر رودخانه های فرات و دجله احداث کند. 
به گفته کارشناسان، ترکیه در طرح "گاپ " بيش از ۶۰ هزار ميليارد مترمكعب آب از حقآبه رودخانه‌های دجله و فرات را به‌ وسيله سدسازی ذخیره سازی خواهد کرد كه موجب می شود منطقه بين‌النهرين از ۹۰ رودخانه به حجم زاينده‌رود محروم  شود.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، فیروز قاسم زاده سخنگوی صنعت آب ایران در نشست خبری عصر امروز ( یکشنبه ) که در محل شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران برکزار شد، تاکید کرد: در خصوص "طرح گاپ " و حقآبه رودخانه ارس، ایران پیشنهاد کرده است چهار کشور ارمنستان، جمهوری آذربایجان، ترکیه و ایران درباره رودخانه ارس معاهده ای امضاء کنند تا حقآبه چهار کشور به عدالت رعایت شود.  
سخنگوی صنعت آب ایران افزود: هم اکنون ایران منتظر تصمیم و پیشنهاد طرف ترکیه ای است و در این باره اطلاع رسانی خواهد شد.
فیروز قاسم زاده درباره حقآبه رودخانه هیرمند نیز گفت: تاکنون بیست و پنج جلسه میان ایران و افغانستان برگزار شده است اما همچنان در خصوص مباحث فنی اختلاف نظر وجود دارد.
سخنگوی صنعت آب ایران افزود: البته همچنان مذاکرات و جلسات برای گرفتن حقآبه ایران از رودخانه هیرمند برگزار خواهد شد چراکه در این باره معاهده ای میان دو کشور ایران و افغانستان در سال های گذشته به امضاء رسیده است.
"حقآبهٔ ایران از هیرمند به دادخواست حقوقی ایران از آب رود هیرمند در منطقهٔ سیستان اشاره دارد. دو کشور ایران و افغانستان در سال 1351 معاهده ای امضاء کردند که بر اساس آن مقرر شد در هر ثانیه 26 متر مکعب ( معادل 850 میلیون متر مکعب در سال) آب هیرمند سهم سیستان و دریاچه هامون در ایران باشد که همچنان این معاهده انجام نشده است."
سخنگوی صنعت آب ایران در بخش دیگری از سخنان خود درباره طرح انتقال آب شیرین از خلیج فارس به استان یزد نیز گفت: فاز نخست این طرح شامل انتقال 150 میلیون متر مکعب آب به اتمام رسیده وهم اکنون شهر گل گهر 40 میلیون متر مکعب آب دریافت کرده است.
فیروز قاسم زاده در این نشست خبری همچنین در خصوص میزان مصرف آب و تنش آبی در ایران و استفاده از فناوری های روز جهان برای کاهش خطرات کم آبی توضیحاتی ارائه کرد.

22