ایران پرس- معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان گفت، تنها هیات مذاکره کننده دولت این کشور صلاحیت گفت‌وگوی مستقیم را با گروه طالبان دارد.

«عارف صمیم» در واکنش به اقدام احزاب این کشور مبنی بر تشکیل تیم مذاکره کننده با گروه طالبان افزود، تنها هیات مذاکره دولت باید با این گروه مذاکره کند.

اخیرا دولت افغانستان، هیات 12 نفره‌ای را برای آغاز گفت‌وگوهای صلح با گروه طالبان تشکیل داده است که اعتراض احزاب و شورای عالی صلح این کشور را برانگیخته است.

هر چند دولت افغانستان یک گروه مشورتی را نیز برای مشورت دادن به گروه مذاکره کننده تشکیل داده است اما احزاب نگران هستند که دیدگاه‌ها و نظرات آنها در مذاکرات با طالبان لحاظ نشود.

از دیدگاه ناظران سیاسی، ابراز دیدگاه‌ها و تلاش‌های مختلف سیاسی و جناحی برای گفت وگو با طالبان ناشی از ضعف دولت افغانستان در ساماندهی و مدیریت این روند تلقی می‌شود.

اخیرا و پس از فعال شدن «زلمی خلیل‌زاد» نماینده آمریکا در امور افغانستان در روند صلح این کشور و تلاش برای به دست گرفتن ابتکار عمل این روند، «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان نیز تلاش کرد با تشکیل گروه‌های ویژه ابتکار عمل روند صلح افغانستان را دولت کابل در دست داشته باشد.

«فضل الرحمان اوریا» کارشناس مسائل سیاسی گفت، در این اواخر گام‌های خوبی در راستای آوردن صلح به افغانستان برداشته شد. باید در نظر داشت ظرفیت‌هایی درون دولت وجود دارد که با تقویت ساختار شورای عالی صلح، روند صلح این کشور را می‌توان مثبت ارزیابی کرد. تردیدی نیست اگر حکومت در هماهنگی کامل با شورای عالی صلح در راستای آوردن صلح حرکت کند در دراز مدت نتیجه خوبی به دست خواهد آمد.

با توجه به اینکه گفته می‌شود دولت افغانستان و آمریکا مصمم هستند تا پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آینده، روند صلح افغانستان را به سرانجام برسانند احزاب و گروه‌های سیاسی نیز خواهان مشارکت در این روند هستند وبا برخورد گزینشی دولت افغانستان با رهبران احزاب در این مورد مخالفت کرده‌اند.

رهبران احزب و گروه‌های سیاسی در افغانستان براین باورند رئیس جمهوری این کشور به جای اینکه شورای‌عالی صلح افغانستان را که متشکل از نمایندگان همه جریان‌های سیاسی، قومی و مذهبی است برای پیشبرد روند صلح تقویت نماید، گروه‌های ویژه‌ای را برای گفت وگو با طالبان تشکیل داده است که نوعی موازی کاری با توجه به اهداف و برنامه‌های شورای عالی صلح افغانستان تلقی می‌شود.

«محمداسماعیل قاسمیار» کارشناس مسائل سیاسی گفت، شورای عالی صلح با کسب تجربیات از چند سال گذشته، به تازگی استراتژی ملی صلح را تدوین کرده است که در آن شاخصه‌های مهم از جمله ضرورت یک اجماع ملی و نقش برجسته زنان در این پروسه تسهیل شده است.

صلح افغانستان یک مساله ملی است بنا بر این حمایت دولت و ملت و همچنین همکاری‌های بین‌المللی به‌خصوص کشورهای که به نحوی در قضایایی کشور دخیل هستند از این پروسه یک ضرورت جدی است.

به نظر می‌رسد، این تلقی در میان رهبران گروه‌ها و احزاب افغانستان ایجاد شده است که اشرف غنی برای شرکت در انتخابات آتی ریاست جمهوری دستاورد خاصی ندارد به هر شکل ممکن درصدد است با گروه طالبان به توافق برسد، حتی به قیمت اصلاح قانون اساسی مطابق با میل و خواست گروه طالبان.

این در حالی است که از دیدگاه احزاب مساله صلح افغانستان مساله‌ای کاملا ملی است و در مورد مفاد توافق و نحوه تنظیم آن با طالبان باید همه جریان‌های سیاسی، قومی و مذهبی اجماع نظرداشته باشند و شورای عالی صلح مهمترین مرجع صاحب صلاحیت در این مورد است که دولت افغانستان درصدد تضعیف آن برآمده است.

این نگرانی در افغانستان وجود دارد که «اشرف غنی» با سپردن ریاست گروه ویژه گفت وگو با طالبان به مسئول دفترش ضمن مداخله مستقیم در این مذاکرات، قول و وعده‌هایی را به طالبان بدهد که ممکن است در آینده به ضرر منافع، حاکمیت و اتحاد و همبستگی ملی افغانستان تمام شود.  139/120

نویسنده: مجید وقاری

بیشتر بخوانید:

نشست چهارجانبه صلح افغانستان در ترکیه/ تحلیل

دولت افغانستان تنها نهاد اصلی در روند مذاکره با طالبان/ تحلیل

توافق افغانستان و پاکستان در تدوین برنامه صلح

شدار شورای عالی صلح افغانستان به طالبان/ تحلیل -