برخی شهروندان تاجیکستان به دلیل ممنوعیت انتقال پول از بانکهای این کشور به چند کشور از جمله ترکیه، پاکستان و کره شمالی برای خرید کالا و ارسال پول برای خویشاوندان دچار مشکل شدهاند.
اخیراً مسوولان دولت دوشنبه دستورالعملی برای بانکهای تاجیکستان صادر کرده اند. بر اساس این دستورالعمل، اتباع و شهروندان تاجیکستان میبایست از هرگونه انتقال پول به کشورهای ترکیه، پاکستان و کره شمالی خودداری کنند. زیرا احتمال آن که پولهای ارسالی به گروههای تروریستی برسد، زیاد است.
پیش از این، مقامهای دولت دوشنبه اعلام کرده اند که در سال 2017 میلادی، تعداد یک هزار و 900 تن شهروندان تاجیکستان از جنگ های داخلی در عراق و سوریه خارج شده و به گروههای تروریستی داعش در منطقه آسیای مرکزی پیوستهاند.
مشارکت این تعداد در عملیات تروریستی در سوریه و عراق به معنای آن است که، افراط گرایی دینی در تاجیکستان به شدت در حال گسترش است.
درمقابل، دولت دوشنبه تاکنون نتوانسته است برای ممانعت ازپیوستن اتباع تاجیکستان به صفوف گروه تروریستی داعش اقدام مثبتی انجام دهد. در عین حال ، منابع آگاه در تاجیکستان تصریح کرده اند که ، برخی از مقامهای دولت امامعلی رحمان با جریانات تروریستی نظیر داعش همکاری های نزدیکی دارند و حتی خدمات موثری به آنها ارائه می کنند.
بدیهی است که، از کشوری که مقامهایش با گروه های تروریستی زد و بند دارند ، نمی توان انتظار اصلاحات داشت.
همزمان با وقوع برخی تحرکات امنیتی در تاجیکستان، «محمدسعید عبیدالله اف» شهردار دوشنبه، دستور نصب دوربین در تمامی مساجد این کشور را صادر کرد.
وی به منظور مبارزه با هرگونه اقدام تروریستی، دستور داد در تمامی مساجد دوشنبه دوربینهای نظارتی و دستگاههای فلزیاب نصب شود. هدف از این اقدام ، جلوگیری از عملیات خرابکارانه و تامین امنیت نمازگزاران تاجیک اعلام شد مقامهای دولت تاجیکستان از جمله «یوسف رحمان» دادستان کل تاجیکستان در گفت وگو با رسانههای دوشنبه، تصریح کرد: «هدف تبلیغات سلفی گری و گسترش فعالیتهای این فرقه، گسترش افراط گرایی است».
«یوسف رحمان» درماه مارس سال 2017 میلادی درمصاحبه با روزنامه «جمهوریت» چاپ دوشنبه، گفت: «85 درصد از شهروندان تاجیکستان - که در درگیریهای مسلحانه در کشورهای خارجی - از جمله سوریه و عراق شرکت کردند - مهاجران کاری از روسیه بودند که به واسطه سلفیها به این گروههای افراطی پیوستهاند .»
در این ارتباط، «حفیظ بابا» فیلسوف تاجیک مقیم آلمان گفته است: «استقلال تاجیکستان در آینده، در گرو حل سه مشکل اساسی این کشور شامل عقب ماندگی علمی و فناوری، بیکاری جوانان جویای کار و مهاجرت کارگران به دیگر کشورها است».
به عبارت دیگر، این فیلسوف تاجیک، تاجیکستان را کشوری مستقل نمی داند. زیرا دولتمردان دوشنبه تاکنون نتوانستهاند هیچیک از مشکلات جاری کشور را حل و فصل نمایند.
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
141/118
بیشتر بخوانید:
توافق تاجیکستان و قرقیزستان برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر/تحلیل
مسدود شدن یکی از گذرگاههای مرزی تاجیکستان با افغانستان/ تحلیل