ایران‌پرس: نشست دو روزه سران کشورهای اتحادیه اروپا از پنجشنبه 10 دسامبر در بروکسل آغاز شده است. این سران پنج شنبه شب با اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ترکیه موافقت کردند. تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا علیه آنکارا، مربوط به عملیات اکتشافی است که ترکیه در شرق مدیترانه انجام می‌دهد.

سران کشورهای عضو این اتحادیه در اکتبر 2020 به ترکیه هشدار دادند که عملیات اکتشافی در آب‌های مورد مناقشه در شرق مدیترانه را متوقف کند و درغیر این صورت، با تبعات جدی مواجه خواهد شد. هرچند اقدام موقت آنکارا  در نوامبر در بازگرداندن کشتی اکتشافی خود موجب کاهش تنش ها شد، ولی بازگشت آنها به ماموریت قبلی، اختلافات را شعله ور تر کرد.

روابط اتحادیه اروپا و ترکیه در دوره پس از کودتای ژوئن 2016 در این کشور همواره دچار تنش و اختلاف بوده و موجب تعلیق روند عضویت ترکیه دراتحادیه اروپا شده است. بروکسل رویکردی انتقادی درباره سیاست داخلی و تحولات مربوط به تغییر نظام سیاسی ترکیه از پارلمانی به ریاستی داشته و در دو سال اخیر اختلافات جدیدی مانند دخالت نظامی ترکیه در شمال سوریه و اخیرا مداخله نظامی  آنکارا در جنگ داخلی لیبی موجب واگرایی هرچه بیشتر اتحادیه اروپا و ترکیه شده است. اقدامات دو سال گذشته آنکارا در زمینه توسعه اکتشافات گازی در مدیترانه شرقی و دریای اژه موجب اعتراض شدید قبرس و یونان به عنوان دو عضو جنوبی اتحادیه اروپا به دلیل انجام این عملیات اکتشافی درداخل حریم منطقه انحصاری اقتصادی این دو کشور شده  است. اتحادیه اروپا در قبال این مناقشه دریایی، موضع گیری قاطعی به نفع یونان و قبرس کرده و تهدید کرده است که درصورت تداوم این اقدامات، آنکارا را مورد تحریم های گسترده ای قرار خواهد داد. اتحادیه اروپا پیش تر یعنی در سال 2019 نیز اقدامات اکتشافی ترکیه را «غیرقانونی» خوانده و به آنکارا هشدار داده بود که در صورت متوقف نکردن عملیات اکتشافی، آماده است تا « واکنش مناسب» را انجام دهد.

"جوزف هینکس" کارشناس سیاسی آمریکایی می گوید: اتحادیه اروپا قاطعانه پشت سر یونان ایستاده و به آنکارا به دلیل گسترش عملیات اکتشافی هشدار داده است.

 اتحادیه اروپا و سران کشورهای بزرگ اروپایی به ویژه فرانسه خواهان موضع گیری قاطع و حتی مجازات آنکارا هستند. «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه، روز پنج شنبه کشور‌های اتحادیه اروپا را به دفاع از حاکمیت خود  مقابل  اقدامات ترکیه فراخواند. مکرون تصریح کرد که اتحادیه اروپا حملات علیه حاکمیت کشور‌های عضو را تحمل نخواهد کرد. پارلمان اروپا نیز موضع مشابهی دارد. نمایندگان این پارلمان در 21 نوامبر با تصویب قطعنامه ‌ای با حمایت از  قبرس، ازسران کشورهای اتحادیه اروپا خواستند تا در واکنش به اقدامات غیر قانونی ترکیه، تحریم‌های شدیدی علیه آن کشور وضع کند.

اکنون این خواسته محقق شده است. با این حال موضع اتحادیه اروپا موجب نگرانی شدید سران ناتو شده که نگران فرو پاشی انسجام این ائتلاف نظامی هستند. «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو قبل از نشست سران اروپایی از آنها خواست تا اهمیت ترکیه برای ناتو و غرب را فراموش نکنند و در قبال آنکارا، به دنبال "رویکردهای مثبت" باشند.

به رغم این درخواست، موضع واحد سران اروپایی در برابر ترکیه و تصویب تحریم آن نشان می دهد که طاقت اروپایی ها در برابر سیاست ها و اقدامات آنکارا در ابعاد داخلی و منطقه ای به پایان رسیده و خواهان واکنش قاطع علیه آنکارا و وادار کردن آن به تغییر رویه های کنونی اش هستند.

به گفته «سینان اولگن»، اقتصاددان ترکیه ای، اتخاذ سیاست های خارجی نادرست دولت اردوغان زمینه ساز انزوای بی سابقه ترکیه در دریای مدیترانه شده است.

115

بیشتر بخوانید:

اتحادیه اروپا تحریم‌های روسیه را تمدید کرد

افزایش تنش در روابط ترکیه و اتحادیه اروپا/ موافقت اتحادیه اروپا با اعمال تحریم‌های جدید