ایران پرس - «کامل حوِّش» Kamel Hawwash، تحلیلگر سیاسی در مقاله ای برای پایگاه تحلیلی «میدل‌ایست آی» نوشت: اکثر اعضای سازمان ملل متحد با شهرک سازی و جنایات اسرائیل مخالفند، امریکا اگر می خواهد همچنان به حمایت از اشغالگری اسرائیل ادامه دهد، باید از این سازمان خارج شود.

حوِّش در این مقاله می نویسد: «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور امریکا، این کشور را از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد خارج کرده است. چالشی برای وی دارم؛ امریکا را به طور کامل از سازمان ملل خارج کند.

«نیکی هِیلی»، نماینده امریکا در سازمان ملل و «مایک پُمپئو»، وزیر امور خارجه این کشور تصمیم ترامپ برای خروج امریکا از شورای حقوق بشر سازمان ملل را اعلام کردند.

حمایت از نتانیاهو

به تازگی «زید رعد الحسین»، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل از واشنگتن خواسته بود که جدا کردن کودکان مهاجران از والدینشان در مرز امریکا را متوقف کند.

وی گفته بود: سوءاستفاده از کودکان برای ایجاد مانع برای والدین آنها، اقدامی ناعادلانه است.

تنها اسرائیل بود که از خروج امریکا از شورای حقوق بشر سازمان ملل حمایت کامل کرد. «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر این رژیم از ترامپ، پمپئو و هیلی به خاطر آنچه که «تصمیمی شجاعانه علیه دورویی و دروغ های به اصطلاح شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد» خواند، تشکر کرد.

نتانیاهو در فیسبوک نوشت: «برای سالها، شورای حقوق بشر سازمان ملل ثابت کرده که سازمانی متخاصم و ضد اسرائیلی است که در ماموریت خود برای حمایت از حقوق بشر خیانت کرده است.»

«بوریس جانسون»، وزیر امور خارجه بریتانیا ضمن ابراز تاسف از این تصمیم گفته بود لندن به شورای حقوق بشر سازمان ملل در مورد اقدام ضد اسرائیلیِ سال گذشته و بررسی نقض حقوق بشر فلسطینیان از سوی رژیم تل‌آویو هشدار می دهد، اما با وجود این، بریتانیا در این شورا باقی می ماند.

جانسون افزود: بند هفتم از دستور کارِ پارسال، تنها بر اسرائیل و سرزمین های اشغالی فلسطین متمرکز است. این بند نامتجانس است و باعث ایجاد صلح نمی شود. مگر اینکه همه چیز تغییر کند، ما سال آینده به تمام قطعنامه هایی که در این بند آمده، رأی منفی خواهیم داد.

نکته جالب اینجاست که یکی از این قطعنامه ها که بریتانیا گفته به آن رای منفی می دهد این است که برای مردم فلسطین حق تعیین سرنوشت قائل شده است. آیا بریتانیا واقعا علیه این حق، رای می دهد؟

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد

نامه عجیب هیلی

دوازده گروه حمایتی و حقوق بشری از جمله «اول حقوق بشر»، «نجات کودکان» و «مراقبت» در نامه ای به پمپئو هشدار دادند خروج امریکا از شورای حقوق بشر سازمان ملل، برای پیشرفتهای حقوق بشری و کمک به قربانیان نقض حقوق بشر در سراسر جهان مشکلات بیشتری ایجاد خواهد کرد.

هیلی در پاسخ، نامه ای داده که «ایان لوین»، معاون امور برنامه های دیده بان حقوق بشر آن را «عجیب و غیرعادی» توصیف کرده است.

لوین گفته است که هیلی می خواهد سازمان دیده بان حقوق بشر و دیگر گروه های حقوق بشری را «مسئول خروج ایالات متحده از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد» معرفی کند.

«حنان اشروی» عضو کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین در بیانیه ای خاطرنشان کرد: «تعجب آور نیست که دولت امریکا که به زور نوزادان گریان را از آغوش والدینشان جدا می کند با اسرائیل همکاری می کند. یک اشغالگرِ بی رحم و جنگ طلب که همه کشورها را گرفتار کرده از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد خارج شده است.»

وی افزود: «مشکل فقط نظم جهانی نیست، بلکه مشکل اسرائیل است که همچنان به اقدامات مرگبار و جنایات جنگی علیه مردم فلسطین ادامه می دهد. دولت امریکا چشمان خود را بر روی تعهدات اسرائیل می بندد. پیروی واشنگتن از نقض حقوق بشر توسط اسرائیل موجب انزوا در عرصه بین المللی و کاهش نفوذش در سطح جهانی می شود.»

خروج آمریکا از نهادهای بین المللی بی‌سابقه نیست. اکتبر گذشته، امریکا از سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) به خاطر مواضع ضد اسرائیلی خارج شد. اسرائیل این تصمیم واشنگتن را «شجاعانه و اخلاقی» خواند و از آن قدردانی کرد.

«مصطفی برغوثی»، دبیرکل «ابتکار ملی فلسطین» گفته است این امر، جانبداری کامل امریکا را در قبال اسرائیل نشان می دهد.

عدم پاسخگویی

امریکا عضو دیوان بین‌المللی کیفری نیست. این دیوان به منظور رسیدگی به بدترین جنایات شناخته شده بشری از جمله جنایات جنگی، جنایات علیه بشریت و نسل کشی در زمانی که دادگاه های کشورها نتوانند یا نخواهند این کار را انجام دهند، تشکیل شد.

یک قدرت جهانی که ادعای تعهد به حقوق بشر دارد، طبیعتا باید عضو دادگاه بین المللی کیفری باشد. هدف این است افرادی که مرتکب نقض حقوق بشر می شوند، تردید نکنند که به خاطر جنایاتشان، مجبور به پاسخگویی خواهند بود.

چندی پیش، سازمان آزادیبخش فلسطین شکایتی از برخی رهبران و فرماندهان ارتش اسرائیل به دیوان بین المللی کیفری برد؛ مبنی بر اینکه آنها در حملات به غزه و همچنین شهرکسازی غیرقانونی، حقوق فلسطینیان را نقض کرده اند.

اسرائیل در حال حاضر در انتظار تصمیم این دیوان در مورد این شکایت است. تقریبا می توان مطمئن بود اگر امریکا عضو دیوان بین المللی کیفری بود، از این دیوان به خاطر مواضع ضد اسرائیلی آن خارج می‌شد.

دولت امریکا ادعا می کند که سازمان ملل متحد، سازمانی ناکارآمد است، اما برای محافظت از اسرائیل، در امور این سازمان کارشکنی می کند. مثلا قطعنامه های ضد اسرائیلی را وتو می کند و یا به خاطر این رژیم از نهادهای مختلف زیرمجموعه سازمان ملل، خارج می شود.

امریکا ادعا می کند که سازمان ملل متحد، اسرائیل را به انزوا می کشاند، اما در واقع این امریکاست که با جلوگیری از پاسخگویی این رژیم به خاطر جنایاتش، آن را منزوی تر می کند.

امریکا اخیرا مانع تصویب قطعنامه ای ضد اسرائیلی در شورای امنیت سازمان ملل شد. این قطعنامه برای حفاظت از فلسطینیانی پیشنهاد شده بود که در راهپیمایی مسالمت آمیز «حق بازگشت» شرکت کرده بودند.

نیروهای اسرائیلی با اقدامات خشونت آمیز تلاش کردند این اقدام اعتراضی مسالمت آمیز را سرکوب کنند.

سربازان اسرائیلی در جریان این سرکوب، 130 معترض فلسطینی از جمله امدادرسانان و روزنامه نگاران را کشتند. با وجود این، امریکا نتوانست مانع تصویب قطعنامه ضد اسرائیلی مشابهی در مجمع عمومی سازمان ملل شود، زیرا واشنگتن در این مجمع دیگر حق وتو ندارد.

اقدامات اسرائیل علیه فلسطینیان از زمانی تشدید شد که ترامپ بیت المقدس را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت.

نماینده امریکا در سازمان ملل به قطعنامه شورای امنیت در محکومیت شناسایی بیت المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل رای منفی داد در حالی که قطعنامه مشابهی در مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید.

وتوی امریکا، وتوی اسرائیل است

22 درصد از بودجه سازمان ملل را امریکا تامین می کند. اگر ترامپ بر این باور است که این سازمان، ناکارآمد و ضد اسرائیلی است، پس دلیلی ندارد در آن عضویت داشته باشد و باید از این سازمان خارج شود. همانطور که او از پیمان آب و هوایی پاریس و توافقنامه هسته ای با ایران خارج شد.

این احتمال که امریکا از مجمع عمومی سازمان ملل خارج شود اما در شورای امنیت باقی بماند، امکان پذیر نیست. در اینجا قانون همه یا هیچ حاکم است.

اگر ترامپ حتی یک لحظه هم به فکر خروج از شورای امنیت سازمان ملل بیافتد، اسرائیل و لابی این رژیم در امریکا به سرعت این فکر را از سر وی بیرون می کنند و مانعش می شوند، زیرا حق وتوی امریکا در این شورا در واقع حق وتوی اسرائیل است.

برای ترامپ که شعارش «اول امریکا» است این چالش را مطرح می کنم که کشورش را از سازمان ملل متحد خارج کند.

مترجم: علی مولوی

114/116

بیشتر بخوانید:

دیدبان حقوق بشر: دوران ترامپ، دوران بی ثباتی حقوق بشر است

دیلی‌تایمز: خروج آمریکا از شورای حقوق‌بشر؛ نشانه ریاکاری ترامپ

خروج آمریکا از شورای حقوق بشر فرار از زیر فشار محکومیت های بین المللی است