«عمران خان» در مصاحبه با خبرنگاران در اسلامآباد اعلام کرد، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در این نامه از اسلاماباد خواسته است درخصوص مذاکره صلح میان طالبان و افغانستان ایفای نقش کند.
وی با تاکید براینکه اظهارات ضد پاکستانی اخیر ترامپ، آمریکا را وادار به قبول کردن خواستههای اسلامآباد کرده است گفت: اسلامآباد خواهان ایجاد روابط دوستانه، برابر و براساس احترام متقابل با واشنگتن است.
نامه ترامپ به عمرانخان درحالی است که بارها مقامات آمریکا اذعان کردهاند، راهبرد آمریکا در جنگ افغانستان شکست خورده است و تنها راه پایان جنگ و تامین امنیت در این کشور مذاکره با طالبان است.
درخواست رئیس جمهور آمریکا از پاکستان برای کمک به احیای گفت وگوهای صلح دولت افغانستان با گروه طالبان درحالی است که در دو سال گذشته کاخسفید با متهم کردن پاکستان به حمایت از تروریسم و قطع کمکهای مالی و نظامی به این کشور تنش در روابط دو جانبه را به طور قابل ملاحظهای افزایش داده است. اما اکنون نامه ترامپ حاکی از عقبنشینی واشنگتن درقبال مواضع تهاجمی علیه اسلامآباد است.
اختلافنظر در سیاستهای کاخسفید
البته در سیاست کاخسفید درخصوص تعمیق تنشها با پاکستان از طریق متهم کردن این کشور به حمایت از افراطگرایی درمنطقه بهخصوص در افغانستان و بهراه انداختن جنگ نیابتی اختلافنظرهایی وجود داشته است.
از نظرمخالفان دوری از پاکستان و تقویت همکاری با هند در سیاست خارجی آمریکا، کارشکنی اسلامآباد در برنامههای کاخسفید در منطقه ازجمله مهمترین نتایج اتخاذ این سیاست است که منافع کلان آمریکا در منطقه و افغانستان را به خطر میاندازد.
البته سوق یافتن پاکستان به توسعه همکاریهای راهبردی با رقبای آمریکا شامل روسیه و چین هم از پیامدهای سیاست کاخ سفید در افزایش فشار بر اسلامآباد خواهد بود که در ماههای گذشته نشانههای جدی آن آشکار شده است.
«احمد سعیدی» کارشناس مسائل سیاسی میگوید، هدف پاکستان این است که به آمریکا نشان دهد، اگر شما با ما سازش ندارید و نیازمندیهای ما را برآورده نمیسازید، ما مجبور هستیم با حریفان شما (روسیه و چین) دوستی کنیم.
این گمانه مطرح است که بهرغم رویکرد تهاجمی ترامپ در سیاست خارجی اما رئیس جمهور آمریکا به دلیل قرار گرفتن در تنگنای موجود در پرونده افغانستان، از پاکستان برای کمک به روند صلح در افغانستان درخواست کمک کرده است.
چندی پیش «شاه محمود قریشی» وزیر خارجه پاکستان انتظارات کشورش از آمریکا درقبال همکاری در مسئله جنگ و صلح درافغانستان را مطرح کرده بود که در این شرایط شاید درخواست ترامپ برای کمک اسلامآباد به گفت وگوهای صلح کابل با طالبان پاسخی به سخنان قریشی باشد.
وزیر خارجه پاکستان گفته بود، اگر آمریکا میخواهد که پاکستان به تامین امنیت افغانستان کمک کند، کاخ سفید باید مانع از فشارهای هند براسلامآباد شود.
سخنان وزیر خارجه پاکستان درباره انتظار این کشور از آمریکا درقبال همکاری اسلامآباد در روند تامین ثبات و امنیت در افغانستان، نشان میدهد که دولت جدید پاکستان حاضر به تداوم همکاری با کاخ سفید درچارچوبهای گذشته نیست.
به نظر میرسد درخواست ترامپ از پاکستان برای کمک به روند صلح در افغانستان نشانهای از پاسخ مثبت کاخ سفید به انتظارات تازه اسلامآباد در ازای همکاری با واشنگتن در منطقه است.
نویسنده: محمدرضا عسگری
133/120
بیشتر بخوانید:
سیاستهای خصمانه آمریکا، منشا اصلی مشکلات پاکستان/ تحلیل
هشدار پاکستان به آمریکا / تحلیل
انتقاد پاکستان از آمریکا/ تحلیل -