مجید وقاری- این رزمایش به مدت دو هفته و از بیست و چهارم سپتامبر تا دهم اکتبر برگزار می شود.
نخستین رزمایش مشترک پاکستان و روسیه در حالی برگزار می شود که این دو کشور در زمان جنگ سرد در دو اردوگاه شرق و غرب و به گونه ای در تضاد با یکدیگر قرار داشتند.
از این رو ناظران سیاسی برگزاری رزمایش مشترک روسیه و پاکستان را گامی مهم برای توسعه همکاری های نظامی میان دو کشور تلقی می کنند.
به همین دلیل دولت هند که از روابط راهبردی با روسیه برخوردار است به رزمایش مشترک پاکستان و هند واکنش نشان داده و اعلام کرده است، همکاری های نظامی دو کشور را با نگرانی دنبال می کند.
به گفته ژنرال "عاصم سلیم باجوه" سخنگو و مدیر کل روابط عمومی ارتش پاکستان نخستین رزمایش مشترک این کشور با روسیه موسوم به «دوستی2016» در مناطقی از ایالت «خیبرپختونخوا» در شمال غرب پاکستان و یا در منطقه «گیلگیت بلتستان» در نزدیکی هند برگزار می شود.
از دیدگاه ناظران سیاسی، برگزاری رزمایش مشترک پاکستان و روسیه به گونه ای بیانگر تغییر آرایش همکاری های منطقه ای به خصوص در بخش نظامی است.
اخیرا روابط پاکستان با آمریکا متشنج شده و واشنگتن همچنان اسلام آباد را برای همکاری بیشتر در امور افغانستان تحت فشار قرار می دهد.
به همین دلیل دولت پاکستان اعلام کرده است، گزینه هایی غیر از آمریکا و غرب برای اسلام آباد وجود دارد و به همین دلیل پاکستان درصدد توسعه همکاری های خود با روسیه و چین برآمده است.
در این حال مسکو نیز که به خاطر مسایلی نظیر اوکراین با غرب به خصوص آمریکا مشکل پیدا کرده است می کوشد با جذب کشورهای حاضر در اردوگاه غرب همچون پاکستان موقعیت منطقه ای خود را در ابعاد نظامی و امنیتی تقویت کند.
هند نیز در سال های اخیر به سمت توسعه همکاری های نظامی و موشکی بیشتر با آمریکا و رژیم صهیونیستی سوق یافته است.
امضا قرارداد روز گذشته هند با فرانسه برای خرید جنگنده های رافال بار دیگر نشان داد که دهلی نو با خریدهای کلان نظامی و تقویت موقعیت نظامیش درصدد برتری جویی در منطقه جنوب آسیا است.
این سیاست هند به رقابت های تسلیحاتی و یارگیری های منطقه ای دامن می زند.
از دیدگاه پاکستان روسیه که اخیرا در سوریه قدرت نظامی خود را برای مقابله با گروه تروریستی داعش به نمایش گذاشت و آمادگی خود را نیز برای همکاری با طالبان افغانستان جهت مقابله با داعش فعال در این کشور اعلام کرده است می تواند همکار و شریک مناسبی برای پاکستان در مقابله با تروریسم هم باشد.
به همین دلیل انتخاب ایالت خیبر پختونخواه به عنوان محل برگزاری رزمایش می تواند هشداری به گروه های تروریستی باشد.
در هر حال، برگزاری رزمایش مشترک روسیه و پاکستان بیانگر تلاش این کشور برای دستیابی به بازارهای متنوع نظامی و کاهش وابستگی اش به صنایع نظامی غرب است.
اسلام آباد نگران پیامدهای توسعه همکاری های هند با رژیم صهیونیستی و آمریکا نیز است.
زیرا امریکا نشان داده است که انتخاب متحد منطقه ایش هند است و همین موضوع پاکستان را از همکاری با واشنگتن به سمت مسکو سوق می دهد.