هرچند قرار است تحریمهای نفتی ایران از نوامبر سال جاری آغاز شود و تاکنون تغییری درسطح تولید و صادرات نفت کشور رخ نداده، اما در همین مدت کوتاه اخبار منفی روانه فضای داخلی کشور شده است.
اخباری که به شکل سیستماتیک «تزریق ناامیدی» را دنبال میکنند. یکی از سناریوهای جدید در این ارتباط، فضاسازی عربستان در بازار نفت و همراهی با آمریکا درچارچوب افزایش فشار بر ایران است.
«خالد الفلیح» وزیر انرژی عربستان اعلام کرد به دنبال طرح افزایش تدریجی تولید نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای از بین بردن نگرانی در زمینه عرضه آن است.
این سناریو اما تا چه اندازه به واقعیت نزدیک است؟
سعودیها تا سال ۲۰۱۶ سیاست کاهش قیمت نفت را با هدف ضربه زدن به اقتصاد ایران دنبال میکردند، اما زمانیکه عربستان بر اثر کاهش شدید درآمد نفتی دچار کسری بودجه یکصد میلیارد دلاری شد؛ با تصمیم اوپک مبنی بر کاهش سقف تولید موافقت کرد. روسیه نیز بهعنوان کشور بزرگ تولید کننده غیرعضو اوپک با این تصمیم همراهی کرده است.
«حسین کاظمپور اردبیلی»، نماینده ایران در اوپک گفته است عرضه نفت در بازار در حال حاضر مطلوب است و اوپک باید به تصمیم خود درمورد میزان تولید نفت، تا پایان سال جاری میلادی پایبند باشد.
نماینده ایران در هیات عامل اوپک تصریح کرد ایران به همراه ونزوئلا و عراق پیشنهاد افزایش تولید نفت را که مورد حمایت عربستان و روسیه است، در نشست آتی اوپک وتو میکند.
هنوز تصمیم قطعی در این باره اتخاذ نشده و قرار است جزئیات این طرح در نشست اوپک بررسی شود. نشست آتی اوپک 22 و 23 ژوئن (جمعه و شنبه آتی) برگزار خواهد شد. اما از قبل معلوم است که در شرایط فعلی چنین طرحی دلایل اقتصادی ندارد و بیشتر معطوف به رفتارهای سیاسی است.
گزارشهایی منتشر شدهاند که ازدرخواست ترامپ از عربستان برای جایگزین کردن کاهش صادرات نفت ایران پیش از اعلام خروج آمریکا از برجام خبر میدهد.
"جواد یارجانی"، مدیرکل اسبق امور اوپک ایران میگوید: دیپلماتهای نفتی در این نشست نباید اجازه دهند هیچگونه افزایش سقف تولیدی براساس احتمالات مربوط به افت صادرات نفت ایران تصویب شود.
وی تاکید میکند توان ایران در برابر قیمتهای پایین نفت و همچنین دیپلماسی همهجانبه در حوزه انرژی، مهمترین ابزارها برای عبور از این دوره سخت هستند.
زنگنه وزیر نفت ایران پیشتر با اشاره به اظهارنظر برخی اعضای اوپک و غیر اوپک در زمینه افزایش تولید متذکر شد که هیچ کشوری سخنگوی اوپک نیست و تصمیمهای سازمان تنها با اجماع همه اعضای آن صورت میگیرد.
اکنون این سوال مطرح است که کدام گروه از کشورهای حاضردر ائتلاف اوپک و غیراوپک حاضر به تکرار اشتباهات گذشته؛ یعنی افزایش تولید و کاهش غیر متعارف بهای نفت خواهند شد. در حالیکه برندگان اصلی عرضه نفت بیش از تقاضا به بازار و سقوط مجدد قیمتها، فقط کشورهای بزرگ مصرف کننده نفت خام هستند.
پایگاه خبری بلومبرگ آمریکا نوشت: به نظر میرسد «خالد الفلیح» وزیر نفت عربستان خود را آماده میکند تا ضربهای که اسلاف وی در سال ۲۰۱۱ از اوپک خوردند، بار دیگر بخورد و آنچه که وزیر نفت وقت این کشور «بدترین نشست تاریخ اوپک» نامید، دوباره تکرار شود.118/120
بیشتر بخوانید:
اعضای اوپک طرح عربستان را وتو میکنند
کاظمپور اردبیلی: اوپک از آمریکا دستور نمیگیرد
تصویب سند راهبرد دراز مدت اوپک/ آیا اوپک نقش خود را باز
خواهد یافت؟