جوکو ویدودو (1) رئیس جمهوری اندونزی به عنوان میزبان این نشست اعلام داشت، ولادیمیر پوتین و ولودیمیر زلنسکی روسای جمهوری روسیه و اوکراین شرکت در نشست آتی سران گروه 20 را قبول کردهاند.
ویدودو بیان داشت که از پوتین و زلنسکی برای حضور در نشست گروه 20 همچنان که جنگ در اوکراین تأثیر زیادی بر اقتصاد جهانی دارد دعوت کرده است.
رئیس جمهوری اندونزی گفت، ما درک میکنیم که گروه 20 نقش کاتالیزور را در بهبود اقتصاد جهانی ایفا میکند. ظاهرا دعوت از پوتین برای شرکت در این اجلاس بین المللی که قرار است در 20 نوامبر برگزار شود، یک روز پس از دعوت از زلنسکی به این اجلاس به رغم اینکه اوکراین بخشی از گروه 20 نیست، صورت گرفته است.
آمریکا برای منزوی کردن هر چه بیشتر روسیه و به ویژه ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری این کشور در راستای سیاست کلی غرب برای تحریم و ایجاد تنگنای هرچه بیشتر برای مسکو، مخالفت آشکار خود با شرکت پوتین در نشست آتی سران گروه 20 اعلام کرده است.
جن ساکی سخنگوی کاخ سفید با اشاره به استقبال جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا از دعوت از زلنسکی برای شرکت در اجلاس آتی سران گروه 20 گفت، بایدن علنا مخالفتش را با شرکت پوتین در این اجلاس ابراز کرده است.
این امر در راستای سیاست کلی آمریکا برای ممانعت از حضور روسیه و مقامات ارشد این کشور در عرصه بین المللی است. جالینا پورتر(2) معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا می گوید: این کشور همچنان معتقد است که نمی تواند در قبال مشارکتهای روسیه در جامعه بینالمللی یا نهادهای بینالمللی تعاملات معمول سابق وجود داشته باشد.
این در حالی است که رویکرد اندونزی به عنوان رئیس نشست سران گروه 20 با رویکرد آمریکا متفاوت است و با توجه به تاکید رئیس جمهوری اندونزی بر دعوت از پوتین و زلنسکی و هم چنین تصریح این مساله که جنگ اوکراین باید از طریق صلح آمیز پایان یابد تفاوت دیدگاه او با دیدگاه بایدن کاملا آشکار است.
جوکو ویدودو در این باره اظهار داشت: من بر اهمیت پایان فوری جنگ تاکید کردم. من همچنین تاکید کردم که تلاشهای مربوط به صلح باید ادامه یابند و اندونزی آماده است به این تلاشهای صلحآمیز کمک کند.
آمریکا و شرکای اروپایی اش با سوء استفاده از وضعیت کنونی خواهان طولانی شدن جنگ اوکراین در راستای تضعیف هر چه بیشتر روسیه و به ویژه توانمندی نظامی آن هستند. ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا می گوید: این کشور به دنبال شکست راهبردی روسیه در اوکراین است به طوری که این کشور را از نظر اقتصادی ضعیف تر و در سطح بین المللی منزوی تر کند.
این موضع آمریکا با مخالفت بسیاری از کشورهای غیر غربی عضو گروه 20 مانند چین، هند، آرژانتین، ترکیه، عربستان، برزیل، مکزیک، آفریقای جنوبی و اندونزی مواجه شده است. این کشورها معتقدند که اقدامات تحریمی جدید و هماهنگ غرب علیه روسیه به بهانه جنگ اوکراین نابجا و غیر قانونی بوده و تاثیرات منفی گسترده ای بر اقتصاد و مالیه جهانی داشته و باعث ایجاد بحران های بین المللی از جمله در زمینه انرژی و غذایی خواهد شد.
به ویژه اینکه این تحریم های بی سابقه با هدف در هم شکستن کامل روسیه در همه ابعاد ممکن صورت می گیرد.
در واقع آمریکا به عنوان سرکرده بلوک غرب برهه کنونی را بهترین فرصت برای درهم شکستن روسیه و کاهش مشروعیت ولادیمیر پوتین تلقی می کند.
1- Joko Widodo
2- Jalina Porter
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
115