ایران پرس- سرانجام نشست دو روزه سران گروه هفت در کانادا پس از کش و قوس‌های بسیار به پایان رسید، اما همانگونه که پیش‌بینی می‌شد، این نشست تبدیل به ناکامی بزرگی برای هفت کشور بزرگ صنعتی جهان برای رسیدن به اجماع و اتفاق‌نظر بر سر مسائل مورد اختلاف شد.

نشست گروه هفت از ابتدا تحت الشعاع اختلافات شدید بین شش عضو این گروه و آمریکا بر سر مسائل مختلف مانند برجام، جنگ تعرفه‌ای و توافق آب وهوایی پاریس قرار گرفت.

اختلافاتی که به‌رغم مذاکرات چند جانبه و دو جانبه بین سران سه کشور اروپایی یعنی آلمان، فرانسه و بریتانیا و نیز کانادا با «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا نه تنها حل و فصل نشد، بلکه اختلافات کنونی گسترش بیشتری پیدا کرد، به نحوی که سران شرکت کننده هر چند در ابتدا بر سر صدور بیانیه پایانی موافقت کرده و این بیانیه نیز منتشر شد، اما ترامپ در اقدامی غیر منتظره، حمایتش را از بیانیه مشترک نشست سران گروه هفت پس گرفت و شکاف عظیم بین آمریکا و دیگر اعضای گروه هفت را به نمایش گذاشت.

ترامپ رئیس جمهور آمریکا

 

به این ترتیب همان گونه که در نشست سال 2017 گروه هفت در ایتالیا اختلاف بین واشنگتن و سایر اعضا منجر به آن شد که برخی تحلیلگران از اصطلاح گروه 1+6 به جای گروه 7 استفاده کنند، نشست امسال نشان داد که این مساله از حالت شعار خارج شده و صورت واقعیت به خود گرفته است.

انتقاد اصلی سایر اعضای گروه هفت همان گونه که «دونالد توسک» رئیس شورای اروپا نیز به آن تصریح کرد این است که آمریکا نظم بین المللی مبتنی بر قانون را به چالش کشیده شده است.

به عبارت دیگر واشنگتن به جای اینکه مدافع قانون گرایی و نظم بین المللی مبتنی بر قواعد جهانی باشد، خود تبدیل به بزرگترین ناقض تعهدات و قوانین بین‌المللی شده است. نماد آشکار این مساله، خروج آمریکا از برجام است که کاملا برخلاف تعهدی است که دولت قبلی آمریکا آن را پذیرفته بود. ترامپ در هشتم مه با تکرار اتهام‌های بی‌اساس علیه ایران، خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران را ظرف مدت سه تا شش ماه آینده را اعلام کرد، اقدامی که با محکومیت گسترده داخلی و بین المللی مواجه شد.

در این زمینه «جان کری» وزیر امور خارجه پیشین آمریکا که نقش مستقیم در توافق برجام ایفا کرد می‌گوید: ترامپ همه نگرانی‌های رهبر ایران را تائید کرد، دولت آمریکا راهکارغیر سازنده‌ و خود تخریبی را در پیش گرفته است. اما مساله دیگری که به اختلاف شدید بین اروپا و کانادا از یک سو و آمریکا از سوی دیگر انجامیده است، اصرار ترامپ برای ادامه رویکرد حمایت‌گرایانه اقتصادی از طریق وضع تعرفه‌های سنگین بر دو کالای استراتژیک یعنی فولاد و آلومینیوم و هشدار در باره اعمال تعرفه‌های جدید بر دیگر کالاها و محصولات وارداتی به آمریکا است که واکنش متقابل و شدید شرکای تجاری واشنگتن در گروه هفت را برانگیخته است.

«جاستین ترودو» نخست‌وزیر کانادا و میزبان نشست سران گروه هفت، پس از پایان این نشست اعلام کرد به رئیس جمهوری آمریکا هشدار داده است اگر وی به اعمال تعرفه‌های غیرعادلانه ادامه دهد، کانادا نیز بدون هیچ گونه تعللی، اقدامات تلافی‌جویانه علیه آمریکا را انجام می دهد.

این مساله خشم ترامپ را برانگیخت و به نمایندگان آمریکا در گروه هفت دستور داد تا بیانیه پایانی نشست سران گروه هفت را تایید نکنند. بدین ترتیب به نظر می‌رسد که رویکرد یک جانبه گرایانه و خود محورانه ترامپ بر مبنای شعار "نخست آمریکا" که به موضع گیری در قبال مسائل مختلف صرفا بر مبنای منافع آمریکا و بدون توجه به نظرات و منافع دیگر کشورها و حتی شرکای خود می‌پردازد، باعث انزوای روز افزون آمریکا در جهان خواهد شد. ضمن اینکه با خروج واشنگتن از برجام، اکنون از آمریکا به عنوان کشوری عهدشکن و غیرقابل اعتماد یاد می‌شود.

120/135

نویسنده: سیدرضا میرطاهر 

بیشتر بخوانید : 

ترامپ حمایتش را از بیانیه مشترک نشست سران گروه هفت پس گرفت

داستان «شوره» و «شته» در روابط فراآتلانتیکی/ تحلیل و ویدئو

آینده قدس و افزایش شکاف فراآتلانتیکی/ تحلیل