ایران پرس- "یوسف بن علوی" وزیر خارجه عمان در دیدار با "سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه بر ضرورت بازگشت سوریه به اتحادیه عرب تاکید و برخی از کشورهای عربی را به سنگ اندازی در این باره متهم کرد.

اتحادیه عرب در سال 2012  و در پی آغاز بحران در سوریه، تحت فشارهای امارات و عربستان عضویت سوریه را در این اتحادیه تعلیق و بیشتر کشورهای عربی نیز با بستن سفارتخانه هایشان، روابط دیپلماتیک خود را با دمشق قطع کردند.

بحران در سوریه، از سال 2011 با تهاجم گسترده گروه‎های تروریستی مورد حمایت آمریکا و متحدان غربی و عربی کاخ سفید  برای تغییر معادلات منطقه به نفع رژیم صهیونیستی آغاز شد.

"فیصل مقداد"، معاون وزیر خارجه سوریه چندی پیش اعلام کرد: برخی کشورهای عربی مبالغی بالغ بر 137 میلیارد دلار به تروریست‌ها کمک کردند تا این کشور را نابود کنند.

افشاگری های مختلف در خصوص حقایق بحران سوریه بیش از پیش افکار عمومی را متوجه این  واقعیت کرده است که این بحران نتیجه مداخلات و فتنه گرایی های غرب و برخی از دولت های عربی  بوده است.

مداخلات مخرب خارجی به سرکردگی آمریکا و همدستی عربستان و برخی دیگر از کشورهای عربی منطقه از جمله امارات در سوریه سبب شد تحولات این کشور بجای آنکه در یک روند تعاملی سازنده میان مردم و دولت و در چارچوب اصلاحات سیاسی دنبال شود، وارد یک جنگ خانمان سوز شود. با خارج شدن پاره ای از اعتراضات در سوریه از مسیر مسالمت آمیز از طریق اعزام گروه های تروریستی و حمایت همه جانبه از آنان  عملا" این کشور در 8 سال گذشته درگیر بحران شده است.

در مجموع توطئه علیه سوریه را باید در چارچوب مداخلات خارجی در این کشور با محوریت تجزیه و تضعیف کشورهای منطقه  ارزیابی کرد.

این درحالی است که برخی از دولت های  عربی نظیر عربستان و امارات نیز به تامین کنندگان مالی و نیرو و تجهیزات نظامی جهت پیگیری طرح های مغرضانه و تروریستی آمریکا در منطقه تبدیل شده اند.

در چنین فضایی اتحادیه عرب نیز در مسیر کارشکنی در مسیر تلاش های بین المللی و منطقه ای در جهت کمک به حل بحران سوریه و در چارچوب سیاست های دیکته شده غرب و حکام عربی به تعلیق در آوردن عضویت سوریه که خود از بانیان این اتحادیه بوده است اقدام کرد که این اقدام نسنجیده نیز  به تضعیف بیشتر اتحادیه عرب و تعمیق شکاف اتحادیه عرب انجامید.    

این در حالی است که اشتباه زیانبار دیگر حکام عربی بویژه امارات و عربستان حمله نظامی به یمن بود.

دولت سعودی و امارات با تبلیغات فراوان تلاش کردند  حمله نظامی به یمن را با ائتلاف عربی پیوند بزنند و نشان دهند که این اقدام تجاوزکارانه مورد رضایت دیگر کشورهای عربی نیز است.

اما ائتلاف مورد ادعای عربستان که متشکل از 9 کشور بود هیچگاه شکل یک ائتلاف نداشته است و عربستان سعودی صرفا" با حمایت امارات جنگ در یمن را تداوم داده است. 

شش کشور دیگری که نام آنها در ائتلاف مورد ادعای ریاض وجود دارد ، یا به شکل سمبلیک و صرفا برای کسب امتیازهای اقتصادی نام شان در این ائتلاف ثبت شد و یا اینکه مانند کشور سودان، اتباع فقیر خود و نیروهای نظامی را روانه جنگ یمن کردند.

کشورهای مهمی نظیر تونس، الجزایر و عمان نیز در ائتلاف تجاوز نظامی به یمن به سرکردگی عربستان شرکت نکردند. مداخلات فزاینده عربستان و امارات در یمن را باید در راستای مطامع همیشگی حکام عربی بویژه آل سعود وآل نهیان و غرب در این کشور با ویژگی های استراتژیک ارزیابی کرد که این موضوع مخاطرات امنیتی گسترده ای برای خاورمیانه به همراه داشته است که این موضوع اعتراض کشورهای منطقه از جمله عمان را در پی داشته است.    

نویسنده: بیژن نجفی

117/120

بیشتر بخوانید:

تاکید عمان بر بازگشت سوریه به اتحادیه‌عرب

بررسی بازگشت سوریه به پارلمان عربی در قاهره

استقبال کشورهای عربی از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب

ائتلاف سعودی ناقض آتش بس در الحدیده یمن

جنایت ائتلاف‌سعودی در یمن با سلاح‌های بریتانیا