"محمد سانوسی بارکیندو"Mohammed Sanusi Barkindo دبیرکل اوپک در حاشیه بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران گفت: چالش درباره نفت ایران تنها برای این کشور نیست و بر اوپک تأثیر میگذارد و اتفاقهایی که در ایران، ونزوئلا یا لیبی رخ میدهد، بر بازار و صنعت نفت تأثیر دارد.
دولت ترامپ بارها ادعا کرده که با تحریم نفتی کشورمان که از نوامبر 2018 آغاز و با لغو معافیت های واردات نفت از ایران در 2 مه 2019 به اوج رسیده است، قصد دارد تا صادرات نفت کشورمان را به صفر برساند. با این حال این ادعای گزاف نه فقط با انکار کارشناسان نفتی مواجه شده بلکه مقامات اوپک نیز به آن باور ندارند.
"بارکیندو" در پاسخ به این پرسش که "آیا از نظر فنی امکان حذف نفت ایران از بازار وجود دارد یا نه؟ گفت: لازم به تکرار نیست. امکان حذف ایران از بازار نفت غیرممکن است.
اقدام ضدایرانی دولت ترامپ در تمدید نکردن معافیت های خریداران نفت ایران در راستای کارزار "فشار حداکثری" با تشدید فشارهای اقتصادی، قطع تمامی درآمدهای حاصل از صادرات نفت و واداشتن تهران به قبول خواسته های 12 گانه آمریکا صورت گرفته است. این اقدام خصمانه، واکنش های خارجی متعددی را از جانب نهادها و رسانه ها در پی داشته است.
بسیاری از کارشناسان نفتی و نهادهای غربی معتقدند که تصمیم واشنگتن برای تمدید نکردن معافیت های خریداران نفت ایران، بهای نفت خام را در بازار جهانی به طور چشمگیری در کوتاه مدت تحت تأثیر قرار میدهد. بانک "بارکلی" پیش بینی کرده که عربستان و امارات، آهسته تر ازآنچه ادعا کردهاند خلأ نفت ایران را پر خواهند کرد و همچنین تصریح کرده که تصمیم آمریکا خطر درگیری در غرب آسیا از جمله احتمال بستن تنگه هرمز را افزایش میدهد. البته واکنش خریداران بزرگ نفت ایران همچون چین و هند در این باره حائز اهمیت خواهد بود.
در عین حال اروپایی ها نگران تاثیرات منفی تحریم نفتی ایران بر برجام هستند. "میگوئل آریاس کانت" Miguel Arias Cañete کمیسر اتحادیه اروپا در امور اقدامات جوی و انرژی روز پنجشنبه در کنفرانس خبری مشترک با "ریک پری" وزیر انرژی آمریکا از تحریمهای واشنگتن علیه تهران انتقاد کرد.
کانت گفت: «اعلامیه آمریکا درباره تمدید نکردن معافیتهای نفتی (ایران)، اجرای برجام را تضعیف میکند. این توافق یکی از ارکان کلیدی معماری منع اشاعه است که به تایید شورای امنیت رسیده و از اهمیت حیاتی برای امنیت منطقه و دنیا برخوردار است.»
اروپایی ها به خوبی می دانند که اگر توافق هسته ای انتظارات ایران را در زمینه رفع تحریم ها و کاهش تاثیرات منفی اعمال مجدد تحریم های آمریکا علیه ایران برآورده نکند، نمی توانند از تهران انتظار داشته باشند که به طور یک جانبه به تعهدات برجامی خود عمل کند.
در این زمینه "عباس عراقچی" معاون وزیر خارجه کشورمان تصریح کرده که صبر ایران در آستانه لبریز شدن است. عراقچی با اشاره به این که در ایران ناامیدی نسبت به برجام به وجود آمده گفت: آمریکا به سختی تلاش می کند ایران را به خروج از برجام تحریک کند. آنها ابتدا از برجام خارج شدند، سپس تحریم ها را بازگرداندند و پس از آن معافیت های تحریمی را که به هشت کشور اجازه خرید نفت از ایران را میداد، قطع کردند.
آمریکاییها ادعا می کنند به دنبال به صفر رساندن فروش نفت ایران هستند و از سیاست فشار حداکثری سخن میگویند. آمریکاییها به دنبال وادار کردن ایران به آنچه "بازگشت به پای میز مذاکره و رسیدن به "توافقی بهتر" عنوان می کنند، هستند.
بدین ترتیب اروپایی ها اگر خواهان حفظ برجام هستند باید به واشنگتن برای تغییر سیاست کنونیاش فشار وارد کنند و در عین حال اقدامات موثری را برای اجرای تعهدات خود در چارچوب برجام انجام دهند؛ ضمن این که ایران نیز که تجربه حدود 40 سال تحریم های آمریکا را پشت سر گذاشته و تدابیر کافی برای حفظ صادرات نفتی خود در نظر گرفته است. بنابراین خیال واهی واشنگتن برای به صفر رساندن صادرات نفتی ایران، نقش بر آب خواهد شد.
نویسنده: میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
هشدار زنگنه درباره تهدید منافع ایران در اوپک
دبیر کل اوپک: حذف نفت ایران غیر ممکن است
صفر کردن صادرات نفت ایران؛ واقعیت یا رویا/تحلیل
زنگنه: نفت ایران جایگزین ندارد