«خوان گوایدو» Juan Guaido رهبر مخالفان چهارشنبه گذشته با حمایت آشکار آمریکا و متحدانش، خود را رئیس جمهور ونزوئلا خواند، اقدامی که دولت و ملت ونزوئلا آن را کودتا علیه «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور منتخب مردم برشمردند.
اکنون آمریکا و متحدانش با حمایت از گوایدو به دنبال براندازی در ونزوئلا هستند.
به گفته «منصور معظمی» کارشناس امریکای لاتین؛ امریکا، متحدان اروپاییاش و برخی از کشورهای امریکای لاتین با اعلام حمایت از فردی که خود را رئیس جمهوری موقت ونزوئلا نامیده، بدعت بسیار خطرناکی را گذاشتند که اگر جامعه بینالملل واکنش مناسبی نشان ندهد این بدعت خطرناک میتواند به دیگر کشورها هم سرایت کند و به روح دموکراسی آسیبهای جدی برساند.
این مساله واکنش شدید روسیه به عنوان حامی مادورو رئیس جمهور ونزوئلا را برانگیخته است. در این راستا «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه سه شنبه شب از کشورهای غربی خواست هرگونه طرح، اندیشه یا فرضیه ای در خصوص دخالت نظامی در ونزوئلا را کنار بگذارند.
واکنش مسکو به مداخله نظامی احتمالی آمریکا در ونزوئلا با توجه به وجود شواهدی در این زمینه رخ داده است.
گمانه زنی ها و احتمال دخالت نظامی امریکا در ونزوئلا
در نشست خبری دوشنبه شب «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید که برای اعلام تحریمهای تازه اقتصادی علیه کاراکاس برگزار شد، گمانهزنیها در مورد احتمال توسل واشنگتن به نیروی نظامی برای تغییر دولت در ونزوئلا را تقویت کرده است.
بولتون در این نشست با اعلام تحریم شرکت نفت و گاز ونزوئلا تاکید کرد که همانطور که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا اعلام کرده، همه گزینهها در ارتباط با ونزوئلا روی میز است.
ساعتی بعد از این نشست، عکسی از بولتون در این نشست منتشر شد که نشان میدهد وی بر روی یکی از برگههایی که به همراه داشته، نوشته است «[اعزام] ۵۰۰۰ نیرو به کلمبیا».
انتشار این عکس موجب شد تا شایعهای مبنی بر احتمال اعزام قریبالوقوع نظامیان آمریکایی به کلمبیا که با ونزوئلا هممرز است، در شبکههای اجتماعی منتشر شود.
دولت کلمبیا با وجود اعلام حمایت از «خوان گوایدو» احتمال استقرار نیروهای آمریکایی در این کشور برای اقدام نظامی علیه ونزوئلا را رد کرده است.
بر اساس توافقی که میان کشورهای قاره آمریکا وجود دارد، هیچیک از کشورها نباید در یک کشور دیگر این قاره نیروی نظامی مستقر کنند. آمریکا در صورت اعزام نیرو به کلمبیا، این توافق را نقض میکند.
با این حال اکنون بیش از هر زمان دیگری از هنگام آغاز بحران سیاسی در ونزوئلا احتمال مداخله نظامی آمریکا در این کشور با هر هدف برکناری قهر آمیز مادورو قوت گرفته است.
نگرانی روسیه از دخالت امریکا در مسائل داخلی ونزوئلا
طبیعتا این مساله نگرانی مسکو را برانگیخته است. «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه در صفحه شخصی فیسبوک خود به آمریکا درباره هرگونه اقدامی که موجب بی ثباتی در آمریکای لاتین و بویژه ونزوئلا می شود، هشدار داد.
زاخاروا با انتقاد از دخالت آشکار و بی مورد آمریکا در امور داخلی ونزوئلا، نوشت: آمریکایی ها طبق روال همیشه از هرگونه واکنش رسمی به اینگونه موارد خودداری می کنند، اما باید درباره این دست نوشته جنجالی بولتون پاسخ دهند و مسکو منتظر توضیحات واشنگتن است.
از دیدگاه روسیه، دولت ترامپ در راستای سیاست خصمانه و مداخله گرانه خود در آمریکای لاتین به دنبال اقداماتی به منظور تضعیف و در نهایت سرنگونی دولت چپگرای ونزوئلا و روی کار آوردن یک دولت راست گرای وابسته در این کشور آمریکای لاتین است.
این رویکرد آمریکا در تعارض آشکار با قوانین بین المللی است.
«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه روز سهشنبه گفت: آمریکا در ارتباط با ونزوئلا قوانین بینالمللی را نقض کرده است.
به نظر می رسد روسیه در راستای مقابله با سیاست های زورگویانه و یکجانبه گرایانه آمریکا و نیز تامین منافع راهبردی خود در ونزوئلا، در صدد است تا اقدامات ضروری برای حمایت از نیکلاس مادورو رئیسجمهور ونزوئلا را انجام دهد.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/118
بیشتر بخوانید:
روسیه: کشورها به فکر دخالت نظامی در ونزوئلا نباشند
آمریکا شرکت ملی نفت و گاز ونزوئلا را تحریم کرد
مقاومت مردم ونزوئلا در برابر توطئه های آمریکا