«سید عباس عراقچی» روز دوشنبه در سومین سمینار همکاریهای صلحآمیز هستهای ایران و اروپا در بروکسل هشدار داد، ادامه این روند چندان خوشبینانه نیست و این توافق در شرایط دشواری قرار گرفته است.
عراقچی: برجام در شرایط دشواری قرار گرفتهاست+ ویدئو
سومین سمینار همکاری هستهای بینالمللی ایران و اتحادیهاروپا با عنوان «دستاوردها و انتظارات» روز دوشنبه در بروکسل آغاز به کار کرد و امروز (سهشنبه) پایان مییابد.
این سیمنار درحالی برگزار میشود که مذاکرات ایران و سه کشور اروپایی برای رسیدن به سازوکار ویژه مالی همچنان ادامه دارد.
برجام توافقی بینالمللی است که اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد در قالب قطعنامه 2231 آن را تائید کردهاند، اما خروج یکجانبه آمریکا از این توافق و اعمال مجدد تحریمها، علاوه بر نقض این توافق؛ بهرهمندی ایران از مزایای برجام را به صفر نزدیک کرده است.
اقدامات رئیس جمهور آمریکا همچنین شرایط ویژهای را برای بقیه امضاء کنندگان برجام ایجاد کرده است.
اکنون با تهدیدها و تحریمهای آمریکا شرکتهای بینالمللی با شرایط جدیدی مواجهاند که لازم است اقدامات جدیتری را برای تداوم و حفظ توافق انجام دهند.
اتحادیه اروپا چارهای جز ایستادن مقابل فشارهای ایالات متحده آمریکا نخواهد داشت، اما این که این اقدامات تا چه اندازه نتیجهبخش خواهند بود، جای تامل دارد.
«برت هیلیس» کارشناس تحریم در شرکت حقوقی «رید اسمیت» میگوید: "هیچ چیزی در برنامههای اتحادیه اروپا وجود ندارد که شرکتهای اروپایی فعال در ایران را از مواجهه با شرایط دشوار متوقف کند."
«راجر متیو» حقوقدان ارشد در موسسه «دچرت» هم معتقد است: "اتحادیه اروپا باید به قانون انسداد قدرت کافی میداد تا تاثیر دلخواه آنها را داشته باشد."
تاکید عراقچی بر لزوم راهاندازی سازوکار ویژه مالی اروپا
با چنین شرایطی تاثیر اقدامات اتحادیه اروپا برای ترغیب شرکتهای بزرگ به منظور ادامه مراوده با ایران ناکافی است.
به همین دلیل؛ معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در بروکسل گفت: راهاندازی سازوکار ویژه مالی اروپا برای تداوم همکاریهای صلحآمیز هستهای و اجرای ضمیمه 3 برجام ضروری است.
بر اساس ضمیمه 3 برجام، طرحهای متعددی مورد توافق همکاریهای دو طرف بوده است که از جمله آنها میتوان به طرح تست نیروگاه بوشهر و همچنین همکاری در ایجاد مرکز عالی ایمنی هستهای با سرمایهگذاری 25 میلیون یورویی اتحادیه اروپا، اشاره کرد.
«حمید ابوطالبی»، مشاور پیشین رئیس جمهوری ایران در ماه مه گذشته در توئیتر نوشت:
"تضمینها باید همه حقوق سیاسی، اقتصادی و امنیتی مرتبط با جمهوری اسلامی را تامین کند."
اگرچه، برای رسیدن به تضمینهای اقتصادی برای حفظ برجام باید راهی طولانی را طی کرد، اما آنچه مسلم است اگر طرفین نتوانند این توافق را حفظ کنند، لایه جدیدی از بیاعتمادی نسبت به اروپا به وجود خواهد آمد که تصمیم نهایی ایران در قبال برجام را مشخص خواهد کرد.
نویسنده: جمشید امین زاده
116/120
بیشتر بخوانید:
عراقچی: دو واقعه مهم در روابط ایران و اروپا رخ میدهد
عراقچی خبر داد: طراحی ابتکارات جدید درباره سازوکار مالی اروپا