پوتین با تاکید بر اینکه هیچ دلیلی برای لغو برجام وجود ندارد، هشدار داد: عواقب لغو این توافق نامه بینالمللی، ناگوار خواهد بود.
ماکرون هم اعلام کرد که شرکتهای اروپایی به رغم امکان تحریمهای آمریکا، علاقمند به حفظ همکاری با ایران هستند و باید تضمینهای لازم را درمورد اجرای برجام به تهران بدهند.
هرچند ماکرون به بهانه شرکت در همایش بینالمللی اقتصادی سنپترزبورگ به روسیه سفر کرد اما در واقع هدف اصلی وی دیدار و رایزنی با پوتین درباره مسائل مهم و مورد علاقه دوجانبه به ویژه برجام، بحران اوکراین و وضعیت سوریه بود. در این میان مسلما برجام مهمترین موضوع مورد بحث بین سران روسیه و فرانسه به شمار می رود.
اعلام خروج آمریکا از برجام توسط دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در هشتم مه 2018 و تاکید وی بر بازگرداندن تحریمها علیه ایران، واکنش دیگر اعضای گروه 1+5 را به همراه داشته است.
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بلافاصله در مخالفت با این اقدام ترامپ بر همکاری اتحادیه اروپا با ایران در چارچوب برجام تاکید کرد. تروئیکای اروپایی یعنی بریتانیا، آلمان و فرانسه نیز همگام با چین و روسیه اعلام کردند در برجام باقی خواهند ماند.
به نظر میرسد که افزایش اختلافات بین دو سوی اقیانوس اطلس درباره مسائل تجاری، آب و هوایی، نقش اروپا در ناتو و برجام اکنون موجب نزدیکی هر چه بیشتر اروپا و روسیه شده است.
اتحادیه اروپا و کشورهای مهم و تاثیرگذار آن مانند آلمان و فرانسه از اعمال تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه روسیه درچارچوب قانون «کاتسا» ناراضی بوده و ادامه اجرای آن و به ویژه تهدید روابط انرژی اروپا و روسیه در قالب مخالفت با احداث خط لوله گازی «نورد استریم -2» از سوی واشنگتن را برنمیتابند.
در عین حال؛ اروپا که اکنون با فشارهای فزاینده ایران درباره اجرای اقدامات موثر برای حفط برجام و کاهش تاثیر اعمال مجدد تحریمهای اولیه و ثانویه آمریکا علیه ایران مواجه است، در صدد رایزنی با دیگر اعضای گروه 1+5 یعنی روسیه و چین بر آمده است تا با همراهی آنها تلاش آمریکا را برای بیاثر و در نهایت لغو برجام خنثی کند.
کشورهای اروپایی ضمن تاکید بر اجرای توافق هستهای با ایران اعلام کردهاند که در برجام میمانند. اروپاییها خود میدانند بهانهای برای کناررفتن از برجام ندارند.
ماکرون تصریح کرد: اطلاعات آژانس بین المللی انرژی اتمی نشان میدهد که ایران به تعهدات خود در قبال برجام عمل کرده است؛ بنابرین طرفهای اروپایی نیز خواهان حفظ برجام هستند.
دلایل پوتین برای حفظ برجام
اما ازسوی دیگر پوتین نیز دلایل خاص خود را برای تاکید بر حفظ برجام دارد. از دیدگاه وی، لغو برجام تبعات ناگواری به همراه دارد که مسلما یکی از مهمترین آنها گسترش بیثباتی در سطح منطقه و بینالمللی خواهد بود. ضمن اینکه از نگاه مسکو، اقدام ترامپ در خروج آمریکا از برجام در راستای سیاست یکجانبهگرایی آمریکا صورت گرفته است.
ولادیمیر پوتین در این زمینه تصریح کرد: روسیه هیچگاه از اقدامات یکجانبه حمایت نکرده و تحریمهای یکجانبه درمورد کشورهای دیگر نیز وضع نکرده است.
هر گونه محدودیت باید از سوی شورای امنیت سازمان ملل اعمال شود و بقیه اقدامات خارج از این چارچوب غیرقانونی است.
نکته مهم اینکه پوتین بر خلاف ماکرون مخالف تحمیل مذاکره درباره مسائل فرا برجامی مانند برنامه موشکی و سیاستهای منطقهای ایران در چارچوب برجام است. از دیدگاه پوتین تحمیل این مسائل به ایران باعث فروپاشی برجام خواهد شد. 134/120
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
قاسمی: اروپا فرصت زیادی برای تصمیم گیری در قبال برجام ندارد
قاسمی: اروپا باید به تعهداتش در برجام پایبند باشد
تشدید اختلافات آمریکا و اروپا در خصوص برجام / تحلیل