از دیدگاه موگرینی برجام و حمایت مستمر از آن دستاورد عمده دیپلماسی بین المللی است که صلحآمیز بودن توانمندیهای هستهای ایران را تضمین میکند.
اعلام راهبرد جدید آمریکا درقبال ایران که در آن شروط 12 گانهای از سوی واشنگتن برای مذاکره با ایران برای رسیدن به توافق جدید قید شده است، نشانه بیاعتنایی کامل آمریکا به تعهدات بین المللی خود، تهدید آشکار یک کشور مستقل و ازهمه مهمتر نشانهای از یک جانبهگرایی آمریکا و ایفای نقش پلیس جهانی توسط آن است.
مایک پمپئو مدعی شد که آمریکا پس از خروج از برجام به دنبال تشدید فشار مالی و تحریمهای بیسابقه علیه تهران، جلوگیری از نفوذ ایران در منطقه و توقف برنامه هستهای و موشکی ایران است.
برای اروپاییها که بعد از اعلام خروج آمریکا از برجام توسط دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، برپایبندی و حفظ این توافق بین المللی تاکید کردهاند، مسلما تلخ ترین بخش راهبرد جدید آمریکا درباره ایران، به بی اعتنایی کامل واشنگتن به برجام و اعلام شرایط جدید و بیسابقه درباره برنامه هستهای صلح آمیز ایران برمی گردد.
پمپئو ادعا کرده که برجام کمکی به محدودسازی برنامه هستهای، موشکی و سیاستهای منطقهای ایران نکرده و به همین دلیل آمریکا از برجام خارج شده است.
درمقابل اروپاییها معتقدند که لغو برجام موجب ایجاد تهدیدات امنیتی منطقهای و بینالمللی میشود.
موگرینی گفت: در سخنرانی وزیر امور خارجه آمریکا معلوم نشد که ترک برجام چطور منطقه را در برابر خطر گسترش تسلیحات اتمی ایمن تر کرده یا می کند یا چطور ما را برای تاثیرگذاشتن بر رفتار ایران در مسائلی غیر از برجام در موقعیت بهتری قرار می دهد.
درواقع آمریکا در زمینه فعالیت هسته ای ایران شروط و مواردی را مطرح کرده که اجرای آنها از سوی تهران به معنای برچیدن کامل برنامه هستهای صلحآمیز آن خواهد بود.
اعلام این شروط ازسوی آمریکا به معنای نادیده انگاشتن توافق بین ایران و گروه 1+5 است توافقی که به اذعان دیگر طرفهای برجام، مفاد آن کاملا توسط ایران اجرا شده است.
دراین زمینه موگرینی تاکید کرد: اتحادیه اروپا به استمرار اجرای کامل و موثر برجام متعهد است و تا زمانی که ایران به همه تعهدهای هسته ای خود پایبند باشد، متعهد خواهد ماند.
سئوال مطرح این است که آمریکا براساس کدام صلاحیت و چه مجوزی به خود اجازه می دهد که از ایران توقف کامل برنامه هسته ای صلح آمیزش را درخواست کند.
این موضوعی است که حتی برای شرکای اروپایی واشنگتن نیزجای سئوال است.
هم چنین تهدید واشنگتن درباره اعمال تحریم های بی سابقه که به ویژه در زمینه اعمال تحریم های ثانویه برخلاف قوانین بین المللی است، با واکنش منفی اروپا مواجه شده است.
بازگرداندن تحریمهای ثانویه، هدف اصلی ترامپ علیه ایران
به گفته «لینکن بلومفیلد» Lincoln Bloomfield معاون سابق وزارت امور خارجه آمریکا، تحریمهای اولیه هرگز در جریان برجام از قدرت و اجرا ساقط نشده است و همه چیزهایی که در آینده اعاده میشوند تحریمهای ثانویه هستند و کاری که میخواهد ترامپ انجام دهد بازگرداندن این تحریمهاست.
دراین راستا موگرینی، عادی سازی روابط تجاری و اقتصادی با ایران را که بخشی جدایی ناپذیر ازبرجام است، وظیفه جامعه بین المللی دانسته است. 134/120
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
اتوانی درک واقعیتها؛ واکنش جهانی به توهمات مایک پمپئو+ ویدئو
لاریجانی: حرفهای پمپئو ارزش پاسخگویی ندارد
ادعاهای پمپئو؛ ادامه جنگروانی آمریکا با ایران+ ویدئو