ایران پرس-«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه در دیدار با «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر وعده داد: کمک های نظامی آنکارا به دوحه را ادامه دهد.

«اردوغان» همچنین در دیدار با «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی»، از امضای چند توافقنامه میان دوکشور در بخش های مالی، گردشگری و تحقیقاتی خبر داد. 

در عین حال، رئیس جمهوری ترکیه در دیدار با امیر قطر بر ادامه حمایت آنکارا از حاکمیت دوحه در زمینه های مختلف به ویژه صنعتی و نظامی تاکید کرد.

پشت پرده دوستی آنکارا با دوحه

در پی تنش های کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و متحدان شان با دولت دوحه در ماه ژوئن سال جاری میلادی، این دومین سفر «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه به قطر است.

از روز پنجم ماه ژوئن سال جاری میلادی (2017)، پادشاه سعودی به همراه امارات، بحرین، مصر، دولت شرق لیبی، جزایر مالدیو و دولت سابق و فراری یمن با ادعای حمایت قطر از تروریسم و افراط گرایی و دخالت در امور داخلی دیگر کشورها، روابط سیاسی و دیپلماتیک خود را با دوحه قطع و تحریم‌های اقتصادی علیه این کشور اعمال کرده اند.

همزمان عربستان سعودی، امارات و بحرین تمامی مرزهای زمینی، دریایی و هوایی خود با قطر را بستند.

این اقدام در پی سفر ماه ژوئن «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا به ریاض در دستور کار قرار گرفت.

به همین دلیل، کارشناسان نقش آمریکا را دراین ارتباط بسیار جدی می دانند.

شکی نیست که بروز این تنش ها با اهداف بلندمدتی آغاز شده است و بعید است که در کوتاه مدت خاتمه یابد.

برغم فروکش کردن تنش کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس و مصر با قطر، به نظر می رسد دولت ترکیه همچنان سیاست فروش سلاح و افرایش همکاری های اقتصادی و تجاری با دولت قطر و حضور شرکت های ترک در این کشور حاشیه خلیج فارس را در دستور کار دارد.

در حقیقت سیاست ترکیه در قبال تمامی کشورهای حاشیه خلیج فارس یکسان است.  

ترکیه به دنبال چیست؟ 

واقعیت آن است که دولت آنکارا سیاست فروش سلاح به کشورهای عرب و استقرار پایگاه های نظامی در این کشورها را مورد توجه قرار داده است.  

رئیس جمهوری ترکیه تاکنون چندین بار تلاش کرده است سیاست ترکیه را در قبال رابطه با قطر به سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس تعمیم دهد.

در واقع دولت آنکارا تلاش کرده است تا سیاست مشابهی نظیر قطر را در قبال سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس اعمال نماید به عنوان مثال «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه اخیرا اعلام کرد:

«وجود پایگاه ترکیه در دوحه، نه برای حمایت از قطر بلکه برای حمایت از دیگر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس است، به همین منظور، به پادشاه سعودی پیشنهاد ایجاد پایگاه مشابهی در عربستان داده ایم.»

روابط ریاض با آنکارا پس از پیشنهاد رئیس جمهوری ترکیه برای ایجاد پایگاه نظامی در عربستان در دیدار با «سلمان بن عبدالعزیز» شاه این کشور و مخالفت وی با این پیشنهاد، وارد مرحله جدیدی از تنش شده است.

شکی نیست به همان میزان که ترکیه به دولت قطر نزدیک تر می شود، این کشور از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس علی الخصوص عربستان فاصله می گیرد.

تحرکات مقام های ترکیه نشان دهنده این واقعیت است که رهبران دولت آنکارا صرفا" در پی کسب درآمدهای هر چه بیشتر از همکاری با دولت های عرب حاشیه خلیج فارس از جمله قطر هستند. 134/112

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

بیشتر بخوانید:

واکنش ترکیه به درخواست شورای همکاری خلیج فارس برای پایان حضور نظامی ترکیه در قطر

برگزاری رزمایش مشترک ترکیه و قطر در دوحه

اعزام پنجمین گروه از نظامیان ترکیه به قطر