این مساله در انتخابات ریاست جمهوری اوکراین که دور دوم آن روز یکشنبه 21 آوریل برگزار شد خود را به خوبی نشان داد.
در دور نخست این انتخابات که در 31 مارس برگزارشد، دو نفر از نامزدها یعنی «ولودیمیر زلنسکی» با کسب بیش از 30 درصد آرا و پترو پوروشنکو رئیس جمهور کنونی با 54 /16 درصد آرا به دور دوم راه یافتند.
قبل از برگزاری دور دوم انتخابات، نظر سنجی ها حاکی از آن بود که زلنسکی حائز بیش از 70 درصد آرا خواهد شد.
انتخاب «ولودیمیر زلنسکی» به ریاست جمهوری اوکراین
با اعلام نتایج مشخص شد که زلنسکی با کسب بیش از 73 درصد آرای رای دهندگان اوکراینی به ریاست جمهوری این کشور رسیده است، در حالی که پوروشنکو با کسب فقط 25 درصد آرا شکست سختی را از رقیب خود متحمل شد.
شکست «پوروشنکو» در این انتخابات به دور از انتظار نبود. پوروشنکو کارنامه خوبی از خود بجای نگذاشت.
وی نه فقط در حل و فصل بحران شرق اوکراین با ناکامی مواجه شد، بلکه متهم به بی کفایتی در خارج ساختن اوکراین از وضعیت نابسامان مالی و اقتصادی شده و در عین حال حکومت وی به فساد مالی متهم بود، کما اینکه پوروشنکو اخیرا در ارتباط با فساد یکی از دستیاران ارشدش که متهم به اختلاس در بودجه نظامی است، مورد انتقاد قرار گرفته بود.
بدین ترتیب ترجیح زلنسکی به رقیب او یعنی پوروشکو که نامزدی پر سابقه در عرصه سیاست است در واقع به معنی رد سیاستهای دولت اوکراین در سالهای اخیر و مطالبه تغییرات و اصلاحات گسترده است. تحلیلگران دلیل اصلی افول پوروشنکو را شکست او در بهبود وضع معیشتی و مبارزه با فساد مالی و اداری میدانند.
زلنسکی به عنوان یک کمدین فاقد پیشینه سیاسی بوده و انتخاب وی از جانب اکثریت مردم اوکراین به عنوان خواسته آنها برای تغییرات گسترده سیاسی و اقتصادی در این کشور بحران زده شرق اروپا قلمداد شده است. اقتصاد اوکراین نیز در سال های اخیر وضعیت بشدت نابسامانی داشته و این کشور پهناور شرق اروپا را مبدل به یکی از کشورهای بدهکار و دارای چشم انداز ناامید کننده اقتصادی کرده است.
ادامه وضعیت بن بست در شرق اوکراین به دلیل اجرا نشدن کامل توافقنامه مینسک و اوضاع وخیم اقتصادی در مجموع وضعیت سیاسی اوکراین را نیز ناآرام ساخته و به رغم کمکهای اروپا و آمریکا به دولت غربگرای اوکراین برای تثبیت وضعیت اقتصادی و تقویت قدرت نظامی آن، اما مردم اوکراین خواهان تغییرات اساسی به منظور خروج از وضعیت نابسامان کنونی هستند.
زلنسکی در نظر دارد فرآیند صلح در کشورش را با مشارکت روسیه احیا کند.
زلنسکی خطاب به هوادارانش اعلام کر، آنها را ناامید نخواهد کرد و صلح در کشورش را با مشارکت روسیه برقرار می کند.
وی همچنین ازمردم دیگر جمهوری های شوروی خواست رهبران جدیدی را به قدرت برسانند.
مسکو واکنش مثبتی به انتخاب زلنسکی نشان داده است.
وزارت خارجه روسیه یکشنبه شب در بیانیه ای پیروزی «ولودیمیر زلنسکی» کمدین معروف اوکراینی در انتخابات ریاست جمهوری این کشور را نشان دهنده تلاش ملت اوکراین برای «تغییر» دانست.
در این بیانیه تصریح شد: ریاست جمهوری جدید در اوکراین امید به «تغییر» در سیاست داخلی و خارجی این کشور را زنده کرده است.
اقبال مردم اوکراین به زلنسکی که برخی رسانه ها از وی به عنوان ترامپ اوکراین نام می برند و یک چهره جدید سیاسی محسوب می شود، پیش از هر چیز نشاندهنده سرخوردگی مردم این کشور و رویگردانی آنها از سیاستمداران کنونی است به ویژه اینکه وی وعده هایی مانند حل و فصل مناقشه کنونی با روسیه و تلاش برای عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا داده است.
135/118
نویسنده : سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
"زلنسکی" پس از پیروزی در انتخابات: فرآیند صلح اوکراین را احیا خواهم کرد
گزارش: برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری اوکراین
برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری اوکراین