ایران پرس- وزیر خارجه پاکستان از طالبان خواست، برای تحقق اهداف صلح با دولت افغانستان مستقیم مذاکره کند.

«شاه محمود قریشی» اعلام کرد، اسلام‌آباد بر بازگشت طالبان و دولت افغانستان به میز مذاکره با هدف دستیابی به یک صلح پایدار تاکید دارد.

وی با بیان اینکه تداوم گفت وگوها برای پایان جنگ 17 ساله در افغانستان ضروری است، افزود، تا زمانی که دو طرف به پای میز مذاکره نیایند، تلاش‌ها برای پایان جنگ در افغانستان بی ثمر خواهد بود.

در این حال، سراج الحق رییس جماعت اسلامی پاکستان هم از گفت‌وگوهای مستقیم صلح بین دولت افغانستان و گروه طالبان حمایت کرد.

این درخواست‌ و حمایت‌ها پس از آن مطرح شد که «محمد عمر داوودزی»، رئیس دبیرخانه شورای عالی صلح افغانستان و فرستاده ویژه «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری این کشور در سفر به اسلام‌آباد، بر ضرورت گفت وگوهای صلح بین دولت افغانستان و گروه طالبان به عنوان دو طرف اصلی تاکید کرد.

با توجه به اینکه اخیرا وزیر خارجه پاکستان درراستای طرح آمریکا برای پیشبرد روند صلح افغانستان سفر دوره‌ای به کشورهای منطقه از جمله افغانستان داشت این کشور نگران آن است که حامیان طالبان با کمک آمریکا برنامه‌ای را برای آینده تحولات افغانستان تنظیم کنند که دولت کابل ناگزیر به پذیرش آن باشد.

«عبدالهادی خالد» کارشناس برجسته سیاسی- نظامی در گفت وگو با اسپوتنیک فارسی می‌گوید: «هر توافقی که در مورد صلح افغانستان صورت می‌گیرد باید در رأس آن خود افغانها باشد. نباید دیگران برای ما صلح بیاورند، دیگران می توانند زمینه ساز باشند، ولی وظیفه اساسی و ملی خود افغانهاست که روند صلح را افغان بسازند، جنگ را کوتاه کنند با ایجاد توافق بین الافغانی، روند صلح را مدیریت و رهبری کنند.»

به همین دلیل دولت افغانستان بارها اعلام کرده است روند صلح این کشور مساله‌ای داخلی است و باید در گفت وگوهای بین افغانی حل شود.

در این راستا، دیدار «محمد عمر داوودزی» نماینده «اشرف غنی» با «شاه محمود قریشی» وزیر خارجه پاکستان و «سراج الحق» رئیس جماعت اسلامی این کشور در مورد روند صلح افغانستان نشان می‌دهد که دولت کابل انتظار دوگانه از محافل سیاسی و مذهبی پاکستان دارد.

دولت کابل به خوبی می‌داند علاوه بر دولت اسلام‌آباد، گروه‌های سیاسی - مذهبی پاکستان هم بر گروه طالبان نفوذ دارند.

به همین دلیل درخواست آنها از گروه طالبان برای مذاکره مستقیم با دولت کابل در مورد روند صلح افغانستان می‌تواند بسیار کار ساز باشد.

اما آنچه که از دیدگاه دولت کابل مهم و تعیین کننده است عمل کردن محافل سیاسی و مذهبی پاکستان به وعده هایشان به دولت افغانستان است که همواره وعده تلاش برای ترغیب طالبان برای گفت وگوی مستقیم با دولت این کشور را می‌دهند اما در عمل نتیجه‌ای در برندارد.

«جعفر مهدوی» کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان براین باور است: صلح در افغانستان نیاز به اجماع منطقه‌ای و بین‌المللی دارد و هیچ کشوری به تنهایی نمی‌تواند صلح را در افغانستان تأمین کند.

در هر حال، روند صلح افغانستان و به سرانجام رساندن ان موضوعی مهم برای «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری این کشور است تا از ان به عنوان دستاوردی مهم در انتخابات آتی ریاست جمهوری افغانستان استفاده کند.

این در حالی است که به نظر می‌رسد نادیده گرفتن حاکمیت ملی افغانستان از سوی دولت‌های آمریکا و پاکستان در این روند «اشرف غنی» را در میان افکار عمومی افغانستان در اعمال حاکمیت ملی ضعیف نشان می‌دهد.

به همین دلیل وی با اعزام نماینده‌ای ویژه به اسلام‌آباد تلاش کرد حساسیت خود و دولتش را در این باره به اطلاع دولت و محافل سیاسی و مذهبی پاکستان برساند. 118/120

نویسنده: مجید وقاری 

بیشتر بخوانید:

  فرایند صلح در افغانستان؛ پاکستان صداقت ندارد

اعلام آمادگی دولت افغانستان برای مذاکره با گروه طالبان

مخالفت با ادامه حضور نمایندگان دولت افغانستان در تیم مذاکره کننده با طالبان/ تحلیل