ایران پرس - «ناصر امین»، وکیل «سامی عنان» اعلام کرد که عنان اکنون در زندان به سر می برد. سامی عنان، رئیس سابق ستاد کل ارتش مصر است که نامزدی خود را برای انتخابات آتی ریاست جمهوری مصر اعلام کرد.

«سامی عنان» نخستین فردی نیست که به دلیل اعلام نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری مصر راهی زندان شده است. پیش از وی، افرادی نظیر «احمد شفیق»، نخست وزیر اسبق مصر و «خالد علی»، وکیل و سیاستمدار مصری نیز یا پس از اعلام نامزدی راهی زندان شدند و یا تحت فشار دولت مصر مجبور به انصراف از نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری مصر شدند. دولت مصر هر یک از این افراد را به دلیل راهی زندان کرده و یا تحت فشار قرار داده است. برای مثال، فرماندهی کل ارتش مصر، سامی عنان را به نقض قوانین از جمله عدم کسب موافقت نیروهای مسلح برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری، جعل اسناد و مدارک رسمی و همچنین ایراد سخنان تحریک آمیز علیه نیروهای مسلح مصر متهم کرد.

این رفتارها بیش از هر چیز گویای این است که دولت مصر سعی دارد انتخابات را با یک نامزد یعنی «عبدالفتاح السیسی»، رئیس جمهوری کنونی برگزار کند، مدلی که شبیه مدل انتخابات سال 2012 در یمن است که طی آن «عبدربه منصورهادی»، در یک انتخابات فرمایشی و تک نامزدی رئیس جمهوری موقت یمن شد. در واقع؛ انتخاباتی که قرار است از 26 تا 28 مارس 2018 در مصر برگزار شود، انتخابات نیست، «بازآفرینی بیعت» مردم مصر با عبدالفتاح السیسی است. این الگوی رفتاری دولت مصر سبب بروز یأس در میان جامعه و شکست کامل آرمانهای انقلاب ژانویه 2011 می شود، به نحوی که حتی می توان انتظار داشت السیسی پس از پایان دوره چهار ساله دوم نیز با تغییر قانون اساسی مصر از ریاست جمهوری کناره گیری نکند و مصر شاهد روی کار آمدن «حسنی مبارک» دیگری باشد. در همین خصوص، «طلعت فهمی»، سخنگوی اخوان المسلمین مصر هشدار داد که دولت این کشور مصری ها را به سمت یأس و ناامیدی سوق می دهد.

اما سوال مهم این است که چرا عبدالفتاح السیسی تصمیم به برگزاری انتخابات بی رقیب در مصر گرفته و حتی از حضور نامزدهایی که شانس چندانی برای پیروزی در انتخابات آتی ندارند، جلوگیری می کند؟ به نظر می رسد این اقدام السیسی ناشی از دو عامل درونی و بیرونی باشد. به لحاظ درونی، السیسی نمی پذیرد که از طریق رقابت انتخاباتی کارنامه 4 ساله خود در مصر را به محک آزمون بگذارد. 

اطمینان خاطر السیسی از موافقت آمریکا درباره تصاحب مجدد قدرت

«محمد المصری»، نویسنده و استاد رسانه و فرهنگ در موسسه دوحه در مقاله ی که در الجزیره انگلیسی منتشر کرد، در این خصوص معتقد است که «برای السیسی هم روشن است که وضعیت اقتصادی و امنیتی مصر در مقایسه با زمانی که وی قدرت را به دست گرفت بدتر شده است. برنامه های اقتصادی السیسی برای ایجاد درآمدهایی که او وعده اش را داده بود شکست خورده اند، غرور مصری ها به شکلی قابل توجه در هم شکسته، تورم افزایش یافته، بیکاری جوانان بیشتر شده و میزان فقر به سطحی دهشتناک رسیده است.»

به لحاظ عامل بیرونی، الگوی سرکوب دموکراسی توسط السیسی به از بین رفتن نگاه حداقلی قدرت های غربی به خصوص آمریکا به حقوق بشر و دموکراسی مربوط است. عبدالفتاح السیسی نگران این نیست که با برگزاری یک انتخابات فرمایشی و تک نامزدی تحت فشار قدرت های غربی قرار گیرد. «محمد المصری» در این خصوص نیز عنوان می کند که «دیکتاتورهایی که متحد آمریکا به شمار می آیند این موضع که آمریکا محدودیت های مرتبط با مردمسالاری و حقوق بشر را در کمک و حمایت های خود لحاظ نمی کند، مثبت تلقی کردند.» 114/111

نویسنده: سیدرضی عمادی

بیشتر بخوانید:

سامی عنان رقیب سیسی در انتخابات مصر+ ویدئو

نامزدی رسمی السیسی برای انتخابات آینده مصر

تلاش السیسی برای کنار زدن رقبای انتخاباتی مصر