ایران پرس- «جیر پدرسون» (Geir pedersen) دیپلمات با سابقه نروژی که از چندی پیش به جای «استفان دی میستورا» به‌عنوان نماینده ویژه سازمان ملل درامور سوریه منصوب شده بود، روز دوشنبه کار خود را آغاز کرد.   

«استفان دی میستورا» نماینده پیشین سازمان ملل حدود چهار سال و چهار ماه عهده دار این مسئولیت بود اما بنا بر آنچه مسائل خانوادگی خود نامید از آخر ماه نوامبر 2018 از این ماموریت کناره‌گیری کرد.

بحران در سوریه از سال 2011 با تهاجم گسترده گروه‎های تروریستی مورد حمایت عربستان، آمریکا و متحدانشان برای تغییر معادلات منطقه به نفع رژیم صهیونیستی آغاز شد. این درحالی است که تدابیر سازمان ملل جهت کنترل و حل این بحران ناکام مانده است.

عملکرد خنثی نمایندگان سازمان ملل و ناکامی آنان در ارائه طرح‌های موثر و واقع‌‌بینانه جهت حل بحران سوریه نیز به کنار رفتن آنها از سمت‌هایشان در سال‌های گذشته انجامیده است.

از زمان آغاز بحران سوریه تاکنون سه نماینده سازمان ملل در خصوص این بحران مجبور به استعفاء شدند. روند ناکامی‌های نمایندگان سازمان ملل در امور سوریه بیانگر شکست تلاشهای این سازمان جهت حل بحران سوریه است.

کناره گیری استفان دی میستورا از سمت خود و جایگزینی پیترسون به جای وی در حالی صورت گرفت که اخضر ابراهیمی که از اوایل سپتامبر 2012 رسما" عهده دار سمت نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه شده بود در سال 2014 مجبور به استعفاء شد.

این استعفاء نیز درحالی بود که کوفی عنان، دبیرکل سابق سازمان ملل و نماینده پیشین سازمان ملل در امور سوریه نیز پس از ماهها فعالیت بدون دستیابی به نتیجه‌ای از سمتش کنار رفت و جای خود را به اخضر ابراهیمی داده بود.

سریال استعفاهای نمایندگان سازمان ملل در امور سوریه در حالی است که اشتباهات این نمایندگان در خصوص سوریه همچنان ادامه داشته است.

چنین وضعیتی به وضوح درخصوص تحرکات دی میستورا، نماینده قبلی سازمان ملل در امور سوریه قابل مشاهده بود و این موضوعی است که نمایندگان سازمان ملل در پایان ماموریتشان به آن اذعان داشته‌اند.

در اینجا می‌توان به عذرخواهی صریح دی میستورا از به دست نیامدن موفقیت‌های ضروری برای حل بحران سوریه اشاره کرد.

به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره، استفان دی میستورا فرستاده ویژه قبلی سازمان ملل در امور سوریه در آخرین گزارش خود به شورای امنیت، گفت: از اینکه دستاورد ضروری برای کمک به حل بحران سوریه به دست نیامد، عذرخواهی می‌کنم. 

ناکامی‌های مکرر سازمان ملل در حل بحران‌های بین‌المللی و منطقه‌ای در سال‌های اخیر را باید در سیاست‌های غیرمستقلانه این سازمان جست وجو کرد.

تحت تاثیر القائات قدرت‌های بزرگ قرار داشتن سازمان ملل و نمایندگانش در امور بحران‌های مختلف منطقه‌ای ازجمله سوریه و سیاست‌های مغرضانه عوامل منطقه‌ای قدرتهای بزرگ نظیر عربستان از جمله عواملی است که عملا" سردرگمی و ناکامی  سازمان ملل را در حل بحران‌های بین‌المللی رقم زده است.  

شبکه تلویزیونی المیادین گزارش داد: استفان دی میستورا فرستاده پیشین سازمان ملل به سوریه بر این موضوع پافشاری می‌‌کرد که کمیته تدوین قانون اساسی شامل اسامی برخی شخصیت‌ها از خارج فهرستی باشد که سه کشور تضمین کننده در خصوص آن توافق کرده‌اند. 

خبرنگار این شبکه افزود: اسامی پیشنهادی دی میستورا از افراد نزدیک به آمریکا هستند.

در چنین شرایطی انتظار افکارعمومی آن است که نماینده جدید سازمان ملل با بررسی اوضاع سوریه و اتخاذ راهکارهای مستقلانه و منطبق با خواست مردم سوریه و بدور از القائات غرب و عوامل منطقه ای آنها، گام‌های جدی را در مسیر اهداف سازمان ملل جهت حل بحران سوریه بردارد. 

نویسنده: بیژن نجفی

141/120

بیشتر بخوانید:

 پایان ماموریت «استفان دی میستورا» در پرونده سوریه / تحلیل

قدردانی دی میستورا از تلاش های ایران، روسیه و ترکیه در مذاکرات سوریه