در این راستا، تولید صنعتی تعدیل شده پس از کاهش یک و چهار دهم درصدی در ژوئن 2023، هشت دهم درصد در ژوئیه 2023 نیز کاهش یافت.
این خبر در حالی است که تحلیلگرانی که در نظرسنجی پرتال «دیلی اف ایکس» شرکت کردند، انتظار داشتند که این شاخص در ماه مذکور به میزان نیم درصد به صورت ماهانه کاهش یابد.
بر اساس این گزارش، تولیدات صنعتی آلمان در ژوئیه 2023 به طور سالانه دو یک دهم درصد و تولیدات صنعتی بدون احتساب بخش انرژی و ساختمان در ژوئیه 2023 نسبت به ژوئن 2023 یک و هشت دهم درصد کاهش داشته است.
در پایان ماه گذشته، مطالعهای که توسط یک مؤسسه افکار سنجی صورت گرفت، نشان داد که نیمی از جمعیت آلمان با توجه به روند فعلی سیاست ها و اقدامات دولت این کشور، تأثیر تحریمها علیه روسیه، تورم و کاهش رشد جهانی، از افول و عقبگرد اقتصاد کشورشان واهمه دارند.
همچنین برای اولین بار در چند دهه گذشته در مه 2022 آلمان کسری تجاری خارجی گزارش کرد که مجموع آن یک میلیارد یورو بود.
این کشور در یک برهه کوتاه از یک مازاد تجاری به سمت واردات بیشتر گام برداشته بود. البته بار دیگر اقتصاد آلمان در سال 2023 مازاد تجاری را بدست آورده است، اما این مسائل نشان می دهد که وضعیت بزرگترین اقتصاد اروپا چندان مناسب نیست.
«هانس ورنر زین» اقتصاددان ارشد آلمانی معتقد است که اوضاع اقتصادی آلمان که دوباره لقب «مرد بیمار اروپا» را به این کشور اختصاص داده، عامل حرکت به سمت گرایشات راست افراطی است.
به گفته او چالشهای پیش روی آلمان به ویژه به لحاظ راهبرد انرژی این کشور میتواند به نفع احزاب راست افراطی باشد.
لقب مرد بیمار اروپا در هفتههای اخیر دوباره مطرح شده است، چرا که تولید همچنان درآلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد منطقه یورو مختل شده و این کشور دست به گریبان قیمتهای بالای انرژی است.
این اصطلاح ابتدا برای توصیف اقتصاد آلمان در سال 1998 مطرح شد زمانی که این کشور در حال مدیریت چالشهای اقتصادی پر هزینه پس از اتحاد مجدد آلمان شرقی و غربی بود.
علل مختلف ایجاد وضعیت نابسامان اقتصادی در آلمان
هر چند علل و عوامل مختلفی موجب وضعیت نابسامان اقتصادی آلمان در دو سال اخیر شده است، اما به طور حتم سیاست ها و اقدامات دولت ائتلافی آلمان در قبال روسیه و مشارکت در تحریم های غرب علیه مسکو به خصوص پس از وقوع جنگ اوکراین و تلاش برای قطع وابستگی به گاز روسیه از جمله عوامل مهم در این زمینه قلمداد می شود.
در برهه کنونی اقتصاد آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا و چهارمین اقتصاد جهان وارد «رکود» شده که گمانهزنیها درباره اثرات منفی آن بر اقتصاد و تولید در اتحادیه و قاره اروپا را به دنبال داشته و نگرانی ها در این زمینه را تشدید کرده است.
براساس دادههای اداره آمار فدرال آلمان، تولید ناخالص داخلی این کشور پس از کاهش نیم درصدی بین ماههای اکتبر تا دسامبر 2022 شاهد کاهش سه دهم درصدی در ژانویه تا مارس 2023 است، معنای این آمار و ارقام این است که اقتصاد آلمان در سه ماهه اول 2023 وارد رکود شده است.
این نخستین مورد از رکود اقتصادی آلمان از زمان همهگیری کرونا است؛ شرایطی که در سال 2020 میلادی باعث کاهش تولید ناخالص داخلی این کشور در سه ماهه اول و دوم آن سال شد.
دادههای رسمی جدید نشان میدهد که اقتصاد آلمان در وضعیت بدتری از تخمینهای قبلی قرار دارد. در واقع بزرگترین اقتصاد اروپا، در دو سه ماهه متوالی منقبض شده که موجب رکود آن شده است.
اصلیترین دلیل بروز رکود در اقتصاد آلمان اختلال در روابط انرژی آلمان و روسیه به دنبال تحریمهای ضد روسی اتحادیه اروپا و انفجار خرابکارانه در خطوط لوله نورد استریم عنوان شده است.
«گونار بک» عضو پارلمان اروپا از حزب «آلترناتیو برای آلمان» دلایل دیگری را برای رکود اقتصادی آلمان مطرح میکند؛ به اعتقاد او دولت این کشور سیاستهای نابخردانه بسیاری را در حوزه انرژی دنبال میکند.
به گفته این نماینده پارلمان، در واقع دولت «اولاف شولتز» صدر اعظم آلمان در حال تشدید پیامدهای کاهش واردات انرژی از روسیه است که این امر میتواند افت اقتصادی در این کشور را به مراتب شدیدتر کند.
با توجه به اینکه آلمان برای مدت زمان طولانی پرچمدار و موتور محرکه اقتصاد اتحادیه اروپا بوده است، پیامدهای ناشی از افول اقتصادی این کشور تاثیرات بسیار منفی بر سایر کشورهای اتحادیه اروپا داشته و موجب گسترش رکود به آنها شود.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117