تعز تاکنون در چند نوبت کانون درگیری و جنگ در یمن بود.
پیش از این در نوامبر و دسامبر 2015 و در نوامبر 2017 تعز کانون درگیری انصارالله و ارتش یمن با نیروهای وابسته به «منصورهادی»، رئیس جمهوری مستعفی و همچنین جنگ با ائتلاف سعودی بود و اکنون در فوریه 2018 نیز بار دیگر تعز کانون درگیری و جنگ است.
علت این درگیری و جنگ بیش از همه به موقعیت جغرافیایی تعز باز می گردد، زیرا تغز در جنوب پایتخت یمن و حدود 256 کیلومتری صنعا قرار دارد.
به عبارت دیگر، تعز ورودی صنعا محسوب می شود و اشغال تعز توسط مخالفان داخلی و مزدوران سعودی می تواند رسیدن آنها به صنعا، پایتخت یمن را که در اختیار انصارالله و ارتش این کشور قرار دارد، تسهیل کند.
اگرچه نیروهای انصارالله و ارتش یمن در استان تعز، موضع برتری دارند، اما بخش هایی از این استان نیز در اختیار نیروهای وابسته به منصورهادی و بخش هایی نیز در اختیار القاعده قرار دارد.
در حالی که نیروهای سعودی و اماراتی به همراه نیروهای وابسته به منصورهادی و برخی نیروهای قبایلی طی سه سال گذشته تلاش کردند با شکست نیروهای انصارالله و ارتش یمن کنترل تعز را در اختیار گیرند، اما موفق نشدند.
در تازه ترین تحولات مربوط به این استان، 12 نظامی اماراتی کشته و شماری نیز زخمی شدند تا امارات با وجود جاه طلبی هایی که در یمن پیگیری می کند، بار دیگر شاهد تلفات سنگین نظامی باشد. یکی از علل این تلفات، جاه طلبی ها و نقش مخرب امارات در یمن است.
نقش مخرب امارات در یمن
به گفته «حسین رویوران»، کارشناس مسایل خاورمیانه، امارات نقش «مخربی» در یمن دارد.
این نقش مخرب در قالب ایجاد درگیری های داخلی میان گروهها و رساندن پول و سلاح و اعزام مستقیم نیرو و ساخت زندان های مخوف و ترورها و همکاری با القاعده تا به تاراج بردن نفت و گاز و منابع طبیعی جنوب یمن و در اختیار گرفتن برخی مناطق راهبردی نظیر جزیره «سقطرا» ایفا می شود.
عامل دیگر افزایش تلفات امارات در یمن از جمله در تعز مربوط به تداوم تبعیت ابوظبی از سیاست های ریاض است.
اگرچه اختلاف های شدیدی میان امارات و عربستان در یمن به وجود آمده و افزایش تلفات نظامی امارات نیز سبب تشدید این اختلاف ها می شود، اما به نظر می رسد که ابوظبی و ریاض در تعز همچنان به همکاری خود ادامه می دهند.
در همین راستا، «حمید رزق»، کارشناس رسانه ای یمنی بر این باور است:
"در شهر تعز فشار زیادی به سلفی هایی که توسط امارات پشتیبانی می شوند وارد می شود.
ناتوانی عربستان و امارات در محقق کردن اهداف جنگ علیه یمن باعث شده است که این دو کشور از اختلافات موجود در برخی مناطق یمن از جمله در تعز چشم پوشی کرده و آن را تنها به درگیری میان هواداران و مزدورانشان محدود کند."
نکته پایانی است که تداوم جاه طلبی و همچنین ادامه تبعیت ابوظبی از ریاض در بحران یمن می تواند هزینه های سنگین تری نیز برای امارات در پی داشته باشد.
نویسنده: سیدرضی عمادی
116/110
بیشتر بخوانید:
حمله جنگنده های رژیم سعودی به «تعز» یمن/ 7 غیرنظامی کشته شدند
تقسیم یمن در دستورکار عربستان و امارات/ تحلیل
برنده جایزه صلح نوبل: عربستان و امارات در یمن نسل کشی به راه انداخته اند