ایران پرس- بحران سیاسی کنونی در ونزوئلا از 10 ژانویه 2019 زمانی که «نیکلاس مادورو» برای بار دوم در انتخاباتی که از سوی مخالفان تحریم شده بود پیروز شد و به عنوان رئیس‌جمهور این کشور سوگند یاد کرد آغاز شد.

تنش‌ها پس از آن بالا گرفت که در23 ژانویه «خوان گوایدو» سردسته مخالفان، خود را رئیس‌جمهور خواند و آمریکا و بیشتر کشور‌های اروپایی و آمریکای لاتین از او حمایت کردند.

در مقابل کشورهای بسیاری مانند روسیه، ایران، چین، ترکیه، بولیوی و مکزیک با محکوم کردن این اقدام گوایدو، از نیکلاس مادورو حمایت کرده‌اند. 

مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا اخیرا اعلام کرد که کشورش یک ائتلاف بین المللی ضد دولت نیکلاس مادورو تشکیل خواهد داد تا وی را مجبور کند از قدرت کناره گیری کند.

این اظهارات تداعی کننده سناریویی است که آمریکا و متحدان اروپایی و عرب آن با آغاز بحران سوریه در سال 2011 در قالب براندازی «بشاراسد»، رئیس جمهوری سوریه ودولتش به اجرا در آوردند.

با این حال، واشنگتن و شرکایش با ناکامی آشکاری در سوریه مواجه شده و طرح ها و نقشه های آنها  با شکست مواجه شد.

این مساله باعث شده تا مقامات ارشد ونزوئلایی درصدد استفاده از تجربه سوریه برای مقابله با آمریکا برآیند.

«خورخه آریزا» وزیر خارجه ونزوئلا در سخنرانی خود در دانشگاه دمشق با بیان اینکه کشورش در معرض توطئه‌ ای مشابه سناریوی هشت سال اخیر در سوریه قرار گرفته است، گفت: «ونزوئلا از راهبردهای سوریه در مقاومت برابر امپریالیسم استفاده می‌ کند.»

این مقام ونزوئلایی با اشاره به خشم آمریکا از شکست تلاش ‌ها برای غلبه بر ونزوئلا، تصریح کرد، اعمال تحریم‌ ها و اقدام های یک جانبه آمریکا درجهت محاصره مردم ونزوئلا و خنثی کردن مقاومت آنها، نشان می‌ دهد که موضع دوستان ونزوئلا اعم از مردم و دولت‌هایی مانند روسیه، چین، ایران، سوریه، صربستان و بلاروس پایه‌های استقامت ونزوئلا را تقویت می‌ کند.

اشاره وزیر خارجه ونزوئلا به بین المللی شدن بحران سیاسی این کشور و ایجاد قطب بندی جهانی بین کشورهای مخالف و موافق دولت ونزوئلا است.

واشنگتن در ابتدای این بحران تصور می کرد که همانند گذشته به ویژه دوره جنگ سرد، با اعمال زور و اقدامات خصمانه خواهد توانست دولت چپگرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو رئیس جمهوری آن را سرنگون کند، اما مخالفت جدی دیگر قدرتهای بین المللی به ویژه روسیه و چین و اقدامات آنها به منظور حمایت از مادورو با اعزام نظامیان شان به ونزوئلا به مقامات آمریکایی فهماند که دوره یک جانبه گرایی و اقدامات زورمدارانه واشنگتن برای تحقق اهدافش در دیگر کشورها به پایان رسیده است.

روسیه و چین با اعزام نظامیان خود، این پیام قوی را به دولت ترامپ داده اند که با توطئه های آمریکا در ونزوئلا فعالانه مقابله خواهند کرد.

این مساله خشم آشکار دولت آمریکا را به همراه داشته است. در این راستا مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا روز پنج شنبه در پایان نشست وزیران خارجه ناتو اعلام کرد، مسئله حضور نظامیان روسیه در ونزوئلا در این نشست مطرح شد و آمریکا در جریان بحث ها موضع خود درباره ضرورت خروج نظامیان روسیه از این کشور را تکرار کرد.

پمپئو گفت: ما با توجه به دیگر کارهای روسیه در سراسر جهان از جمله در اوکراین، فعالیت شرورانه روسیه در سوریه و ونزوئلا و دریای آزوف در این باره صحبت کردیم. ما در هر موردی همه کارهای ممکن برای دادن پاسخ جمعی را انجام خواهیم داد، در رابطه با ونزوئلا نیز پاسخ آمریکا آماده است.

اظهارات پمپئو نشاندهنده موضع انفعالی دولت ترامپ در قبال بحران ونزوئلا و عصبانیت شدید آمریکایی ها از حمایت  فعالانه روسیه و چین از دولت و رئیس جمهور این کشور آمریکای لاتین است.

«گنگ شوانگ» سخنگوی وزارت خارجه چین روز پنجشنبه در واکنش به درخواست واشنگتن که از پکن و مسکو خواسته بود نظامیان خود را از ونزوئلا خارج کنند به آمریکا هشدار داد: آمریکای لاتین حیاط خلوت کشور خاصی نیست.

از دیدگاه مسکو و پکن اقدامات کنونی آمریکا در قبال ونزوئلا آغاز روند برخورد با دیگر کشورهای چپگرای آمریکای لاتین مانند کوبا و نیکارا گوئه بوده و به همین دلیل باید جامعه بین المللی با جدیت دربرابر آن بایستد.

135/118

نویسنده : سيدرضا مير طاهر

بیشتر بخوانید:

گردهمایی مردم ونزوئلا در حمایت از مادورو

 تاکید مادورو بر لزوم تقویت مناسبات ونزوئلا و روسیه

تاکید مادورو بر اقدامات تروریستی و خرابکارانه آمریکا در ونزوئلا/ تحلیل