ایران پرس: وزیر خارجه عربستان سعودی گفت: این کشور امیدوار بود جنگ یمن طولانی نشود، اما بیش از حد انتظار طولانی شده است.

تنها یک ماه تا ورود جنگ یمن به هشتمین سال باقی مانده است. عربستان سعودی از 26 مارس 2015 و به بهانه «بازگرداندن مشروعیت» به همراه چند کشور دیگر از جمله امارات، جنگ علیه یمن را آغاز کرد.

آل سعود مدعی بود «عبد ربه منصورهادی» که به ریاض فرار کرده بود، رئیس جمهور مشروع یمن است که باید به صنعا، پایتخت این کشور بازگردد و مجدداً قدرت را در اختیار گیرد. 

«فیصل بن فرحان آل سعود» وزیر امور خارجه عربستان سعودی روز 24 فوریه 2022 در گفت وگو با خبرگزاری آلمان گفت: حمله نظامی کشورش به یمن با هدف حفاظت از دولت مستعفی «منصور هادی» بوده، اما این کار بیش از حد انتظار ریاض طول کشیده است. 

ادعا درباره مشروعیت منصورهادی در حالی است که وی از سال 2014 که دوره دو ساله‌اش به پایان رسیده بود، به طور غیرقانونی در قدرت قرار داشت. 

برداشت اولیه سعودی‌ها این بود که جنگ علیه یمن در کمترین زمان پایان می‌یابد و انصارالله و متحدانش متحمل شکست شده و منصورهادی به قدرت باز می‌گردد. پس از طولانی شدن جنگ، «کالین پاول» وزیر خارجه پیشین آمریکا عنوان کرده بود: "عربستان گفته بود جنگ را طی 3 هفته پایان می‌دهد، اما ریاض، واشنگتن را فریب داده است."

پایگاه «امریکن کانسرواتیو» در گزارشی که در دومین سال جنگ علیه یمن منتشر کرده بود، نوشت: "عربستان سعودی با بزرگ‌نمایی در رابطه با نقش ایران در یمن، تلاش کرده است تا آمریکا را در این جنگ نابودگر وارد کند و آمریکا در این رابطه دچار اشتباه است."

جنگ یمن، بزرگ‌ترین فاجعه انسانی قرن 21

با گذشت 83 ماه از این جنگ، یمن با بزرگ‌ترین فاجعه انسانی قرن 21 مواجه شده است. این فاجعه یکی از ابعاد شکست عربستان در جنگ علیه یمن است، زیرا آل سعود نه تنها موفق به بازگرداندن منصورهادی به قدرت در صنعا نشد بلکه غیرنظامیان یمنی را با هدف فشار بر انصارالله و متحدانش مورد حمله قرار داد و افکار عمومی جهانی را علیه خود بسیج کرد.

علاوه بر این، بعد از 7 سال جنگ، موازنه قدرت در صحنه میدانی آشکارا تغییر کرده و ارتش و کمیته‌های مردمی یمن عمق خاک عربستان و امارات را هدف حمله‌های موشکی و پهپادی خود قرار می‌دهند. در عین حال، آل سعود نمی‌تواند نسخه‌های سیاسی خود را برای پایان دادن به جنگ بر دولت نجات ملی یمن تحمیل کند.

در چنین شرایطی، وزیر خارجه عربستان سعودی بدون اشاره به تاکید دولت نجات ملی یمن بر لزوم رفع محاصره همه جانبه این کشور و توقف کامل حملات ائتلاف سعودی و مزدورانش برای رسیدن به یک راه حل سیاسی، گفت: "متاسفانه حوثی‌ها تاکنون پیشنهاد ما را نپذیرفتند و از انجام هر گونه مذاکره مثبت در این مورد خودداری می‌کنند."

این اظهارنظر فیصل بن فرحان به منزله این است که دولت نجات ملی یمن حاضر نیست تحت فشار به مذاکره با سعودی‌ها تن دهد و در عین حال، این اظهارنظر نشان می‌دهد عربستان سعودی در باتلاق یمن گرفتار شده است و نمی‌تواند خروج آبرومندانه‌ای از این باتلاق خودساخته داشته باشد. 

نکته پایانی اینکه، اگر عربستان سعودی امروز هم به جنگ علیه یمن پایان دهد، از شکستی بزرگ‌تر جلوگیری می‌کند زیرا ادامه این جنگ نیز منجر به تأمین مطالبه‌های ریاض نخواهد شد و حتی آسیب‌پذیری‌های این کشور و امارات را بیشتر مشخص می‌کند. 

نویسنده: سیدرضی عمادی

117