به گزارش خبرگزاری ایران پرس، نیجر کشوری محصور در خشکی واقع در شمال غربی قاره آفریقا است. این کشور به پایتختی شهر نیامی در سال 1960 میلادی استقلال خود را از فرانسه اعلام کرد. از زمان استقلال تاکنون این کشور شاهد چهار کودتای موفق و تعدادی کودتای ناموفق بود.
نیروهای گارد ریاست جمهوری نیجر روز چهارشنبه (4 مرداد) «محمد بازوم» رئیس جمهور این کشور را دستگیر و برکنار کردند و منع آمد و شد در این کشور به اجرا درآوردند.
«محمد بازوم» به عنوان یکی از متحدان نزدیک فرانسه شناخته می شود که فوریه 2021 در انتخابات ریاستجمهوری نیجر، پیروز شد.
وی پیشتر نخستوزیر نیجر بود. این نخستین انتقال دموکراتیک قدرت در این کشور آفریقای غربی مستعد کودتا بود و وی رسماً پس از دو دوره ریاستجمهوری «محمدو ایسوفو» از طریق انتخابات جای وی را گرفت.
«کاترین کولونا» وزیر خارجه فرانسه امروز جمعه اعلام کرد: "محمد بازوم رئیس جمهور نیجر با وجود اینکه کودتاچیان او را به بند کشیده اند، حالش خوب است و با امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه روز جمعه گفت وگو کرده است."
تاکنون چندین کشورغربی همچون فرانسه و آمریکا و همچنین سازمان ملل، بلوک غرب آفریقا ECOWAS و اتحادیه آفریقا (AU) به این کودتا واکنش نشان دادند و خواستار آزادی رئیس جمهور نیجر و تسلیم کودتاچیان شدند.
اکانت رسمی ریاست جمهوری نیجر در توئیتر تائید کرد که وضعیت بازوم و خانواده اش خوب است و به نظر میرسد بازوم تمایلی به پذیرش خواستههای نظامیان و دست کشیدن از قدرت ندارد.
نظامیان در نیجر نسبت به نفوذ فرانسه با همتایان خود در کشورهای همسایه مالی و بورکینافاسو اختلاف دیدگاه دارند، نظامیان نیجر همچنین مخالف حضور و نفوذ فرانسه در نیجر بودند و با برنامههای بازوم در نزدیکی به فرانسه مخالفت میکردند.
در حال حاضر بین هزار تا هزار و 500 نیروی فرانسوی و چند صد نیروی آمریکایی در نیامی پایتخت این کشور حضور دارند.
گروهی از فرماندهان نظامی کشور نیجر، که خود را «شورای ملی محافظت از میهن» مینامند، روز پنجشنبه در پخش زنده شبکه تلویزیون ملی نیجر اعلام کردند: "با کودتا قدرت را در دست گرفتهاند."
سرهنگ «آمادو عبدالرحمن» به همراه نه افسر دیگر در این سخنرانی در تلویزیون ملی، ضمن هشدار درباره هرگونه مداخله خارجی، اعلام کرد: "«محمد بازوم» رئیس جمهور این کشور برکنار شده و پارلمان منحل شده و قانون اساسی به علت بدتر شدن وضعیت امنیتی و بحران اجتماعی و اقتصادی کشور، تعلیق میشود."
در بیانیه فرماندهی ارتش نیجر آمده است: "هرگونه مداخله نظامی خارجی در نیجر عواقب فاجعه باری را برای مردم و کشور به همراه دارد."
ژنرال «عبدالرحمن تیانی» که حدود 10 سال فرمانده گارد ریاست جمهوری نیجر است، پس از بازداشت و حبس محمد بازوم بهعنوان رئیس «شورای ملی دفاع» در تلویزیون این کشور ظاهر شد. ژنرال تیانی در نطق خود وخامت اوضاع امنیتی در نیجر را عامل برکناری رئیس جمهور این کشور اعلام کرد.
از سوی دیگر، «حسومی مسعودو» وزیر خارجه نیجر که خود را جانشین رئیس جمهوری این کشور معرفی کرده است، خواستار مقاومت در برابر کودتاگران شد و تأکید کرد: "دولت بازوم مشروع و قانونی است."
با کنار رفتن رئیسجمهور بازوم از قدرت، نفوذ فرانسه و آمریکا نیز تضعیف خواهد شد، در حالی که برخی از مخالفان کودتا میگویند این اتفاق منجر به سوءاستفاده گروههای مسلح تروریستی از خلاء موجود و گسترش عملیاتشان خواهد شد.
منطقه وسیع «دریاچه چاد» که بین نیجریه، نیجر، کامرون و چاد مشترک است، مکانی برای فعالیت تروریستهای داعش و بوکوحرام است.
نیجر با خشکسالیهای مکرر، شورش و فقر گسترده دست و پنجه نرم میکند و فقیرترین کشور دنیا در رتبهبندی توسعه سازمان ملل از بین 189 کشور به شمار میآید.
117