یکی از مهمترین مشخصه های زمامداری ترامپ، رویکرد منفی وی در قبال سازمان ها، توافق ها و پیمان های منطقه ای و بین المللی است.
دولت ترامپ از بسیاری از نهادها و توافقات بین المللی مانند توافق آب و هوایی پاریس، توافق هسته ای برجام، پیمان تجارت آزاد دو سوی اقیانوس آرام «تی.پی.پی» و شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد خارج شده است.
ترامپ همچنین در راستای سیاست تجاری خود تهدید کرده است که از سازمان تجارت جهانی نیز خارج خواهد شد.
«رابرت مالی» عضو پیشین شورای امنیت ملی آمریکا می گوید: "یکجانبه گرایی دونالد ترامپ، این کشور را منزوی کرده است."
اقدامات حمایتی ترامپ از اسرائیل
اقدامات دولت ترامپ برای خروج از سازمان های بین المللی به ویژه در ارتباط با مساله فلسطین نمود آشکاری داشته است.
ترامپ در حمایت از اسرائیل و انتقام از سازمان های بین المللی که علیه رژیم صهیونیستی و در حمایت از فلسطینی ها موضع گرفته اند، تا کنون اقدامات زیادی را انجام داده که از جمله می توان به خروج آمریکا از شورای حقوق بشر سازمان ملل، قطع کمک های آمریکا به آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطین «آنروا» و تشکیلات خودگردان و نوار غزه، تعطیلی دفتر نمایندگی سازمان آزادیبخش فلسطین «ساف» و اخراج نماینده فلسطین از آمریکا در سال 2018 اشاره کرد.
یکی دیگر از اقدامات آمریکا در این زمینه خروج از سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد «یونسکو» است که از روز دوشنبه 31 دسامبر به اجرا درآمد.
تصمیم ایالات متحده به خروج از یونسکو در اکتبر 2017 اعلام شده بود. دلیل خروج دوباره آمریکا از یونسکو، اختلاف نظر درباره مساله فلسطین عنوان شده است.
هرچند آمریکا به عنوان کشور ناظر همچنان در یونسکو خواهد اما دیگر حق عضویتی پرداخت نخواهد کرد و در کمیته میراث جهانی حق انتخاب و انتخاب شدن نخواهد داشت.
«الکساندر کوزنتسوف» نماینده روسیه در یونسکو گفت: "خروج آمریکا از یونسکو به همکاریهای چندجانبه بشردوستانه این سازمان لطمه میزند."
واشنگتن مدت هاست که با یونسکو مشکل دارد. در سال 1984 نیز دولت ریگان از این سازمان خارج شد و دلیل آن را ضدیت آن با آمریکا نامید، اما در سال 2003 آمریکا به یونسکو بازگشت.
واشنگتن بهانه هایی را در این زمینه طرح کرده؛ از جمله این که آمریکا خواهان تغییرات بنیادی در سازمان ملل و نهادهای وابسته به آن مانند یونسکو و نیز بازنگری در مساله بودجه این نهاد بین المللی و رسیدگی به بدهی روزافزون اعضای این سازمان است.
علت واقعی خروج آمریکا از یونسکو
این اما ظاهر قضیه است و علت واقعی خروج آمریکا از یونسکو، ناخرسندی عمیق آن از موضع گیری ها و اقدامات یونسکو در حمایت از فلسطینی ها از جمله قبول عضویت فلسطین در یونسکو و نیز محکومیت چندباره اقدامات ضد فلسطینی رژیم صهیونیستی است.
«هدر نائورت» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد: "ضدیت اسرائیلی روز افزون یونسکو موضوع دیگری است که باعث نگرانی و یکی از دلایل خروج آمریکا است."
به رغم این که آمریکا تصور می کند که از نفوذ قابل توجهی در سازمان ملل برخوردار است، اما مخالفت اکثریت قاطع کشورها با قطعنامه های پیشنهادی واشنگتن در حمایت از اسرائیل در نهادهای بین المللی از جمله یونسکو، عصبانیت شدید مقامات دولت ترامپ از جمله نیکی هیلی نماینده مستعفی آمریکا در سازمان ملل را به دنبال داشته است.
در واقع حمایت همه جانبه آمریکا از اسرائیل نتوانسته مانع از محکومیت این رژیم در مجامع بین المللی و انزوی روزافزون آن در عرصه جهانی شود. هرقدر آمریکا کمک و حمایت بیشتری از اسرائیل می کند، به همان میزان انزوای رژیم صهیونیستی و انزجار از آن و نیز متقابلا همدردی و حمایت از فلسطینی ها در جهان، افزایش یافته است.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
116/118
بیشتر بخوانید:
اختصاصی/ اهداف و پیامدهای خروج امريکا و اسرائیل از یونسکو
امریکا از یونسکو خارج شد
خروج آمریکا از یونسکو اجرایی می شود