وزیر خارجه اوکراین هم زمان با این دیدار در توییتی نوشت: "تحکیم روابط راهبردی بین اوکراین و آمریکا در منطقه اروپای مرکزی و دریای سیاه نقش مهمی در تامین امنیت یوروآتلانتیک -منطقه اروپا و آمریکای شمالی- دارد."
«ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین نیز در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با وزیر خارجه آمریکا از گفت وگو درباره تحولات مرزی کشورش با روسیه سخن گفت.
پس از این دیدار آنتونی بلینکن در راستای سیاست روسیههراسی آمریکا اعلام کرد: "واشنگتن شاهد بیشترین تجمع نیروهای روسیه در مرز با اوکراین از سال 2014 است."
وی ادعا کرد که روسیه برخی از نیروهای خود را عقب کشیده است؛ اما تجهیزات مهمی هنوز در مرز روسیه و اوکراین باقی مانده اند واگر روسیه بخواهد این توانمندی را دارد که اقدامات خصمانه ای را علیه اوکراین به انجام برساند.
بر این اساس، ما نیز با دقت تمام اوضاع در نقاط مرزی را زیر نظر داریم.
سفر بلینکن به اوکراین و موضع مداخله جویانه آمریکا در قبال بحران کنونی در شرق اوکراین و احتمال رویارویی نظامی روسیه و اوکراین در راستای تشدید تنش ها در شرق اروپا و افزایش حضور و نفوذ آمریکا در این منطقه به ویژه در اوکراین صورت گرفته است.
واشنگتن کمکهای هنگفت نظامی به کی یف صورت داده است. اکنون نیز آمریکا با همراهی ناتو وارد فاز حمایت فعال از اوکراین در بحران جدید در شرق این کشور با توجه به استقرار نظامی روسیه و تجهیزات آنها در طول مرزهای این کشور با اوکراین شده است.
واشنگتن نه فقط کمکهای نظامی جدیدی به اوکراین ارسال کرده بلکه از آمادگی برای اعزام نظامیان بیشتر آمریکایی سخن گفته است. وزارت دفاع اوکراین در آوریل 2021 در بیانیه ای اعلام کرد که «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا به اوکراین تضمین دفاع در برابر روسیه در صورت آغاز مناقشه مسلحانه داده است.
در صورت تشدید درگیری ها در شرق اوکراین و مداخله احتمالی نیروهای روسیه برای حمایت از جدایی طلبان و حمایت آمریکا از ارتش اوکراین، این امر می تواند بحران شرق اوکراین را بسرعت تبدیل به بحرانی بین المللی نماید.
رویکرد ضد روسی جو بایدن
دولت «جو بایدن» که آشکارا رویکرد ضد روسی دارد از زمان روی کار آمدن موضع گیری ها و اقدامات خود علیه مسکو را تشدید کرده است. آمریکا به همراه اتحادیه اروپا به بهانه های مختلف کارزار تحریمی جدید و گسترده ای را علیه روسیه به اجرا درآورده و کی یف نیز خواستار اعمال تحریم های بیشتر برای مجازات مسکو شده است.
«عفیفه عابدی» کارشناس مسائل بینالملل می گوید: "در واقع سیاست بایدن، خط مشی مهار و تضعیف روسیه خواهد بود. روسها هم این را میدانند."
اکنون آمریکا به عنوان کنشگر فعال در بحران اوکراین وارد شده و وزیر خارجه این کشور با سفر به کی یف، قصد دارد از بحران شرق اوکراین به مثابه بهانه ای برای تشویق اوکراین به موضع گیری تندتر علیه روسیه استفاده کند و در عین حال زمینه مداخله و حضور سیاسی و نظامی هر چه بیشتر آمریکا در اوکراین را با مستمسک قرار دادن وجود تهدیدات جدی ازجانب روسیه فراهم آورد.
در این میان دولت غرب گرای اوکراین نیز بر افزایش حمایت آمریکا از این کشور و در واقع رویارویی مستقیم واشنگتن با مسکو تاکید می کند. با توجه به اینکه جو بایدن اعلام کرده که واشنگتن الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه را نمی پذیرد، لذا اوکراین امید دارد که با ایجاد روابط راهبردی با آمریکا، ضمن برخورداری از کمکهای گسترده نظامی و امنیتی آن و قرار گرفتن زیر چتر نظامی آن، از پشتیبانی سیاسی واشنگتن در پیگیری بازگرداندن دوباره کریمه به اوکراین بهره برد.
با این حال این اقدامات آمریکا با واکنش قاطعانه روسیه مواجه شده است. «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در هشدار بی سابقه ای به غرب تاکید کرد که واکنش روسیه به هرگونه تحرکی علیه این کشور «سریع و قاطع و نامتقارن» خواهد بود.
وی ابراز امیدواری کرد، هیچ کشوری از خطوط قرمز روسیه عبور نکند. این هشدار پوتین مستقیما متوجه آمریکا به عنوان سردمدار بلوک غرب و کشور اصلی ناتو است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
حمایت «جو بایدن» از اوکراین در برابر روسیه؛ تنش آفرینی واشنگتن در شرق اروپا