گروههای فلسطینی در نخستین واکنش جدی به توافق امارات با رژیم صهیونیستی ضمن کنار گذاشتن اختلاف ها، روز گذشته (3 سپتامبر) نشستی را در بیروت، پایتخت لبنان برگزار کردند که این نشست راهبردی اهمیت زیادی دارد.
این نخستین نشست واحدِ گروههای فلسطینی است که پس از 20 سال و با حضور دبیران کل و مقامات 14 جنبش فلسطینی برگزار شد و محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین از رام الله به صورت مجازی ریاست این نشست را بر عهده داشته است. اینکه همه گروههای فلسطینی در این نشست حضور داشته و رهبری آن نیز بر عهده محمود عباس بود، به معنای «وحدت و صدای واحد» فلسطینی ها در مقابل محور غربی/عبری/عربی است. در همین راستا نیز محمود عباس در این نشست گفت: «ما امروز جمع شدیم برای اینکه یک ملت هستیم و آرمان ما یکی است و فلسطین و قدس، ما را گرد هم آورده است.»
دیگر دلیل اهمیت این نشست، شناخت توطئه ها توسط گروههای فلسطینی است. در همین راستا نیز دبیران کل و مقامات گروههای فلسطینی مرحله کنونی تحولات علیه فلسطین را مرحله بی سابقه و خطرناک عنوان کردند. اکنون فلسطین با سه توطئه مهم مواجه است. معامله قرن، توطئه ای است که آمریکا طراحی و اجرای آنرا بر عهده دارد و برخی از ابعاد آن نیز تا کنون اجرا شده است. الحاق، توطئه ای است که رژیم اشغالگر صهیونیستی آنرا اجرا می کند، اما به دلیل مقاومت و وحدت مردم و گروههای فلسطینی موقتاً کنار گذاشته شد. عادی سازی، سومین توطئه علیه فلسطینی ها است که محور سازشکار عربی آنرا انجام می دهد. اگرچه امارات رسماً عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را اعلام کرد، اما اقدام عربستان در مجوز دادن به هواپیماهای اسرائیلی برای پرواز از آسمان عربستان نیز شکل دیگری از عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی است.
سومین بعد اهمیت راهبردی نشست لبنان، دیدگاه واحدی است که برای مقابل با توطئه ها عنوان شد. گروههای فلسطینی بر لغو همه توافقات صلح و سازش به خصوص توافق صلح اسلو، قطع همه روابط با آمریکا که رهبری هر سه توطئه را بر عهده دارد و اتحاد در مقابل اسرائیل تاکید کردند. در واقع، گروههای چهارده گانه فلسطینی در نشست دیروز «وحدت» و «مقاومت» را عامل شکست اسرائیل و توطئه های سه گانه عنوان کردند. اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در نشست بیروت در این خصوص گفت: «اولین کاری که باید انجام دهیم سازماندهی فلسطین و بازگرداندن وحدت ملی است؛ چراکه اساس مقابله با توطئه ها اتخاذ موضع واحد است.»
یکی از پیامدهای مهم نشست راهبردی روز گذشته گروههای فلسطینی پیامی بود که به محور سازش عربی منتقل شد مبنی بر اینکه کشورهای سازشکار عربی حتی در حمایت از فلسطین اختیاری از خود ندارند و مطیع سیاست های آمریکا هستند. در واقع، فلسطینی ها در نشست روز گذشته نشان دادند از حمایت رژیم های سازشکار عربی ناامید شده و به نوعی مشخص شد راه فلسطین با راه سازشکاران عربی جدا شد. در همین راستا، «صلاح یوسف»، عضو جبهه آزادی بخش فلسطین در نشست روز گذشته بیروت گفت: «آمریکا همواره با توطئه صلح به فلسطین خنجر زده و امروز رهبران خودفروخته عرب هم با آمریکا همراه شدند.» در همین راستا نیز اسماعیل هنیه بر لزوم ایجاد ائتلاف قوی در منطقه مبتنی بر راهبرد مقاومت تاکید کرد.
سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
نشست امروز دبیران کل گروه های فلسطینی در بیروت
توافق گروههای فلسطینی درباره تقویت مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی
چالش های مصطفی ادیب در حین و پس از تشکیل کابینه