نیروهای آمریکایی در سال 2003 پس از جنگ علیه عراق و سرنگونی نظام بعثی، وارد این کشور شدند، اما بخش زیادی از این نیروها در پایان سال 2011 از عراق خارج شدند.
نظامیان آمریکایی مجدداً در سال 2014 به درخواست دولت عراق برای مبارزه با داعش که در آن زمان یک سوم خاک این کشور را اشغال کرده بود، وارد عراق شدند. آمریکا به این بهانه چند هزار نیرو در قالب یک ائتلاف بینالمللی موسوم به ضد داعش وارد عراق کرد که بخش اصلی این نیروها آمریکایی بودند.
با شکست داعش در سال 2017، موضوع باقی ماندن نظامیان آمریکایی در عراق نیز به محل بحث در این کشور تبدیل شد چراکه عملاً بهانهای برای تداوم حضور وجود نداشت.
اقدام جنایتکارانه دولت آمریکا در ترور سردار سپهبد قاسم سلیمانی، فرمانده فقید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ابومهدی المهندس، نایب رئیس حشد الشعبی در نزدیکی فرودگاه بغداد موجب خشم و عصبانیت مردم و گروههای سیاسی عراق به خصوص گروههای مقاومت شد.
پارلمان عراق روز 5 ژانویه مصوبه خروج نظامیان آمریکایی از این کشور را تصویب کردند. مردم عراق نیز تظاهرات گستردهای برگزار کرده و خواستار خروج نظامیان آمریکایی شدند.
تشدید درگیری میان گروههای مقاومت عراق و نظامیان آمریکایی
در همین حال، تقابل و درگیری میان گروههای مقاومت عراق و نظامیان آمریکایی افزایش زیادی داشته است. بر همین اساس، مذاکرات مجددی میان دولتهای عراق و آمریکا انجام شد و نهایتاً «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق و «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا 26 ژوئیه 2021 در خصوص موضوع خروج نظامیان آمریکایی توافق کردند.
مطابق این توافق مقرر شد نیروهای رزمی آمریکا تا پایان سال 2021 از عراق خارج شوند و صرفاً نیروهای مستشاری جهت آموزش نظامیان عراقی در این کشور باقی بمانند.
تنها 40 روز به پایان مهلت تعیین شده برای خروج نظامیان آمریکایی باقی مانده، اما شایعات درباره اجرا نشدن این توافق افزایش یافته است. برخی مقامات مانند ژنرال «کنت مککنزی» فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده موسوم به «سنتکام» گفت: "آمریکا شمار نیروهای خود در عراق را کاهش نخواهد داد و این امر به خواست بغداد است و عراق خواستار باقیماندن ماست و ما شمار نیروها در آن را کاهش نخواهیم داد."
رصد تحرکات از جمله ورود گسترده کاروانهای لجستیکی آمریکایی به خاک عراق، صرف مبالغ هنگفت برای انجام عملیات توسعه ساختمانهای پایگاه هوایی عین الاسد واقع در غرب عراق و اظهارات برخی مقامات عالیرتبه سیاسی و نظامی عراقی مبنی بر نیاز به آمریکا برای مبارزه با تروریسم، نشان میدهد احتمال اجرا نشدن توافق ژوئیه افزایش یافته است.
با توجه به این اظهارات، تحرکات و شایعات، کمیته هماهنگی گروههای مقاومت عراق در خصوص مقابله با نظامیان آمریکایی پس از پایان مهلت پایان سال جاری میلادی، هشدار دادند.
«ابوآلاء الولائی» دبیر کل کتائب سیدالشهداء نیز طی بیانیهای از باز شدن درهای جذب نیروی داوطلب برای پیوستن به صفوف مبارزان این گروه مقاومت، برای مبارزه با نیروهای آمریکایی پس از پایان سال جاری خبر داد.
با توجه به این هشدار و اقدام گروههای مقاومت عراق، به نظر میرسد در صورتی که توافق ژوئیه اجرا نشود، افزایش درگیری میان گروههای مقاومت و نظامیان آمریکا موضوعی جدی است و دور جدید درگیریها حتی سختتر از گذشته باشد.
نویسنده: سيدرضی عمادی
117