ایران پرس- وزرای امور خارجه سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) از روز سه شنبه 5 دسامبر اجلاسی دو روزه را در بروکسل آغاز کرده‌اند تا در مورد مسائل مختلف و نیز توانمندی این سازمان برای پاسخ به تهدیدهای امنیتی جدید، مذاکره کنند.

وزرای امور خارجه ناتو در این اجلاس، نحوه پاسخ به تهدیدات محیط امنیتی و چگونگی افزایش همکاری ناتو و اتحادیه اروپا را بررسی می کنند. از دیگر مباحث این اجلاس، تهدیدات جهانی مانند برنامه‌های تسلیحاتی کره شمالی است.

می توان مسائل مورد بحث این اجلاس را در دو سطح اروپایی و بین المللی طبقه بندی کرد. در سطح اروپایی بررسی تهدیدات کنونی این قاره به ویژه اقدامات تروریستی گروه تکفیری داعش و نیز وضع شرق اروپا و افزایش رویارویی ناتو و روسیه از جمله مسائل مهم تلقی می شود. اکنون ناتو با استقرار گسترده نیروها و تجهیزات خود در شرق اروپا، رویارویی بزرگی با این قدرت اروآسیایی رقم زده و محیط امنیتی اروپا را دچار بحران کرده است.

بدترین شرایط ناتو و روسیه در دوره پسا جنگ سرد

از دیدگاه مقامات روسیه، وضع نظامی و سیاسی مرزهای غربی روسیه وخیم و حساس است و احتمال وخامت بیشتر اوضاع نیز وجود دارد. در واقع روابط روسیه و ناتو در دوره پسا جنگ سرد، اکنون در بدترین شرایط قرار دارد. "سرگئی رکدا Sergey Rekda کارشناس روس و استاد دانشگاه دولتی مسکو معتقد است مسایل تحریک کننده ای در ناتو طرح می شود که نشان می دهد. 

این پیمان خیال تنش زدایی با روسیه را ندارد. مساله امنیتی مهم دیگر برای اعضای اروپایی ناتو، افزایش قابل ملاحظه تهدیدات تروریستی است. مقامات ارشد این کشورها نگران چند هزار نفر اتباع اروپایی هستند که در سال های اخیر به داعش پیوسته اند و اکنون پس از شکست آن ها در سوریه و عراق به کشورهای خود بر می گردند و چالش های امنیتی بزرگی را برای این کشورها به وجود آورده اند.

این مساله باعث افزایش همکاری ها از جمله در زمینه اطلاعاتی میان اتحادیه اروپا و ناتو شده است.با این حال اروپایی ها آشکارا به دنبال ایجاد نهادهای مستقل اطلاعاتی و امنیتی خاص خود برای مقابله با این تهدید فزاینده هستند. پیتر نویمن Peter Neumann  کارشناس آلمانی با اشاره به شکل گیری و گسترش داعش می گوید: عواقب آنچه در سوریه اتفاق افتاده است همچنان سال های طولانی با ما همراه خواهد بود.  در سطح بین المللی، افزایش بحران در شبه جزیره کره به ویژه ادامه آزمایش های موشکی و هسته ای کره شمالی، موجب نگرانی شدید اعضای اروپایی ناتو شده است.

هر چند کشورهای اتحادیه اروپا در اواسط اکتبر 2017 با اعمال تحریم های جدید علیه کره شمالی موافقت کردند، اما آنها خواهان حل و فصل مسالمت آمیز بحران شبه جزیره کره هستند و از رویکرد جنگ افروزانه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا انتقاد کرده اند. می توان انتظار داشت که اجلاس وزرای امور خارجه ناتو با اتخاذ مواضع مهمی در زمینه دغدغه های ناتو همراه شود و آمریکا نیز طبق معمول بر مواضع تک روانه خود پافشاری کند.111