ایران پرس- با ادامه اعترضات مردمی در فرانسه و علیرغم عقب نشینی «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری این کشور از برنامه ها و تصمیماتی چون افزایش مالیات بر سوخت و قوانین مربوط به بازنشستگی، «ادوار فیلیپ»، نخست وزیر فرانسه اذعان کرد: دولت در مدیریت اعتراضات فعالان جنبش ضد سرمایه داری در این کشور دچار اشتباه شده و به اندازه کافی به سخنان مردم گوش نکرده است.

سخنان نخست وزیر فرانسه در حالی مطرح شده که بحران در فرانسه همچنان ادامه دارد. اعتراضات جلیقه زردها این هفته نیز در فرانسه برگزار شد.

آن هم در شرایطی که مقامات این کشور امیدوار بودند با وعده های مکرون و عقب نشینی وی در برابر معترضان، جلیقه زردها این هفته اعتراضات خود را متوقف و به وی فرصت اجرای برنامه هایش را بدهند.

دامنه اعتراضات اکنون از خواسته های اقتصادی فراتر رفته و معترضان خواستار برگزاری همه پرسی و برکناری «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه هستند.

«اروه لو برا» Hervé Le Bras جامعه شناس فرانسوی در این باره هشدار داد: تظاهرات رو به آرام شدن است اما ممکن احساس قوی نفرت از مکرون ایجاد کند بسیاری از معترضان شخص مکرون را هدف گرفته و خواستار استعفای وی شده اند.

برآوردهای اقتصادی در فرانسه نشان می دهد، اجرای وعده های مکرون بیش از 10 میلیارد یورو نیاز دارد. این موضوع سبب شده تا بسیاری از کارشناسان و مقامات، توقف برنامه‌های ریاضتی در این کشور و اجرای برنامه های حمایتی را غیر ممکن بدانند چنانچه رئیس مجلس ملی فرانسه اعلام کرده است، اقداماتی که دولت برای فروکش اعتراضات به نظام سرمایه داری به اجرا خواهد گذاشت، بی شک باعث افزایش کسری بودجه کشور خواهد شد.

این در حالی است که اقتصاد فرانسه از سال ها قبل به ویژه از سال 2008 و پس از بحران فراگیر اقتصادی در اروپا، متزلزل و با مشکلات ساختاری رو به رو است. اگرچه روسای جمهوری سابق فرانسه نیز بهبود شرایط اقتصادی را در این کشور وعده داده بودند اما عملا نتوانستند اقتصاد فرانسه را نجات دهند به طوری که بسیاری از کارشناسان اجرای سیاست های ریاضت اقتصادی از دوره «فرانسوا اولاند» را ریشه مشکلات کنونی فرانسه می دانند.

از منظر دیگر اگر چه بهانه اعتراضات کنونی «جلیقه زردها» تصمیمات اقتصادی جدید امانوئل مکرون عنوان شده است اما نگاهی به شرایط سیاسی و اجتماعی فرانسه نشان می دهد این اعتراضات حاصل مشکلات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی فرانسه است. بسیاری از معترضان شرکت کننده در این اعتراضات از بی عدالتی حاکم در جامعه فرانسه به تنگ آمده اند و خواستار برقراری عدالت با همه ابعادش در این جامعه هستند.

«کانتن دلوئرموز» Quentin Deluermozمورخ فرانسوی در این زمینه می گوید: جنبش اعتراض آمیز ضدسرمایه داری فرانسه نشان دهنده تحلیل شدید قوای دموکراسی و بازتاب بحران اجتماعی و سیاسی این کشور است.

بحران در فرانسه ادامه دارد. مقامات فرانسوی نگران آینده اند. آنها نه تنها از تصمیمات خود دربرابر خواسته های معترضان فرانسوی عقب نشینی کرده اند بلکه بهبود شرایط و توجه به درخواست آنها را وعده داده اند. با این حال به نظر نمی رسد معترضان فرانسوی با وعده های مقامات این کشور راضی شده باشند.

آنها خواستار تحول بنیادین در فرانسه هستند. چنانچه یکی از معترضان در این باره می گوید:«مکرون ما را بازی می دهد، ما حاضریم تا آخر خط برویم، ما خواهان سرنگونی جمهوری هستیم.

در این شرایط، گذر زمان نشان خواهد داد که آیا دولت فرانسه با اقدامات عملی و توجه به درخواست معترضان قادر است این موج خشمگین را کنترل نماید یا خود مغلوب آن خواهد شد.118/117

نویسنده: آتوسا دینیاریان

بیشتر بخوانید:

 اعتراضات جلیقه زردها به «مونیخ» آلمان رسید

نخست وزیر فرانسه: دولت به اندازه کافی به حرف مردم گوش نکرد