همزمان با آغاز هشتمین دور مذاکرات آمریکا با طالبان در قطر، نمایندگان مجلس افغانستان درباره پیامدهای سازش احتمالی آمریکا با طالبان هشدار دادند و اعلام کردند توافقنامه احتمالی صلح آمریکا با طالبان نمی تواند پایان جنگ و خشونت را در افغانستان تضمین کند.
نمایندگان پارلمان افغانستان تصریح کردند حفظ دستاوردهای افغانستان همانند تامین حقوق بشر و قانون اساسی این کشور در مذاکرات آمریکا و طالبان مورد بی توجهی قرار گرفته است.
"حامد کرزی" رئیس جمهورسابق افغانستان هم 17 سال ناامنی در افغانستان با حضور نظامیان خارجی را به معنای شکست آمریکا دانست و گفت هیچ صلحی بدون در نظر گرفتن لزوم مذاکره بین افغانها و البته تفاهم همسایگان مخصوصا ایران به نتیجه نمیرسد و پایدار نمیماند.
در بیش از یکسال گذشته که گفتگوهای دوجانبه آمریکا با طالبان در قطر آغاز شده و همچنان نیز بدون نتیجه ادامه پیدا کرده است، نقش آفرینی کاخ سفید در روند صلح افغانستان به یکی از نگرانی های جدی در این کشور تبدیل شده است.
به خصوص انکه "زلمای خلیل زاد" نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان در هفت دور گذشته گفتگوها با طالبان از ارائه جزییات این مذاکرات به دولت کابل خودداری کرده و این مسئله ضمن افزودن ابهام های بیشتر در این زمینه به نگرانی ها ی بیشتردر افغانستان درباره پیامدهای سازش بین واشنگتن و این گروه دامن زده است.
بخش عمده نگرانی از نقش آمریکا در روند صلح افغانستان به مسئله ارائه امتیازات به طالبان برای دست کشیدن از جنگ از سوی نماینده ویژه آن کشور به نیابت از دولت کابل است که می تواند خسارات جبران ناپذیری برای مردم افغانستان در پی داشته باشد.
رویکرد تامل برانگیز آمریکا در حذف دولت افغانستان از روند گفتگوها با طالبان سبب شده تا نوعی هراس از نحوه توافق و مفاد آن بین کاخ سفید و این گروه در بین مردم، دولت و گروههای سیاسی در افغانستان به وجود آید.
"احمدالله موحد" نماینده نورستان در مجلس نمایندگان افغانستان در گفتگو با رسانه ها گفته است؛ افغانستان در گفتگوها با طالبان نقشی ندارد و آمریکا عملا دولت کابل را در این روند به حاشیه رانده است.
حذف دولت افغانستان از روند مذاکرات با طالبان از سوی آمریکا این پرسش را به طور جدی مطرح کرده است که چه ضمانتی وجود دارد که این گروه حتی پس از توافق احتمالی با کاخ سفید مجددا به سمت جنگ و خشونت نرود؟ این دیدگاه مطرح است تا زمانی که دولت افغانستان طرف اصلی گفتگوهای صلح با طالبان قرار نگیرد، هر گونه توافق با این گروه تهدیدی برای منافع و امنیت ملی این کشور خواهد بود.
بنابراین نگرانیهای مطرح شده توسط مجلس نمایندگان افغانستان در ادامه نگرانی هایی است که در بیش از یکسال گذشته از سوی مردم، دولت و احزاب درباره خطرات ناشی از یکجانبه گرایی آمریکا در روند صلح افغانستان مطرح کرده اند.138/118
نویسنده:محمدرضا عسگری
بیشتربخوانید:
ابراز نگرانی مجلس نمایندگان افغانستان از نقش آمریکا در روند صلح
لاریجانی: هرگونه مذکرات صلح افغانستان باید با محوریت کابل باشد
انتقاد "حامد کرزی" از عملکرد آمریکا در افغانستان