ایران پرس- الحشد الشعبی به عنوان یکی از نیروهای نظامی عراق است و از طیف های مختلفی تشکیل شده است و متعلق به جناح خاصی نیست.

پایگاه خبری اسپوتنیک در مصاحبه با رئیس الحشد الشعبی «فالح الفیاض» نوشت؛ بعد از آزادی موصل و سقوط داعش، ارتش عراق و نیروهای الحشد  الشعبی همچنان  برای آزادسازی  کامل  عراق از  اشغال تروریست ها تلاش می کنند.

 در این مرحله دشوار در سطح میدانی، منطقه ای و بین المللی، برخی ها برای  ایجاد تفرقه و فرقه گرایی  تلاش می کنند تا بدین  ترتیب آتش آن همه منطقه را فراگیرد. بنابراین عراق  نه تنها ازخود  دفاع می کند بلکه در خلال مبارزه با تروریست ها از منطقه  نیز حمایت می کند.

در این مصاحبه با فالح الفیاض مرد ماموریت های سخت و رئیس  الحشد  الشعبی و مشاور امنیت ملی عراق  گفتگو می شود.

اسپوتنیک: نظر شما در خصوص نیروهای عضو الحشد الشعبی چیست؟

فالح الفیاض: الحشد الشعبی نیروی همه طیف ها و گروه های عراقی است؛ برخلاف برخی از یاوه گویی ها در خصوص اختصاص  این نیروی مردمی به گروهی خاص باید اذعان داشت که تعداد نیروهای الحشد الشعبی به  140 هزار نفر نیز می رسد .حدود 40 هزار نفر از نیروهای الحشد الشعبی سنی هستند علاوه بر این نیروهای الحشد الشعبی علاوه بر شیعیان و سنی های طیف های دیگر مذهبی از  جمله  مسیحی ها، ایزدی ها و کرد ها را نیز  شامل می شود. از لحاظ جغرافیایی نیز نیروهای  بسیج مردمی عراق (الحشد الشعبی) در استان های مختلفی از جمله استان صلاح الدین، کرکوک، الانبار و دیالی  پراکنده است.

اسپوتنیک: با توجه به اینکه برخی نیروهای الحشد الشعبی را ارتش موازی خوانده اند. رابطه نیروهای بسیج مردمی عراق (الحشد الشعبی) با موسسه های دولتی، امنیتی و نظامی چگونه است؟

فالح الفیاض: در صورتی  که معنای  موازی این باشد که  نیروهای الحشد  الشعبی از  نیروهای ارتش  حمایت می کنند بله  این طور است اما درصورتی که منظور از موازی این باشد  که نیروهای  الحشد الشعبی رقیب  ارتش عراق است این  موضوع حقیقت ندارد.

فالح الفیاض رئیس الحشد الشعبی افزود جنگ های  3 سال اخیر عراق گویای آن است که نیروهای بسیح مردمی عراق (الحشد الشعبی) همواره  حامی ارتش و پلیس عراق بوده اند. برای  مقابله  با  داعش نیاز به نیروهای مردمی (الحشد الشعبی) نیاز بود درواقع نیروهای الحشد الشعبی مکمل ارتش عراق درجنگ با داعش  هستند  و تعارضی در اقدامات آنها با ارتش عراق وجود ندارد. آینده الحشد  الشعبی می تواند تضمین کننده  آینده عراق باشد و الحشد  الشعبی یکی از  تشکیلات نظامی  متنوع  عراق خواهد بود.

اسپوتنیک: مسولیت آموزش نیروهای  الحشد الشعبی برعهده چه گروهی است؟

فالح الفیاض: نیروهای  بسیج مردمی (الحشد  الشعبی) موسسه  و سازمانی نبود که از قبل برای تاسیس آن برنامه ریزی شده باشد بلکه  تشکیل  الحشد  الشعبی  پاسخ به درخواست های مردمی و فتوای  مرجع عالی  قدر شیعه آیت الله  سیستانی بود.

فالح الفیاض تصریح کرد بعد از آنکه  ارتش عراق در موصل شکست خورد  و همزمان با  تزلزل در  وضعیت سیاسی، ما  از تجربه  گروه هایی که در گذشته تجربه جهادی رویارویی  با نیروهای  امریکایی را داشتند بهره مند شدیم وبدین ترتیب این  افراد به عنوان پیشگامان و  موسسان الحشد الشعبی شدند پس از آن سازوکاری برای  آموزش نظامی و همکاری  با الحشد الشعبی برای  انجام ماموریت هایش در نظر گرفته شد.

اسپوتینک: آیا  طرف های خارجی در آموزش و حمایت  مالی  الحش الشعبی مشارکت داشته اند؟

فالح الفیاض: ایران  حامی ارتش  و الحشد الشعبی بوده است؛ ایران از آغاز جنگ با داعش حامی ارتش  و نیروهای بسیج مردمی بوده است این در حالی  است که در 6 ماه  نخست تقریبا همه کشورهای از حمایت عراق امتناع می کردند. بنابراین تهران تنها طرف خارجی بود  که از همان ابتدا حمایت از عراق را در دستور کار خود قرار داد؛ حمایت ایران به عراق از  طریق مشاوره  و آموزش   نیروهای نظامی بود و نیروهای  الحشد  الشعبی نیز از این تجربه نیروهای نظامی  ایران برای مقابله  با داعش  استفاده کرد.

اسپوتینک: سخنگوی الحشد الشعبی  اعلام کرد که مشاوران  ایرانی ومشاوران  وابسته  به حزب الله در نبرد تلعفر  مشارکت داشتند نظر شما در این باره چیست؟

فالح الفیاض: اظهارنظر سخنگوی الحشد الشعب دقیق نبوده است؛ در آغاز نبرد با داعش ما از همه طرف ها کمک گرفتیم  اما اکنون الحشد  الشعبی موسسه نظامی  پیشرفته ای است؛   ایران و حزب الله  از روز اول رویارویی با داعش  همواره ا ز الحشد الشعبی حمایت کرده اند.

اسپوتنیک آیا احتمال ادغام  الحشد الشعبی  با نیروهای مسلح و پلیس عراق هست؟

فالح الفیاض: برنامه ای برای  ادغام نیروهای الحشد الشعبی با نیروهای مسلح گرفته نشده است؛  بر  اساس قانون  پارلمان،  الحشد الشعبی یک موسسه نظامی  مستقل و مرتبط با فرماندهی کل نیروهای مسلح است؛ همچنان که پارلمان عراق فعالیت نیروهای مبارزه با تروریسم قانونی کرد بدین ترتیب نیروهای مبارزه با تروریسم  مهارت لازم برای رویارویی  با تروریسم را کسب کردند بدین ترتیب باید از این نیروها  دفاع کنیم.

اسپوتنیک: پس از آزادی  کامل عراق از  اشغال  داعش ماموریت نیروهای الحشد الشعبی چه خواهد بود؟

فالح الفیاض: ماموریت نیروهای الحشد الشعبی را  فرمانده فرمانده کل نیروهای مسلح تعیین می کند؛ طبیعتاً  ماموریت نیروهای  مردمی عراق (الحشد الشعبی) ماموریت  ملی و متناسب  با  سیاست های دولت خواهد بود. ماموریت  نیروهای الحشد  الشعبی متناسب با قانون اساسی عراق خواهد بود عراق  به  درگیری های  موجود در منطقه وارد نخواهد شد؛ عراق تنها کشور  منطقه است که صاقانه در مبارزه با  تروریسم تلاش می کند.

اسیپوتنیک:  مسایلی در خصوص  تجاوز نیروهای الحشد الشعب از برخی قوانین در آزاد سازی  موصل از سوی  سازمان هیومن رایتس وش مطرح می شود نظر شما دراین باره چیست؟

فالح  الفیاض:  سیاه نمایی  و تشویه چهره نیروهای بسیج مردمی (الحشد الشعبی) یکی از شیوه های دشمن در مقابله  با  الحشد العشبی بوده است.

فالح الفیاض افزود علیرغم احترامی که برای سازمان های بین المللی قائلم  باید بگویم که منبع  اطلاعاتی برخی ازسازمان های بین المللی دقیق نیست از طرف دیگر برخی هاعلیرغم اینکه عضو الحشد  الشعبی نیستند خود را منتسب به الحشد الشعبی معرفی می کنند چرا که  نیروهای بسیج مردمی در میان  مردم عراق از محبوبیت خاصی برخوردارند. بر همین اساس برخی تلاش می کنند  با انتساب  خود به این گروه در جهت منافع شخصی خود اقدام کنند.

اسپوتنیک: حیدر العبادی  نخست وزیر عراق به  مشارکت نیروهای الحشد الشعبی در آزاد سازی  تلعفر اشاره کرده بودند نظر شما در این باره  چیست؟

فالح الفایض: عراق با تمام  پتانسیل خود از  منافع ملی خود دفاع می کند؛ فرمانده کل نیروهای مسلح و رهبر عملیات مشترک، عملیات های نظامی در عراق را مدیریت  و استراتژی  نظامی را ترسیم می کند و سپس بر اساس آن  ماموریت و وظایف را تقسیم و تشریح می کند.

فالح الفیاض گفت: نیروهای بسیج مردمی (الحشد الشعبی) جزئی از نیروهای مسلح عراق است و وظایف و ماموریت های آن  توسط نیروها ی مسلح تعیین می شود؛ بنابراین چه کسی حق دارد که عراقی ها را از دفاع از خاک عراق  منع کند. این  حق طبیعی عراق است و دولت این کشور نصیحت های مطرح شده دراین خصوص  را  قبول نمی کند.

اسپوتنیک: حتی از امریکا؟

فالح الفایض: ازهمه طرف ها و به خصوص امریکا.

اسپوتنیک: وزیردفاع  امریکا  اخیراً  و همزمان با آغاز عملیات آزد سازی  تلعفر به عراق سفر کرد شما سفروزیر دفاع امریکا از عراق  را چگونه ارزیابی می کنید؟

فالح الفیاض: وزیر دفاع امریکا سفر های زیادی به عراق داشته است؛  امریکا در قالب مشورت  و نیروهای  هوایی  عراق را در جنگ با تروریست ها یاری می کند و از طرف دیگر  نیز امریکا مستقیماً در جنگ سوریه  نیز  دخالت دارد از این رو این گونه دیدار ها به منظور مشورت دهی در خصوص  نحوه مقابله داعش است.

اسپوتنیک: بعد از سفر شما به عنوان رئیس  الحشد الشعبی  و دیدار با  بشار الاسد رئیس جمهور سوریه،  میزان هماهنگی  شما با دولت سوریه در  مناطق  مرزی  و به خصوص در گذرگاه ها به چه میزان است؟

فالح الفیاض:  الحشد الشعبی برای دست یابی به  بالاترین میزان  هماهنگی با دولت سوریه د تلاش می کند. در سال  2014، خطری که عراق  را تهدید کرد ازسوی مرزهای  سوریه بود.

فالح الفیاض افزود دولت  عراق  سیاست  ثابتی و روشنی دارد و به میزان زیادی با دولت و ارتش سوریه  هماهنگ است ما در خصوص  حفظ و مراقبت از مرزها با  سوریه  همکاری و هماهنگی ها ی لازم را انجام می دهیم  اما درامور داخلی  سوریه دخالت نمی کنیم.

اسپوتنیک: خاکریز 300 کیلومتراز بغداد تا دمشق و اردن که گذرگاه های الولید و طرابیل را شامل می شود این خاکریز چه اهمیتی به لحاظ استراتژیک دارد و آیا برای ایجاد این خاکریز  با سوریه و اردن  هماهنگ  شد؟

فالح الفیاض: ما برای بازگشایی راه بین المللی بغداد به امان تلاش می کنیم فرمانده کل نیروهای مسلح  به منظور امنیت بیشتر راه های بین المللی (بغداد، دمشق، امان)  دستور ایجاد خاکریزی در این مناطق را صادر کرد و این  خاکریز در داخل عراق است و ارتباطی با مرز سایر  کشورها ندارد.

اسپوتنیک: در صورتی که آزادی تلعفر به پایان برسد و الحشد الشعبی به مناطق مرزی سوریه دست  پیدا کند چه گروهی مسولیت  تامین امنیت مرزها را برعهده خواهد گرفت؟

فالح  الفیاض: به دور از محاسبه های سیاسی و بر اساس توزیع  ماموریت ها  ، نیروهای امنیت مرزی  مسئولیت حفاظت از مرزها را برعهده خواهند داشت.

اسپوتنیک: این شایعه مطرح است که  شاخه ای  از الحشد الشعبی با مشارکت با  ارتش سوریه در مبارزه  باتروریست ها در این کشور همکاری دارند آیا این ادعا درست است؟

فالح الفیاض: این سخن دقیق نیست، نیروهای عراقی  قبل از تشکیل  الحشد الشعبی نیز در سوریه حضورداشتند. برخی از  جریان های  عراق معتقدند که  جنگ  با داعش در سوریه  به نوعی  دفاع از امنیت عراق است اما این  مساله  خارج از چارچوب  دولت عراق است؛ بعد از  تشکیل  الحشد الشعبی همچنان تعدادی در داخل سوریه  به مبارزه با داعش پرداختند.

اسپوتنیک: طبیعت رابطه بین عراق و ترکیه  اکنون با وجود حضور نیروهای ترکیه در داخل عراق چگونه است؟

فالح الفایض: مشکلاتی بین عراق و ترکیه به دلیل حضور نیروهای  ترکیه در عراق بین دو کشور وجد دارد.  عراق  شرط عقب نشینی نیروهای ترکیه از خاک این کشور را به  عنوان راهی برای عادی سازی روابط با ترکیه  مطرح کرده است. این شرط همچنان به قوت خود باقی است و تا زمانی که  نیروهای ترکیه خاک عراق را ترک نکنند  امکان عادی سازی روابط  بین  دو کشور وجود ندارد.

اسپوتنیک: ترکیه چگونه  حضور خود را توجیه می کند؟

فالح الفیاض: پاسخ ترکیه تاکتیکی است و قانع کننده نیست ؛ پیش تر ترکیه گفته بود که اگر ارتش عراق به موصل برسد  نیروهای ترکیه  عقب نشینی  می کنند اما علیرغم آزادی موضل ترکیه نیروهای خود را خارج نکردند.

فالح الفیاض افزود ترکیه  برای حضور خود در عراق دلایل  غیر قانونی  را مطرح می کنند و ما بارها تاکید کرده این که حضور نیروهای ترکیه  در عراق  مخالف با  استقلال عراق است. عراق تاکید کرده است که  همه درخواست  های امنیتی قانونی  ترکیه را  مد نظر قرار می دهد وعراق تاکید می کند که  به هیچ گروهی اجازه نمی دهد که امنیت ملی ترکیه را به مخاطره بیاندازد. عراق به همکاری مشترک بین دو کشور در مرزها تاکید دارد.

اسپوتنیک: همچنان که بیان شد عراق خواستار خروج نیروهای  ترکیه شده است در صورتی که این در خواست  مورد موافقت  ترکیه  واقع نشود عراق چه اقدامی خواهد کرد؟

فالح الفیاض: نیروهای ترکیه چون وارد خاک عراق شدند نیروهای متجاوز به حساب می آیند اما اولویت اول ما مبارزه  با  داعش است و سپس مسائل دیگر در دستور کار قرار می گیرد  اما  این حق عراق است  که همه راه ها برای  دفاع از خاک و استقلال خود را به کار گیرد.

اسپوتنیک: نظر شما در خصوص  همه پرسی جدایی کردستان در 25  سپتامبر چیست؟

فالح الفایض: همه پرسی جدایی کردستان عراق غیر قانونی است طبیعتاً ما نتایج آن را قبول نداریم.

وی افزود برگزاری این  همه پرسی نتایج منفی  برای عراق به بار خواهد آورد. ما آمادگی داریم  که مشکلات  بین دولت مرکزی  عراق  و اقلیم کردستان عراق را حل و فصل کنیم اما  بارزانی همچنان  به برگزاری  همه  پرسی تاکید دارد.

 الفیاض گفت همه طرف های بین المللی بجز اسرائیل  مخالفت خود با برگزاری همه پرسی جدایی اقلیم کردستان عراق را اعلام  کرده اند. ما معتقدیم که اجرایی شدن این طرح   موجب ایجاد درگیری های جدید می شود که  به سود هیچ یک از طرف های درگیر نیست.

اسپوتنیک: ایران و ترکیه توافقنامه نظامی  در خصوص  مبارزه با داعش در کوه ها قندیل شمال عراق  امضا کردند  موضع شما در قبال این  توافق  چیست و آیا شما به این توافقنامه ملحق می شوید؟

فالح الفیاض: این توافقی   بین ترکیه و ایران بود و ما در آن شرکت نمی کنیم  ولی به  مرزهای همه دولت ها احترام می گذاریم و  از همه دولت ها می خواهیم که به مرزهای ما احترام بگذارند.

اسپوتینک: شما در مرزهای با اردن  آیا   هماهنگی  های لازم با طرف ها نظامی و  امنیتی اردن دارید؟

فالح الفایض: مرزهای عراق با اردن همیشه امن بوده است ما همکاری های  خوبی با اردنی ها داشته ایم بدین ترتیب هیچ  مشکل امنیتی دراین منطقه وجود ندارد.

اسپوتنیک: شما تجربه خوبی در مقابل داعش و گروه های تروریستی داشته اید مصر نیز درگیر  مبارزه با داعش است آیا دیدارشما با مقامات مصری در چارچوب هماهنگی و مبادله تجربه است؟

فالح الفایض: یکی از اهداف اساس دیدار با مقامات مصر، تبادل  اطلاعات و تجربه بین بغداد و قاهره است. هماهنگی در بالاترین  سطح بین دو کشور است؛ دیدار با مقامات بلند پایه مصر از جمله وزیر  خارجه مصر انجام خواهد شد ما در نبرد واحدی هستیم و بر ضد  دشمن واحدی مبارزه می کنیم.

وی افزود ما امیدواریم که در مصر دولت معتدلی حاکم شود. جنگ آینده  اطلاعاتی  خواهد بود از این  رو به همکاری های اطلاعاتی نیاز خواهد بود.

اسپوتنیک: وزیر دفاع  امریکا به ادامه حضور نیروهای این کشور حتی بعد از شکست داعش ادامه خواهد  داد  نظر شما در این باره چیست؟

فالح الفیاض: طرف های بین المللی  بر اساس  مصالح خود صحبت می کنند ولی تصمیم دولت عراق  در این  خصوص واضح است؛ عراق بارها اعلام کرده است که  به نیروهای خارجی اجازه نخواهد داد تا بعد از شکست داعش همچنان در   عراق حضور داشته باشند. موضع  عراق در این  خصوص ثابت است و تغییرنمی کند.

اسپوتنیک: شما در گفتگو با یکی از  شبکه های لبنانی  گفته بودید که اگر سلاح های روسیه نبود ما نمی توانستیم  به این دستاوردهای میدانی دست پیدا کنیم ارتباط شما با روسیه چگونه است؟

فالح الفایض: روابط عراق و روسیه در سال های اخیر تقویت شده است. میزان همکاری نظامی با روسیه  در سطح بالایی است. روسیه تجهیزات نظامی به عراق ارسال کرد البته قرارداد تبادل تجهیزات نظامی قبل از عملیات مبارزه با داعش  بین عراق و روسیه بسته شده بود.

اسپوتنیک: مسکو آمادگی خود را برای مشارکت درعملیات ضد داعش اعلام کرد چرا علیرغم اینکه  روسیه  در سوریه موفق بوده است  چرا عراق از روسیه درخواستی نکرده است؟

فالح الفایض: ما از روسیه  تشکر می کنیم درصورتی که نیاز به دخالت روسیه باشد ما تردید نخواهیم کرد. روسیه به لحاظ تجهیزاتی کمک بزرگی به ما کرده است علاوه بر این هواپیماهای  روسی  در روز های  اول مقابله  با داعش از نیروهای عراقی حمایت کرد. خرید اسلحه از روسیه نیز بر پایه رابطه دوستی  بین دو کشور بوده  و یک مبادله تجاری نبوده است.

وی در ادامه افزود: روسیه نقش مهمی در جلوگیری از تشکیل کانون تروریستی دیگری از داعش  درسوریه و عراق ایفا کرده است.118/111