دفتر بودجه کنگره آمریکا در تازه ترین گزارش خود اعلام کرد، کسری بودجه فدرال فقط در پنج ماه نخست سال مالی 2021 به بیش از یک تریلیون دلار رسیده است.
این دفتر تصریح کرد: کسری بودجه فدرال تا ماه فوریه به بیش از یک تریلیون و 48 میلیارد دلار رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 423 میلیارد دلار افزایش داشته است.
سبقت گرفتن سریع هزینه ها در مقابل درآمدها، به ایجاد بزرگترین کسری بودجه دولت فدرال آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم انجامیده است. بر اساس اطلاعات منتشر شده، در سال مالی جاری، هزینه های دولت فدرال نسبت به سال قبل، 25 درصد رشد داشته ولی درآمدها فقط پنج درصد افزایش یافته است.
در سال مالی 2020 که 30 سپتامبر به پایان رسید، کسری بودجه فدرال رکورد سه تریلیون دلاری را ثبت کرد که بیش از دو برابر رکورد قبلی بود، اما پیش بینی می شود کسری بودجه تا پایان سال مالی جاری به بیش از چهار تریلیون دلار برسد.
قرار است، روز پنجشنبه بعد از تصویب نهایی بسته کمک 1.9 تریلیون دلاری کرونایی، این مصوبه به امضای «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا برسد. توزیع این اندازه پول به بازارها که برای احیای اقتصاد رکود زده آمریکا انجام می گیرد، فشار مالی بسیار سنگینی را بر منابع مالی دولت این کشور وارد می کند.
تاکنون و با احتساب تصویب و اجرای بسته های احیای اقتصادی که از زمان شروع بحران کرونا در دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آمریکا، قریب به شش تریلیون دلار پول به بازارها تزریق شده است اما هنوز چشم انداز بازگشت رونق به اقتصاد بحران زده آمریکا دیده نمی شود.
آمریکا گرفتار در بحران اقتصادی گسترده
«تام لونگو» تحلیلگر اقتصادی چندی پیش در مصاحبه با خبرگزاری اسپوتنیک گفت: "اقتصاد آمریکا در وضعیت بسیار بدی است. تعطیلی اقتصاد تنها موجب تشدید بحرانی شد که تازه بروز کرده بود و اوضاع را بسیار بدتر کرد. کسری بودجه آمریکا امسال بیش از چهار تریلیون دلار، یعنی بیش از 25 درصد تولید ناخالص داخلی، و در سطحی خواهد بود که از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون دیده نشده است."
البته این مشکل فقط مربوط به دولت فدرال در واشنگتن دی سی نیست، بلکه تقریبا تمامی 50 ایالت آمریکا زیر فشار کسری بودجه کمر خم کرده اند. دولت فدرال و دولت های ایالتی نیز برای غلبه بر این بحران مالی، چندان امیدی به افزایش منابع درآمدی از جمله مالیات ها ندارند.
گرچه دموکرات های حاکم بر کاخ سفید و کنگره طرفدار افزایش مالیات ثروتمندان و شرکت های بزرگ هستند، اما میزان کسری بودجه آنچنان عظیم است که با افزایش معمول مالیات ها جبران نمی شود.
ضمن این که توسل به راهکار افزایش مالیات با هدف کاهش کسری بودجه، پیامدهای وخیم سیاسی - اجتماعی برای دموکرات ها در پی خواهد داشت که می تواند به شکست در انتخابات 2022 و 2024 منجر شود. این درحالی است که اقتصاد آمریکا در یکی از وخیم ترین رکودهای تاریخ خود قرار دارد و در این وضعیت، افزایش مالیات ها می تواند به فشار مضاعف بر تولید و افزایش مجدد میزان بیکاری در کشور منجر شود.
بنابراین؛ تنها راه پیش روی دولت فدرال و دولت های ایالتی برای غلبه بر معضل کسری بودجه، قرضه هرچه بیشتر از موسسات اعتباری داخلی و خارجی است که بر بدهی های هنگفت کنونی خواهد افزود.
این در حالی است که دولت فدرال، علاوه بر افزایش استقراض داخلی و خارجی، تلاش خواهد کرد با چاپ اسکناس های بدون پشتوانه، بخشی از نیازهای مالی خود را تامین نماید؛ اقدامی که به تورم خواهد انجامید. اما از آنجا که دلار، ارز اصلی جهانی است، این تورم در نهایت متوجه شهروندان آمریکایی نخواهد شد و شهروندان دیگر کشورهای جهان را هدف خواهد گرفت.
نویسنده: امیرعلی ابوالفتح
117
بیشتر بخوانید:
کسری 2.3 تریلیون دلاری بودجه فدرال آمریکا