ایران پرس - مبادلات تجاری تاجیکستان با کشورهای مستقل مشترک المنافع (همسود) طی 11 ماه گذشته درمقایسه با زمان مشابه، سال گذشته میلادی، 14.6 افزایش یافته است.

مبادلات تجاری میان تاجیکستان با تمام کشورهای عضواتحادیه مستقل همسود طی 11 ماه گذشته سال2018 با افزایش 14.6 درصدی، به بیش از 2.1 میلیارد دلار بالغ شده است.

افزایش تجارت تاجیکستان با کشورهای مستقل همسود نشان دهنده این واقعیت است که، همکاری های منطقه ای، این کشور را به اهدافش نزدیک تر می سازد.

در واقع، رهبران تاجیکستان به این نتیجه رسیده اند، به جای تلاش برای گسترش روابط اقتصادی با کشورهای جهان، همکاری های منطقه ای را در دستورکار قرار دهند.

بویژه، نتیجه این همکاری ها روابط دولت دوشنبه با برخی کشورهای منطقه  که روندی رو افول داشت،  به سمت دوستی و نزدیکی هرچه بیشتر پیش خواهد رفت.

دلایل مختلفی برای همگرایی تاجیکستان با کشورهای مستقل همسود وجود دارد، از میان آن ها دلایل اقتصادی و امنیتی از اهمیت بیشتری برخوردار است.

باید گفت، بخش زیادی از درآمدهای بودجه سالانه دولت های آسیای مرکزی از جمله تاجیکستان از سوی مهاجرانی تامین می شود که در روسیه به کار اشتغال دارند.

 طی 11 ماه نخست سال جاری میلادی، اتباع و شهروندان جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز در روسیه، نزدیک به ده میلیارد دلار به کشورهای خود ارسال کرده‌اند.

در این ارتباط، «سرگئی آباشین» کارشناس روسی مهاجرت، انسان شناس و استاد دانشگاه اروپایی در سنت پترزبورگ با اشاره به آخرین اطلاعات بانک مرکزی روسیه، گفته است:  "سهم ازبکستان کمی کمتر از یک سوم یعنی درحدود 3.05 میلیارد دلار است. سهم تاجیکستان از این رقم، 1.9 میلیارد دلار، سهم قرقیزستان نیز 1.7 میلیارد دلار و نزدیک به پانصد میلیون دلار به قزاقستان ارسال شده است".

این آمار نشان دهنده وابستگی اقتصادی شدید کشورهای عضو جامعه مستقل همسود بویژه تاجیکستان به روسیه است.

طبیعی است، بخشی از درآمدهای دولت دوشنبه دراین ارتباط، صرف خرید کالاهای مصرفی مورد نیاز از روسیه می شود.

طی 11 ماه نخست سال جاری میلادی، تجارت تاجیکستان با روسیه نزدیک به یک میلیارد دلار بالغ گردید. نزدیک به 800 میلیون دلار نیز به تجارت این کشور با قزاقستان اختصاص یافت. 

علاوه بر این، برقراری روابط با برخی از دولت های بیگانه که آمران اصلی جریان های وهابیت و گروه تروریستی داعش محسوب می شوند، بر شکنندگی و ناامنی کشورهای آسیای مرکزی بویژه تاجیکستان افزوده است.

مقام های دولت دوشنبه به طمع دریافت پول از دولت های مرتجع عرب حاشیه خلیج فارس نظیر عربستان و امارات، امتیازهای زیادی به این کشورها داده اند.

از جمله می توان به تاسیس مدارس آموزش دینی، سرمایه گذاری در طرح های غیراقتصادی و حضور فرهنگی و مذهبی دولت های مرتجع عرب در تاجیکستان اشاره کرد.

درنتیجه این روابط و همچنین همسایگی با افغانستان، اوضاع امنیتی این کشور آسیای مرکزی رو به وخامت گذاشته است.

به نظر می رسد، مقام های تاجیکستان به منظور حل این مشکلات به همگرایی با کشورهای مستقل مشترک المنافع (همسود) ترغیب شده اند. 

139/112

نویسنده:  محمد علی طالبی خاکیانی

بیشتر بخوانید:

افزایش 14.6 درصدی مبادلات تجاری تاجیکستان با کشورهای «همسود»

پایان نشست سران همسود با امضای 16 سند همکاری/ تحلیل

تأکید نهادهای امنیتی کشورهای مستقل «همسود» بر تقویت مبارزه با تروریسم/ تحلیل