ایران پرس- نشست وزیران امور خارجه کشورهای آفریقایی و شمال اروپا با شعار «تضمین توسعه پایدار از طریق سرمایه گذاری» در ابوجا پایتخت نیجریه برگزار شد.

در این نشست که با هدف تقویت مشورت های سیاسی میان کشورهای آفریقایی و کشورهای شمال اروپا برگزار شد، وزیران خارجه کشورهای آفریقایی و اروپایی پیرامون مسائلی مانند شراکت، مبادلات اقتصادی، سرمایه گذاری مشترک کشورهای آفریقایی و شمال اروپا و مسائل مرتبط با صلح و امنیت بین المللی بحث و تبادل نظر کردند.

این نشست در شرایطی برگزار شد که بسیاری از کشورهای آفریقایی با مشکلات بسیاری به ویژه درعرصه های سیاسی و اقتصادی رو به رو هستند. بسیاری از آنها درگیر تنش های داخلی و بی ثباتی سیاسی هستند و بسیاری نیز با مشکل حضور گسترده گروه های تروریستی در منطقه  و چگونگی مبارزه با آنها رو به رو هستند. فعالیت های گروه های تروریستی چون بوکوحرام، الشباب ثبات و امنیت را در بسیاری از این کشورها مختل کرده است.

در عرصه اقتصاد نیزدر این کشورها طی چند سال اخیر به دلیل بی ثباتی سیاسی و عدم امنیت، سرمایه گذاری های لازم در بخش های مختلف تولید و توسعه صورت نگرفته است، از سوی دیگر با کاهش قیمت نفت و برخی حامل های انرژی درآمدهای دولت در کشورهایی چون نیجریه کاهش یافته است از این رو بسیاری از این کشورها با شرایط سخت اقتصادی به ویژه بیکاری،تورم و به طبع آن فقر رو به رو هستند. قحطی و کمبود مواد غذایی  نیزاز دیگر مشکلاتی است که اکنون بسیاری از کشورهای قاره آفریقا نظیر سومالی و اتیوپی با آن دست و پنجه نرم می کنند.

مجموع این مشکلات همچنین شرایط سیاسی لیبی و عدم کنترل های مرزی لازم در این کشور سبب شده تا مهاجرت های غیر قانونی کشورهای آفریقایی نیز به سوی اروپا شدت بگیرد و بسیاری ازشهروندان به ویژه جوانان این قاره با انتخاب مسیرهای پر خطر و غیر قانونی، راه مهاجرت به اروپا را در پیش گیرند. این در حالی است که مدتهاست حضور پناهجویان در مرزها برای کشورهای اروپایی به معضلی جدی تبدیل شده است که این کشورها برای کنترل آن سیاست های متفاوتی در پیش گرفته اند.

از سوی دیگر گستره فعالیت گروه های تروریستی اکنون به اروپا نیز رسیده و به معضلی جدی و فراگیر تبدیل شده است از این روی بسیاری از کشورهای اروپایی نیز با تجدید نظر در سیاست های پیشین خود و بازتعریف آنها، راه های جدیدی را حول دو محور «مبارزه با تروریسم» و «مهاجرت» در پیش گرفته اند.

کمک به بهبود شرایط اقتصادی در راستای اعطای وام های بلند مدت، سرمایه گذاری در بخش های تولید، توسعه روابط و همکاری های تجاری و اقتصادی دو جانبه و چند جانبه اکنون به عنوان راه هایی برای جلوگیری از مهاجرت های غیر قانونی مورد نظر بسیاری از کشورهای اروپایی قرار گرفته است.

همچنین کشورهای اروپایی در تلاشند سیاست‌های محدودکننده و امنیتی را نیز در راستای اجرای سیاست ها و همکاری های اقتصادی برای جلوگیری از ورود مهاجران به قاره‌ی اروپا را، به گونه جدیدی به اجرا بگذارند.

اگرچه بهبود شرایط اقتصادی برای هر دو طرف می تواند راه حل موثر و کارآمدی باشد اما گرفتن امتیازاتی چون امکان کنترل بیشتر، امضای قراردادهای بلند مدت تجاری و نظایر آن می تواند مشکل دیگری برای ساکنان این قاره و راهی برای استعمار بلند مدت شهروندان این منطقه باشد. ضمن اینکه در قالب اعطای این کمک ها و گسترش همکاری ها بسیاری از این کشورها قادر خواهند بود حضور خود را در این منطقه حفظ کرده و در قالب های جدید در راستای منافع استعماری خود عمل کنند.از این روی برگزاری چنین نشستی با رویکرد اقتصادی را نیز باید در این راستا دانست.113/110

بیشتر بخوانید:

نگاه اتحادیه اروپا به آفریقا و افزایش همکاری های دوجانبه/ تحلیل

آغاز به کار نخستین نشست سازمان پلیس آفریقا در الجزایر

تلاش چپن برای تسخیر بازار آفریقا