این اسناد شامل بخشهای مختلف همکاری قرقیزستان و روسیه در حوزههای بهداشتی، مهاجرت، آمار و امور مالی، همکاری نظامی - فنی می شود. اهمیت سفر رئیس جمهوری قرقیزستان به روسیه در این نکته است که بسیاری از تحلیل گران سفر رسمی آتامبایف به مسکو را آخرین حضور رسمی وی در مقام رئیس جمهوری قرقیزستان می دانند.
شاید از اینرو و باتوجه به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری در قرقیزستان است که در دیدار روسای جمهوری دو کشور، «ولادیمیر پوتین» از اشراف مسکو بر چگونگی وضعیت و شرایط اقتصادی و سیاسی جاری قرقیزستان سخن گفته و بر پایان دوران بیثباتی در این جمهوری اسیای مرکزی تاکید کرده است.
واقعیت آن است که طی همه سالهای حضور اتامبایف در راس قدرت در قرقیزستان روسیه نقش انکار ناپذیری در اجرای طرح های مختلف اقتصادی، تجارتی و امنیتی در این جمهوری منطقه داشت. تا جایی که حمایتهای مالی مسکو و تزریق کمکهای نقدی در قالب حمایت از اجرای برنامه های پیش بینی شده دولتی در قرقیزستان مانع از فشار مضاعف اقتصادی ناشی از کسری بودجه در این کشور شد. در بعد سیاست های دفاعی و امنیتی و همچنین سیاست خارجی قرقیزستان نیزروسیه نقش غیر قابل انکاری داشت.
خروج نیروهای امریکایی از قرقیزستان وکاهش وابستگی های ناشی از سیاست نفوذ واشنگتن در قرقیزستان و تقویت بنیه دفاعی و نظامی اینکشور در معادلات امنیتی منطقه بخشی از سیاستهای حمایتی مسکو از دولت اتامبایف به شمار میرود. ضمن اینکه تاکید روسیه بر پیوستن قرقیزستان به اتحادیه اقتصادی اوراسیا به رغم همه کاستی ناشی از نبود استانداردهای لازم در قرقیزستان برای پیوستن بیشکک به این سازو کار اقتصادی در همین راستا قابل ارزیابی است.
اکنون نیز روسیه با توجه به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری در قرقیزستان و نگرانی داخلی در جامعه این کشور از بروز برخی بی ثباتی های اجتماعی و سیاسی ناشی از انتخابات مایل نیست ثبات نسبی کنونی جامعه قرقیزستان به خطر بیافتد. نه مسکو و نه مقامات قرقیز مایل به تجربه دوران جدیدی از بی ثباتی در این جمهوری اسیای مرکزی نیستند. از اینرو به نظر میرسد الماس بیگ اتامبایف با هدف کسب حمایت مسکو از کاندیدای حزب و جریان متبوع خود به روسیه سفر کرده است تا ضمن دستاوردهای اقتصادی ناشی از این سفر، به جامعه قرقیزستان اطمینان بدهد که پیروزی جریان متبوع اتامبایف میتواند ضامن فرصتهای سیاسی/ اقتصادی و اجتماعی در جامعه قرقیزستان باشد.
فرصتهایی که اکنون بواسطه مشکلات اقتصادی و فقر مالی و البته کسر بودجه قابل پیش بینی دولت بیشکک، میتواند به بهبود نسبی شرایط جاری و منجر شود. از اینروست که علاوه بر امضای اسناد متعدد همکاری میان رهبران مسکو وبیشکک، رئیس جمهوری قرقیزستان برای تقویت همکاری اقتصادی با روسیه سفر به جمهوریهای «بشکارتاستان» و «تاتارستان» را در دستور کار سفر رسمی و جاری خود به روسیه قرار داده است.118/111
بیشتر بخوانید:
امضای اسناد همکاری بین روسیه و قرقیزستان