"غیرت عمراف" Kyrat Umarov نماینده دائم قزاقستان در سازمان ملل به نمایندگی از دولت آستانه این پیمان را امضا کرده است.
پیش از امضای این پیمان، قزاقستان ریاست یک ماهه شورای امنیت سازمان ملل را به عهده داشت و در این راستا، به نظر می رسد که رهبران دولت آستانه برای حفظ موقعیت بین المللی خود، به امضای این پیمان نامه بین المللی ترغیب شدند . پیش از آن نیز ، آژانس بینالمللی انرژی اتمی "بانک اورانیوم غنیشده با درصد پایین" را در قزاقستان افتتاح کرده بود. این بانک اورانیوم با غنای پایین به ارزش 150 میلیون دلار در ماه سپتامبر گذشته در شهر "اوسکمن" (Oskemen) قزاقستان افتتاح شده است.
ظرفیت ذخیره این بانک اورانیوم در مجموع ، 90 تن سوخت هستهای اعلام شده است . هدف اصلی از افتتاح بانک سوخت هستهای در قزاقستان، ممانعت از آغاز غنی سازی اورانیوم در کشورهایی است که تاکنون صنعت هستهای نداشتهاند . در حقیقت، باید گفت: دولت آستانه زمانی به امضای پیمان منع جامع آزمایش های هسته ای تن داده که امتیازهای زیادی از جامعه جهانی دریافت کرده است . اگر چه این ادعا به معنای فقدان تمایل دولت قزاقستان برای پیوستن به پیمان نامه های هسته ای و اتمی نبوده است، اما تاخیر در پیوستن به این معاهده ها را باید به معنای فشارهای بیرونی به منظور راضی کردن دولت آستانه به امضای این گونه پیمان نامه ها قلمداد کرد. در همین پیوند ، "یوکیا آمانو" مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی اخیرا" اعلام کرد :
"بانک اورانیوم قزاقستان ، به عنوان آخرین مکانیزم برای اطمینان دادن به کشورهایی است که قصد دارند اورانیوم کم غنا را برای استفاده در نیروگاه هستهای استفاده کنند".
در گزارش وزار ت امورخارجه قزاقستان تاکید شده است که دولت آستانه فعالیت موثری در زمینه تهیه پیش نویس این سند - که نقش مهمی برای خلع سلاح هسته ای دارد- ایفا کرده است. در این ارتباط ، "لاسینا زربو" Lassina Zerboرییس سازمان معاهده منع آزمایش تسلیحات هسته ای گفته بود:
"قزاقستان به واسطه پیشینه خود در مشارکت در امر کنترل تسلیحات هسته ای می تواند به کشوری پیش رو در زمینه میانجیگری گفتگوهای هسته ای تبدیل شود."
به باور کارشناسان، پیمان منع جامع هسته ای را باید مقدمه پیمان منع جامع آزمایش های هسته ای و همچنین مقدمه پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای در جهان قلمداد کرد . این پیمان ها به ترتیب مکمل یکدیگر هستند و در نهایت ، مانع بهره گیری و استفاده برخی از کشورها از سلاح های هسته ای می شود . در همین ارتباط ، نمایندگان کشورهای مخالف سلاح های هسته ای بویژه جمهوری اسلامی ایران در پی سه هفته نشست و گفتگو، معاهده ای را در روز 7 ماه ژوئیه سال 2017 میلادی در مقر سازمان ملل به تصویب رسانده اند که بر اساس آن ، ساخت ، آزمایش ، تولید ، اکتساب ، تملک ، انباشت ، انتقال ، استفاده و تهدید به استفاده از سلاح هسته ای تحت هرشرایطی را ممنوع می شمارد.113/111
نویسنده: محمد علی طالبی
بیشتر بخوانید:
مخالفت آمریکا با پیمان منع سلاح های هسته ای/ واشنگتن: هیچ سلاح هستهای از بین نمیرود
قزاقستان پیمان منع سلاح های هسته ای را امضا کرد
گزارش تصویب پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای در سازمان ملل+ ویدئو