ایران پرس - نشست دو روزه سران کشورهای اتحادیه اروپا در بروکسل در حالی به پایان رسید که مقامات ارشد این اتحادیه و نیز آلمان نارضایتی خود را از طرح دولت محافظه کار بریتانیا در باره صیانت از حقوق شهروندان اروپایی ساکن این کشور اعلام کردند.

 در این راستا «دونالد توسک» رئیس شورای اروپا روز جمعه اظهار کرد که برداشت اولیه وی در باره طرح بریتانیا این است که این طرح کمتر از حد انتظار است و شرایط شهروندان اروپایی ساکن بریتانیا را وخیم‌تر می‌کند.وی خواهان رعایت کامل حقوق شهروندان اروپایی و بریتانیایی پس از برگزیت شد.

«ژان کلود یونکر»، رئیس کمیسیون اروپا، «گای ورهوفستاد» مذاکره کننده برگزیت از سوی پارلمان اروپا و «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان نیز طی اظهارات جداگانه‌ای طرح پیشنهادی دولت بریتانیا را در حمایت از حقوق شهروندان اروپایی ساکن بریتانیا کافی ندانستند.

بریتانیا و اتحادیه اروپا خواهان ضمانت حقوق 3 میلیون اروپایی ساکن بریتانیا و 900 هزار شهروند بریتانیایی ساکن اروپا هستند.

بر اساس طرح دولت بریتانیا که از سوی «ترزا می» نخست وزیر این کشور پیشنهاد شد، شهروندان اروپایی ساکن بریتانیا که بیش از پنج سال در این کشور زندگی کرده‌اند قادرند تا از وضعیت اقامتی جدیدی که به آن‌ها اجازه دسترسی به مزایای آموزشی، بهداشتی و سایر امکانات شهروندی در بریتانیا را فراهم می‌کند، برخوردار شوند.

ترزا می خطاب به سران اروپایی اظهار کرد، پیشنهاد بریتانیا عادلانه و جدی است و به شهروندان اروپایی ساکن بریتانیا تا حد امکان اطمینان خواهد داد.

17 درصد نیروی کار بریتانیا از شهروندان اروپایی ساکن این کشور تامین می‌شود

در حال حاضر 17 درصد نیروی کار بریتانیا از شهروندان اروپایی ساکن این کشور تامین می‌شود و در صورت اصرار لندن بر خروج این اتباع اروپایی، این مساله پیامد‌های جدی برای اقتصاد بریتانیا خواهد داشت.

در این راستا، بخش‌های صنعتی، کشاورزی و انرژی به دلیل پیامدهای ناشی از کمبود منابع انسانی، سطح بالای صادرات به اتحادیه اروپا و احتمال وضع تعرفه‌های گمرکی بر محصولات شان، پس از برگزیت بیشترین آسیب را خواهند دید.

لذا بریتانیا نه فقط به دلیل فشارهای اتحادیه اروپا، بلکه برای تامین نیازهای خود و نیز جلوگیری از بروز خلاء نیروی انسانی، ناچارشده تا طرحی را برای حفظ آنها در این کشور ارائه دهد.

مقامات دولت محافظه کار به خوبی آگاه هستند که هر گونه فشار و تلاش برای اخراج شهروندان اروپایی از بریتانیا، واکنش متقابل بروکسل را به دنبال خواهد داشت که مسلما اقدامات متقابلی را علیه صدها هزار نفر از اتباع بریتانیایی ساکن کشورهای اروپایی اعمال خواهند کرد.

بدین ترتیب باید انتظار داشت که در تعامل بین بروکسل و لندن بر سر شهروندان اروپایی ساکن بریتانیا، این لندن خواهد بود که باید شرایط مد نظر اتحادیه اروپا را برآورده سازد.

رویه اتحادیه اروپا در قبال مذاکرات برگزیت حاکی از آن است که  بروکسل انعطاف چندانی در این زمینه از خود نشان  نمی دهد.

این مساله نه فقط در باره لزوم جبران خسارات 100 میلیارد یورویی ناشی از برگزیت ، بلکه درباره مشخص شدن وضعیت آینده شهروندان اروپایی ساکن بریتانیا مصداق دارد.

«استفان لهنا»، کارشناس بنیاد کارنگی اروپا با اشاره به مذاکرات برگزیت معتقد است که واقعا زمان کمی برای این مذاکرات پیچیده در نظر گرفته شده است.

بر اساس ماده ۵۰، مذاکرات باید در مدت دو سال به پایان برسد و بریتانیا از اتحادیه اروپا خارج شود. مشخص نیست که آیا این مدت کافی است یا نه.

به گفته وی، در صورت عدم کسب توافق و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، هر دو طرف ضرر می کنند. کسب توافقات جدید و توافقات مربوط به تجارت آزاد به احتمال زیاد زمان بیشتری می برد و امکان دارد ۵ تا ۱۰ سال طول بکشد.

در عین حال رویکرد سخت اتحادیه اروپا در قبال بریتانیا، برای تنبیه این کشور و نیز درس عبرتی برای سایر کشورهای  اتحادیه اروپا و نشان دادن تبعات سخت خروج از این اتحادیه است.116/112

بیشتر بخوانید:

عقب نشینی بریتانیا در زمینه پذیرش نیروی کار از اروپا / تحلیل